Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASLUŠANI STRUČNJACI

Zasad ništa od plinske elektrane Peruća, prednost obnovljivim izvorima energije

Prosvjed u Splitu
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/6
07.11.2017.
u 07:05

Tarzan Legović: Ne znaju što govore, Perućko jezero sunce zagrijava triputa više nego što bi ga zagrijavala elektrana

Za sada ništa od plinske elektrane Peruća. Splitsko-dalmatinska županija potencira obnovljive izvore energije – vodu, sunce i vjetar. Glavni je to zaključak tematske sjednice Županijske skupštine o zaštiti okoliša sliva rijeke Cetine. Sjednici su prethodile konferencija za novinare Mosta i Mire Bulja te prosvjed ekoloških udruga Ne daj se, Cetino koji su još jednom iskazali nepomirljivo protivljenje projektu gradnje kombi kogeneracijskr plinske elektrane Peruća. i najavili da će je spriječiti, bude li trebalo, i vlastitim tijelima.

Bulj je ponovio kako je jedan od inicijatora projekta Zoran Burić, čija je supruga aktualna ministrica vanjskih poslova. Više od dva sata projekt su obrazlagali projektanti i stručnjaci koji su radili na studiji utjecaja na okoliš. Marijan Štulac, glavni projektant, istaknuo je visoke ekološke standarde.


“Ne ugrožavaju okoliš”

– Od najbolje raspoložive tehnike koja se danas koristi za proizvodnju električne energije to su kombinirane plinske i parne elektrane. Tu se spaljivanjem plina pokreće plinska turbina koja na izlazu ima kotao, iz koje ide para za parnu turbinu, tako da se stupanj djelovanja ovakvog postrojenja kreće oko 60 posto i standardni su proizvod s najvišim stupnjem djelovanja u svijetu – rekao je Štulac. Dr. Bojana Mahmutović rekla je kako postrojenje neće imati značajniji utjecaj na zdravlje i živote ljudi.

Prosvjed u Splitu
1/17

– Termin “godine izgubljenog života” ustanovila je Svjetska zdravstvena organizacija, a to je očekivano smanjenje trajanja života. Prema ovoj studiji, osoba koja živi na području buduće termoelektrane živjela bi 0,2 dana, tj. 5 sati manje – kazala je dr. Mahnutović.
– Maksimalne koncentracije u zraku neće uopće utjecati na promjenu razina postojećeg stanja okoliša. Sve maksimalne koncentracije ničim ni blizu ne ugrožavaju okoliš – rekao je Goran Gašparac iz tvrtke GEKOM. Iznio je primjer emisije ugljikova monoksida koje su čak 470 puta manje od propisane norme. U slučaju temperaturne inverzije i u sličnim situacijama trenutačno se obustavlja rad termoelektrane.
 Ferdo Bašić, profesor na Agronomskom fakultetu, istaknuo je kako se projektom otvara put za gospodarski, održivi i poljoprivredni razvoj. Tvrdi kako KKPE Peruća neće imati negativan utjecaj na tlo i bilje.

– Emisije neće ugroziti aktualno stanje tla ako je ono danas pogodno. Međutim, ima podatke da je sadržaj olova već razlog za brigu na nekim parcelama u ovom trenutku. Topla voda omogućuju uzgoj rajčice, jagode, cvijeća, rane trešnje i ostalih kultura na obalama Peruće. Put je to k zapošljavanju novih agronoma i razvoju ovog kraja – poručio je dr. Bašić.
Marinko Zeljko, voditelj županijske sanitarne inspekcije, govorio je o buci i zaključio da neće smetati građanima. Tarzan Legović, bivši zaposlenik instituta Ruđer Bošković, govorio je o problemu zagrijavanja, koji je jedan od glavnih argumenata kontra strane, kako da ne znaju što govore jer Perućko jezero sunce zagrijava tri puta više nego što bi ga zagrijavala elektrana. Anamarija Matak, pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike, otkrila je kako povjerenstvo još obrađuje sve primjedbe koje su pristigle na ovaj projekt.

“Ne smije se graditi”

Projektu su se usprotivili dr. Ivo Šimunović i dr. Mislav Cvitković, koji su rekli da za njih nema dileme – projekt se ne smije graditi.

– Opreznost je jača mjera od bilo koje ekološke mjere. Ta voda je jedina otvorena hrvatska čista voda. Ova apologetika koju smo slušali cijelo jutro ništa ne znači. Nemojte se šaliti s 500.000 ljudi koji ovise o toj vodi. Zamislite samo jedan dan da ta voda bude otrovana – kazao je dr. Šimunović i dobio pljesak. Uslijedila je rasprava u kojoj se Most žestoko protivio, Pametno i SDP su izrazili dvojbe, a Maja Zelić u ime Kluba vijećnika HDZ-a rekla je da je njihov stav čekati službeno mišljenje povjerenstva i struke. Župan Blaženko Boban prije početka sjednice je rekao da je sklon tome da se zaštiti Cetina, ali isto tako i sve ostale rijeke srednjodalmatinskog sliva.   

Komentara 7

BU
BubyZG
07:48 07.11.2017.

Svi su za obnovljive izvore energije ( OIE ), ali kada takvu struju treba platiti ( a dva do tri puta je skuplja od "obične" ) uvijek su krivi neki drugi - HEP, Milanović, mafija, HERA, Vlada, država .... Zapamtite, struja iz OIE je SKUPA i netko će to na kraju morati platiti, a "zeleni plaćenici" vam nikada neće reći da će to platiti "stoka sitnog zuba". Iako je ove godine započelo prvo veće poskupljenje naknade za OIE, nastavak ovakve masovne produkcije vjetroelektrana, solarnih ploča, bioenergana i sl. će dovesti do intenzivnog nastavka procesa poskupljenja. A tada "zelenih" Šimunovića i Cvitkovića neće biti nigdje da poberu pljesak, ali neke druge vrste !!

MU
Mukowsky
08:15 07.11.2017.

Možda se Bulju i društvu upali lampica kad krene redukcija struje u ljetnom periodu kad svi upale klime.

SO
SoloHan
08:24 07.11.2017.

Tako je sve zabranit, da ostane čist okoliš kad Hrvati dolaze na godišnji iz Njemačke, Irske i drugih zemalja, u kojima nema budala, ali zato ima posla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije