Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HEP -DIOKI

Peta optužnica protiv Sanadera postala pravomoćna

sanader
Marko Lukunic/PIXSELL
19.09.2013.
u 13:35

Prema optužnici, Mravka se tereti da je pogodovao Ježićevim tvrtkama, na način da je HEP DIOKI grupi davao struju jeftinije od tržišne cijene

Peta optužnica protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, ona u aferi HEP -DIOKI postala je pravomoćna, nakon što ju je danas potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda. Sanaderovi suoptuženici u tom slučaju su Robert Ježić, bivši vlasnik DIOKI grupe, koji se jučer na sudu nije pojavio, pa je ročište održano u njegovoj odsutnosti te Ivan Mravak, bivši predsjednik Uprave HEP-a, koji je dovezen iz Lipovice gdje izdržava kaznu od godinu i pol dana zatvora, koja mu je izrečena u jednom od ranijih postupka.

Prema optužnici, Mravka se tereti da je pogodovao Ježićevim tvrtkama, na način da je HEP DIOKI grupi davao struju jeftinije od tržišne cijene. Mravak je to učinio na Sanaderov poticaj, kao što je prema optužnici, na Sanaderov poticaj Ježiću dao i pozajmicu od 15 milijuna kuna. Sve je to učinjeno bez znanja uprave HEP-a, a rok za povrat pozajmljenog novca prolongiran je u nekoliko navrata. Na koncu, kako je dio novca ipak vraćen, tužiteljstvo smatra da je HEP ovim “poslom” oštećen za oko 3,8 milijuna kuna, a sve navedeno događalo se tijekom 2008. i 2009.

Obzirom da je optužnica potvrđena, najkasnije za mjesec i pol dana, trebalo bi se održati pripremno ročište, na kojem će stranke iznijeti svoje dokazne prijedloge, te će se odrediti datum početka suđenja. Inače, protiv bivšeg premijera USKOK i Zagrebačko Župnijsko državno odvjetništvo do sada su podigli ukupno šest optužnica. Sanader je u aferama Hypo i Ina-MOL nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. Za afere Fimi medija i Planinska u tijeku su mu suđenja, a očekuje se da bi nepravomoćna presuda za Fimi mediju mogla biti donesena najkasnije do kraja godine. Prošli tjedan je protiv njega podignuta optužnica i u aferi HEP -TLM, a u razdvojenom postupku vezano za tu aferu, optužen je i Mravak. Obzirom na to, za očekivati je da će Mravkova i Sanaderova optužnica u tom slučaju biti spojene u jedan postupak. Što se pak Mravka tiče, osim u ove dvije afere, osuđen je na godinu i pol dana zatvora zbog primanja mita, a još mu se sudi i zbog fiktivnog zapošljavanja Rade Buljubašića u HEP-u.

>> Ježić javio da je bolestan, odgodili optužno vijeće za HEP-Dioki

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije