Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pero Ćorić:

'Politika Vlade je poslušnička, treba nam zaokret udesno. A Hasanbegović nije vođa desnice u HDZ-u ni šire'

Cijela Europa skreće udesno, jedino u Hrvatskoj biti desničar znači biti zaostali ognjištar s dva razreda osnovne, dva zuba i nožem između njih, kaže Ćorić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
14.12.2016.
u 20:06

Andrej Plenković ima dosta mehanizama da desnicu drži na distanci, ali puno je gladnih usta. Svi oni čekaju pozicije, kaže Ćorić

Prvi put u posljednjih 25 godina moderne hrvatske države pravaši su protjerani iz nacionalne arene, no s njima je, ispada, pometena i hrvatska desnica, o čemu razgovaramo s Perom Ćorićem, tajnikom HSP-a AS.

Dolaskom vlade desnog centra puno je centra, a malo ili nimalo desnice. Slažete li se?

Ne mogu reći da nisam sretan što smo maknuli neokomunističku vlast Zorana Milanovića, ali ne mogu reći ni da skačem od sreće zbog onoga što se sada zbiva. A zbiva se da oni, ničim izazvani, uvode SDSS u vlast, da najavljuju da će im dati niz pozicija u javnim ustanovama. Neprihvatljivo je da manjina odlučuje o većini, što ne znači da ja ili stranka mislimo da im treba uskratiti njihova prava, no pritom je zakinuta dijaspora. Zbog toga desnicu trenutačno ne može predstavljati HDZ. Politika koju oni zagovaraju je poslušnička, isključivo prema EU, tako da njima kompletnu unutarnju politiku diktira vanjska, a trebalo je biti obrnuto. Zato mislim da je to servirani stav koji ne može izaći na dobro. Ne zagovaram rušenje Vlade, ne zazivam da Vlada padne, želim joj puno uspjeha, ali mislim da se mora dogoditi veliki zaokret.

Dakako, zaokret udesno?

Evidentno je da cijela Europa odlazi udesno, a jedino u Hrvatskoj biti desničar znači biti zaostali ognjištar s dva razreda osnovne škole, s dva zuba u glavi i nožem između njih.

Kako vi iščitavate intencije premijera Plankovića: pokušava li potpuno marginalizirati unutarstranačku desnicu ili je ipak drži blizu sebe zbog izbornih glasova?

Mislim da trenutačno balansira i unutar HDZ-a traži nekakav kompromis. Govoreći o desnici unutar HDZ-a, narodski rečeno, puno je gladnih usta. Svi oni čekaju pozicije u javnim ustanovama, treba zadovoljiti apetite marginalizirane desnice.

Može li se marginaliziranje Zlatka Hasanbegovića obiti o glavu Plenkoviću na predstojećim, lokalnim izborima?

Ne znam u kojem će smjeru ići HDZ, ali što se nas tiče, mi nećemo sa sljednicima zločinačkih programa Josipa Broza Tita i Jovana Raškovića, a to su SDP i SDSS.

Prema vašim spoznajama, spava li desnica unutar HDZ-a ili se priprema za protuudar?

Ne mislim da će biti protuudara, mislim da gospodin Plenković ima dosta mehanizama da je drži na distanci jer mnogi nisu izgubili nadu da će biti, ne znam, direktori Hrvatskih šuma i slično i samo čekaju razne pozicije. No, u ovom trenutku Plenković, po mojem mišljenju, nema nikakvih strahova.

Izjavili ste svojedobno da će “doći momci iz Bruxellesa s jasnim ciljem”. Momci su došli, no što im je cilj?

Plenković nam je odmah rekao da trebamo prekinuti razgovore, što meni uopće nije bilo sporno, i tada sam mu rekao temeljnu razliku između nas: ja dolazim iz gradova koji doslovce umiru, iz Iloka i Vukovara, a vi se vraćate s crvenih bruxelleskih tepiha, džepova punih eura, s vrlo jasnim ciljevima – da promičete “europske vrijednosti”. Ja sam im odmah rekao da su došli po diktatu Europske unije i najlogičnije je bilo da pobijedi njihov igrač. Drugi cilj im je bio proširenje, a na to sam i tada upozoravao govoreći da HDZ nema snage niti će smjeti zaustaviti ulazak Srbije u EU. Dogodine, Vučićevi “početnici” imat će do 15 zastupnika u EPP-u, a dva HDZ-ova bit će bezvrijedni.

Mislite li da desnica ima šanse “zbrojiti se” do lokalnih izbora?

Mislim da su animoziteti među pravašima pri kraju, da je desnica najjača u Slavoniji i Dalmaciji, na područjima koja su najviše stradala u ratu. Na desnoj sceni trenutačno ozbiljno egzistira jedino HSP AS i mislim da pomlađeno predsjedništvo naše stranke ima znanja i sposobnosti preuzeti dirigentsku palicu trenutačno raspale desnice u Hrvatskoj.

>> 'Znači, Bog, Hajduk i Pero Ćorić su vječni'

Komentara 26

Avatar tonci123
tonci123
20:24 14.12.2016.

jok...eto ti si vođa desnice,,,,moj Pero

OD
otac_domovine
20:19 14.12.2016.

Jado jadni. Tebi ne bih dao da mi budeš vođa ni štanda na placu. Ni za to nisi sposoban.

JU
Jure7
20:26 14.12.2016.

Majko Božja.... Ovakvi su i unistili desnicu....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije