Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPORUKA EK

Pernar protiv uvođenja trošarina na e-tekućine: 'Drastično bi poskupile'

Zagreb: Pernar o temi „Uvođenje trošarina na e-tekućine (parilice)“
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
30.01.2020.
u 13:47

Također je rekao kako je nakon uvođenja trošarina u Italiji i Sloveniji prodaja e-tekućina u Hrvatskoj porasla sedam puta te da se može dogoditi da država izgubi prihod od PDV-a i trošarina, ako se njihova kupnja bude više isplatila u susjednim zemljama.

Saborski zastupnik Ivan Pernar usprotivio se u četvrtak uvođenju trošarina na e-tekućine za parilice, jer smatra da bi se time uništilo njihovo tržište drastičnim poskupljenjem, podsjetivši kako je i preporuka Europske komisije članicama koje još nisu uvele trošarine da pričekaju s time. 

No, Hrvatska se na preporuku oglušila, rekao je  Pernar je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru te ustvrdio kako je uporaba e-cigareta daleko manje štetna od klasičnih cigareta.

Također je rekao kako je nakon uvođenja trošarina u Italiji i Sloveniji prodaja e-tekućina u Hrvatskoj porasla sedam puta te da se može dogoditi da država izgubi prihod od PDV-a i trošarina, ako se njihova kupnja bude više isplatila u susjednim zemljama.

Istog je mišljenja i predsjednik Udruge korisnika osobnih e-isparivača (CROHM) Filip Tokić koji je pojasnio kako je predloženo uvođenje trošarine od kunu po mililitru e-tekućine. To bi moglo dovesti do urušavanja tržišta, smanjenja prodaje i do 90 posto i propasti prodavatelja koji neće moći plaćati trošarine, a pušači neće imati mogućnost koristiti manje štetne proizvode, upozorio je Tokić.

Po njegovim riječima Ministarstvo financija je u Zakonu o trošarinama stvorilo vlastitu definiciju e-tekućina pod koju je svrstalo apsolutno sve što se može koristiti u e-cigaretama.

Ustvrdio je kako e-cigarete imaju samo pet posto štetnosti u odnosu na klasične te da izazivaju puno manje zdravstvenih problema pa se preporučuju u postupku odvikavanja. Povećanje cijene neće smanjiti broj pušača koji će naći način da nabave e-tekućine iz inozemstva gdje još nisu uvedene trošarine.

Na Vladu je apelirao da ne uvodi trošarine na e-tekućine i Ivan Doksa, bivši pušač koji je dnevno pušio i do tri kutije cigareta, a sad kaže da se uz pomoć e-cigareta odviknuo od pušenja.

Komentara 2

Avatar babinjak1984
babinjak1984
17:49 11.02.2020.

e -cigarete su opasne..

PR
predator57
17:14 30.01.2020.

Kupovati ćemo sastojke i sami mješati. To nam nemogu omogućiti, a ni kažnjavati prilikom kupnje sastojaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije