Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
anonimno objavljena jeziva svjedočanstva

Perković: Želimo utvrditi sve činjenice o zlostavljanju

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/2
23.01.2021.
u 09:50

Filozofski fakultet u Zagrebu istražuje četiri prijave za seksualno uznemiravanje, a Akademija dramske umjetnosti dvadeset

Na prijamnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu rečeno mi je da stanem četveronoške. Tadašnji profesor me udarao svojim dlanom po guzici i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj je to radio.”

Ovo svjedočanstvo hrvatske glumice, koje je anonimno objavljeno na Facebook-stranici “Nisam tražila”, izazvalo je veliku pažnju hrvatske javnosti, među kojom i mnogih kolega glumaca koji su se pitali je li tako nešto na njihovoj akademiji uopće moguće. Nažalost, ubrzo se pokazalo da je sličnih svjedočanstava više, a prema informacijama koje nam je dala dekanica akademije Franka Perković, ukupno dvadesetak zaprimljenih prijava odnose se na četvoro bivših profesora te na jednu aktualnu profesoricu.

– Tu ima svega, od opisa seksualnog zlostavljanja do situacija koje bi se mogle smatrati neravnopravnošću spolova. Radimo na tome da sve prijave budu najozbiljnije istražene – rekla nam je dekanica.

11.12.2017., Zagreb - Franka Perkovic, dekanica Akademije dramskih umjetnosti. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Sudeći prema objavljenim svjedočanstvima, dugogodišnja profesorica na studentskim je vježbama mlade glumce i glumice dovodila u ponižavajuće situacije, a jednom je mladiću, koji je danas renomirani glumac srednje generacije, nakon ispita ponudila da odu k njoj doma jer joj suprug nije bio kod kuće.

Tražila da opće na pozornici

“Ovo je priča o profesorici u 50-ima koja si, valjda zato što je žena, daje za pravo da ode predaleko. Na drugoj godini akademije ta profesorica zvala je mene i još nekoliko kolega da radimo predstavu koju će ona režirati. Ja sam imala 19 godina i trebala sam glumiti majku u 30-ima. Nekoliko se muškaraca, starijih i mlađih, izmijenilo za ulogu mog supruga. Trebali smo raditi scenu seksa, koja izvorno i nije napisana baš kao scena seksa. Ja i kolega krenuli smo u improvizaciju, da bi nas ona zaustavila i rekla kako ona ne voli kad se seks “fingira” na sceni. Ja sam na to odgovorila kako ni za koje novce ne bih pristala na to da “ne fingiram” seks na pozornici, na što mi je ona odgovorila da je iznenađena i da nije očekivala od mene da sam tako zatvorena. E onda je došla demonstrirati na meni, ja pritom stojim u njezinom privatnom negližeu koji služi kao kostim i ona doslovno svojim prstima dodiruje moj spolni organ preko gaćica. Ja sam bila paralizirana i samo sam pogledom signalizirala kolegama da mi nije ugodno”, napisala je jedna studentica, ističući da je riječ o profesorici koja se predstavlja kao feministkinja i koja je čak vodila kolegij o feminizmu!

Dekanica zagrebačke Akademije studentima i drugim kolegama poslala je dopis u kojem moli da joj pomognu da što prije utvrdi činjenice o slučajevima zlostavljanja.

“Razumijem da neće biti jednostavno prevladati strah ili sram, ali bez vašeg sudjelovanja nećemo moći puno napraviti. Molim vas da se odazovete jer ovo je važno. Važno je za školu, važno je za profesiju, ključno za zdravlje društva u kojem živimo”, napisala je dekanica, naglasivši da je za bivše i sadašnje studente otvoreno više kanala putem kojih mogu pružiti informacije o konkretnim slučajevima uz zaštitu anonimnosti.

Odmah je osnovana i radna skupina koja će pokušati utvrditi sve činjenice o prijavljenim slučajevima, a u kojoj su i prodekan za nastavu Zvonimir Jurić, docentice Jasna Žmak i Hana Jušić te mlada redateljica Martina Marasović kao predstavnica studentskog zbora ADU.

Podsjetimo, val svjedočanstava u kojem glumci i glumice iz regije progovaraju o rodno uvjetovanom nasilju i diskriminaciji kojoj su bili izloženi pokrenula je 26-godišnja srpska glumica Milena Radulović, koja je istupila u javnost uime grupe djevojaka koje je zlostavljao Miroslav Mika Aleksić, poznati srpski profesor glume kroz čiju su školu prošle tisuće djevojčica i dječaka. Nakon nekoliko prijava za silovanje i seksualno uznemiravanje Aleksić je uhićen, a val svjedočanstava prešao je srpske granice i proširio se regijom.

Maltretiranje i u MSU

Facebook-grupu “Nisam tražila” pokrenule su četiri bivše studentice Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu Asja Krsmanović, Nadine Mičić, Mateja Mavrak i Ana Tikvić, koje su i same ostale zatečene količinom anonimnih prijava te su jučer objavile kako će od danas objavljivati po dvadeset svjedočanstava dnevno.

U međuvremenu se val prijava proširio i izvan glumačkoga svijeta pa su na stranici objavljena i svjedočanstva studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a studentski zbog FFZG potvrdio je da su ovih dana primili četiri vrlo ozbiljne prijave, među kojima se dvije odnose na istog profesora uz gotovo identičan opis slučaja, iako se studentice koje su ga prijavile međusobno ne poznaju.

Sudeći prema svjedočanstvima na stranici “Nisam tražila”, ni sve prijave ne odnose se na profesore – jedna studentica povijesti s Filozofskog fakulteta u Zagrebu opisala je kako su ona i njene kolegice doživljavale neugodnosti tijekom studentskih poslova u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Njihovo svjedočanstvo potvrdila je i jedna sadašnja zaposlenica tog muzeja.

Baš kao i u slučaju globalnog #MeToo pokreta, Pandorina kutija nepovratno je otvorena.

Komentara 2

BA
Barbasmora
11:34 23.01.2021.

Malo seksa nikoga nije ubilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije