Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iznijeli ga

Pernara izbacili iz Sabora. Radin: 'Parlament ne znači luđačko ponašanje'

Zagreb: Ivan Pernar ponovno izbačen iz sabornice
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
23.10.2019.
u 10:08

Predsjedavajući Furio Radin odlučio je dati stanku od pet minuta i pozvao saborsku stražu da otprate Pernara van

Ivan Pernar ponovno je isprovocirao svoje izbacivanje iz sabornice i to odmah na početku ovotjednog zasjedanja. Iako je zasjedanje trebalo započeti slobodnim raspravama tijekom kojih zastupnici mogu govoriti o bilo kojoj temi koju žele, Pernar nije želio pričekati svoj red, već je odmah počeo vikati kako traži da HDZ vrati 24 milijuna kuna od Fimi medije u državni proračun.

– Kada dobijem čvrsta jamstva za to, izaći ću iz sabornice – govorio je Pernar dok ga je predsjedavajući Furio Radin pokušavao utišati. Poručio mu je da ga ne želi izbaciti iz sabornice, no kako ga nije mogao ušutkati, odredio je stanku. Budući da je Pernar i nakon stanke nastavio vikati, morao je sazvati novu stanku.

– Idite u Klub HDZ-a po ta jamstva, ja vam ih ne mogu dati. Stvarno vas ne želim izbaciti iako zastupnici traže da to napravim. Parlament ne znači luđačko ponašanje – pokušavao ga je umiriti Radin, no na kraju je morao sazvati novu stanku i pozvati saborsku stražu da Pernara "odstrane" iz sabornice.

Zagreb: Ivan Pernar ponovno izbačen iz sabornice
1/9

SDP-ov Ranko Ostojić primijetio je da nema zakona koji regulira postupanje saborske straže pa ih se tjeranjem da nekoga iznose iz sabornice dovodi u neugodnu situaciju.

– Straža je ugrožena jer nema ovlasti za uporabu sile – prigovorio je Ostojić.

Ako niste u stanju voditi sjednice, nemojte ih voditi, prigovorio je HRAST-ov Hrvoje Zekanović koji je zbog Pernara morao čekati na red za svoju slobodnu raspravu. Radin ga je upozorio da se bavi svojom temom, a ne njime, pa su se i njih dvojica kratko porječkala. Nakon toga Zekanović je prešao na svoju temu i osvrnuo se na zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen. Pri tome se zapitao što je Hrvatska dobila od ulaska u EU, naglasivši da nije protiv EU.

– Kad će naši partneri iz EU odlučiti da nas kontroliraju? Ili neće? Znači li Schengen selektivno kontroliranje takozvanih otvorenih granica? Jer, kad smo išli u Bleiburg, kontrolirali su nas, a inače to ne rade – komentirao je Zekanović.

GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš osvrnula se na stanje u pravosuđu te na jačanje nepovjerenja građana u institucije.

– Mi smo predložili jasni kriterij za ocjenu rada sudaca, a ne da to ovisi o diskreciji Državnog sudbenog vijeća. Predlažemo i sankcije za one koji ne rade dobro, s mogućnošću da se udalje ako ne rade dobro – kaže Mrak-Taritaš. Gotovo polovica sudaca smatra da se ne može napredovati na temelju sposobnosti, dodaje, što dokazuje da je njihov prijedlog na pravom tragu.

Slušajte 55 posto sudaca koji kažu da suci ne napreduju na temelju sposobnosti i zalaganja, inače ćemo i dalje imati presude koje govore da u hrvatskom pravosuđu nešto ne funkcionira – naglasila je.

Mostov Miro Bulj osvrnuo se na problem odlaganja otpada u Hrvatskoj, podsjetivši da je sinjsko odlagalište sad blokirano jer građani ne žele da se primi otpad iz Vrgorca na temelju naloga inspekcije. Upozorio je da Dalmaciji prijeti napuljski scenarij s otpadom, pozvavši Vladu i resornog ministra da riješe probleme s odlaganjem otpada. 

SDSS-ov Boris Milošević opet je govorio o govoru mržnje.

– Ne smijemo se naviknuti na govor mržnje, ne smijemo biti indiferentni jer mi se ponekad čini da smo problem mi koji na to upozoravamo, a ne oni koji se koriste govorom mržnje. Povod mi je grafit u Zadru: "Zakolji Srbina, izvadi mu organe jer su u kvartu mačke gladne". Uznemirujuće je da komunalna redarska služba za to nije doznala od građana nego od medija iako kažu da građani inače sve prijavljuju. To je posljedica činjenice da taj govor mržnje građani više ne primjećuju, oguglali su, pa to postane strukturni problem društva. Kao vikanje na utakmicama na koje se danas već gleda kao na dio navijačkog folklora kad je, recimo, kod nas utakmica bila prekinuta zbog spornih povika i govora mržnje – kazao je Milošević.

SDP-ov Arsen Bauk podsjetio je da je 10. dan štrajka učitelja koji traže veće plaće. Podsjeća na prijeteće poruke HNS-a i Milana Bandića da neće glasovati za Vladine zakone, no od toga su, primjećuje, odustali iako premijer Andrej Plenković nije udovoljio zahtjevima učitelja.

– Bio je suočen s političkim problemima pa se odlučio, da svoj povrijeđeni ego malo ublaži, svima povećati plaće. Tako je umirio partnere, objavio rat učiteljima, pokušava okrenuti javnosti protiv učitelja, ali i stvoriti razdor između učitelja i ostalih zaposlenih u javnom sektoru – kazao je Bauk dodavši kako javnost ipak podržava štrajk.

Povrijeđeni premijerov ego vrijedi 1,2 milijarde kuna, a zahtjev sindikata učitelja oko 350 milijuna kuna, pa je preporuka premijeru da povrijeđeni ego smanji za 30 posto – poručio je Bauk, a potporu učiteljima još je jednom dao i HSS-ov Davor Vlaović.

Video: Ivana Pernara straža iznijela iz sabornice

Ključne riječi

Komentara 45

DU
Deleted user
10:02 23.10.2019.

Sad sam to gledao, Pernar je totalni klaun.

DH
dalibor.hren
10:11 23.10.2019.

Kad ga već nose, mogli bi ga odnijeti u Vrapče!

ST
stefj
10:02 23.10.2019.

Eto, Pernar je napravio što je želio, dobio je medijsku pozornost, par glasova na izborima, a sad može doma, uopće ne treba sudjelovati dalje u raspravama. Poslije mogu svi pričati što žele, čak imati i kvalitetan govor, no ništa neće imati takav medijski prostor kao Pernar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije