Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka suda

Perković će biti izručen! Nobilo: Nastupila je zastara!

Josip Perković nakon odobrenja izručenja Njemačkoj
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/9
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma, Jakov Novak
08.01.2014.
u 19:10

Odvjetnik Josipa Perkovića Ante Nobilo najavio je žalbu

Josip Perković, bivši šef hrvatske Službe državne sigurnosti (SDS), bit će izručen Njemačkoj, koja je za njim raspisala europski uhidbeni nalog zbog sumnje da je 1983. godine bio umiješan u ubojstvo Stjepana Đurekovića, komercijalnog direktora Ine, koji je ubijen u Münchenu.

Nepravomoćna je to odluka, koju je danas donijelo izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić. Sjednici, koja je počela u 13 sati, nazočili su i Perković i njegov odvjetnik Anto Nobilo, a nakon sjednice Nobilo je, očekivano, najavio žalbu.

Nisu zadovoljni

– Naravno da nismo zadovoljni i da ćemo uložiti žalbu jer smatramo da je zakon na našoj strani, da je nastupila zastara i da je to apsolutna prepreka za izručenje.

Ako ovu odluku potvrdi i Vrhovni sud, ići ćemo na Ustavni sud. Napravili smo detaljno istraživanje sudske prakse i apsolutno svuda je zastara po domaćem pravu zapreka za izručenje. Nema nijedne države EU koja je svoje građane izručivala pod zastarom, a jedinu takvu odluku u 10 godina primjene europskog uhidbenog naloga donio je hrvatski Vrhovni sud u jednom ranijem slučaju. Budući da imamo takve presude iz Njemačke, Austrije i Slovenije, mislim da ćemo sastaviti kvalitetnu žalbu – kratko je kazao Nobilo.

Dodao je da je izvanraspravno vijeće svoju odluku obrazložilo s dva argumenta. Prvi je da je Vrhovni sud u jednom prijašnjem slučaju odlučio da zastara nije prepreka za izručenje te da nije uobičajeno u takvim situacijama da niži sud donosi drukčiju odluku. Drugi je pak argument izvanraspravnog vijeća, da u slučaju Perković nije nastupila zastara.

Nobilo pak smatra da je u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića zastara nastupila 29. srpnja 1998. te da je upravo to najveća prepreka Perkovićevu izručenju jer se po njemu na njega mora primijeniti i blaži zakon i domaće pravo.

Argumentirajući taj svoj stav, Nobilo se poziva i na podatak Vijeća EU prema kojem je Njemačka tijekom 2011. prema europskom uhidbenom nalogu u 19 slučajeva odbila izručiti svoje državljane zemljama tražiteljicama iz EU jer su progon ili izvršenje kazne zatvora pali u zastaru prema njemačkom pravu.

Odluka o Mustaču

Budući da vezano za zastaru kao razlog (ne)izručenja postoje dvije različite odluke Vrhovnog suda – u jednom je slučaju odbijeno izručenje zbog zastare, dok u drugom slučaju zastara nije bila prepreka za izručenje po europskom uhidbenom nalogu – bit će zanimljivo vidjeti kakav će stav sada zauzeti Vrhovni sud.

Nobilo i Perković imaju pravo žalbe tri dana od primitka pisanog obrazloženja odluke, a Nobilo je kazao kako očekuje da će obrazloženje imati već danas.

Nakon što žalba stigne na Vrhovni sud, s obzirom na to da se Perković brani sa slobode jer mu je prošli tjedan istražni zatvor zamijenjen mjerama opreza, Vrhovni sud nema neki rok za odluku. Ako Vrhovni sud potvrdi odluku nižeg suda, ta je odluka konačna, s tim da je Nobilo u tom slučaju najavio da će od Ustavnog suda tražiti privremenu mjeru obustave izručenja. Inače, o slučaju Đureković raspravljat će se i danas na Županijskom sudu u Velikoj Gorici, gdje izvanraspravno vijeće treba odlučiti o njemačkom zahtjevu za izručenje Zdravka Mustača, nekadašnjeg Perkovićeva šefa.

>> Osuđuje me se samo na temelju pisanja beogradskog tiska (Prvi dio)

>> Volio bih da svi dokazi i svjedočenja budu javno objavljeni (Drugi dio)

>> Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir (treći dio)

>> Ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti (Četvrti dio)

>> Nakon 1. općeg sabora HDZ-a osvanuli su naslovi: 'Tko je pustio ustaše u Zagreb' (5. dio)

>> Osigurao sam 136 transfera oružja i nisam izgubio ni metak (6. dio)

>> Kako sam generalu Rašeti uzeo sedam kilograma zlata iz sefa vojne bolnice (7. dio)

>> Bozanić me proziva, a ja sam spasio kalež i dnevnike Alojzija Stepinca (8. dio)

>> Tužitelj fajter i šef tajnih službi 80-ih surađivali 'široko i iskreno'

Komentara 326

KA
kafka
13:11 08.01.2014.

'Njemačka Perkovića traži po europskom uhidbenom nalogu zbog sumnje da je bio umiješan u likvidaciju Stjepana Đurekovića 1983. godine u Münchenu.' Dakle, g. Perković se traži zbog sumnje! I što je problem odazvati se sudu ako nije kriv?? Da je? Da je to učinio dragovoljno spasio bi Hrvatsku i političare problema. Ovako su barem maske pale. .

KR
kristijan1206
13:29 08.01.2014.

Dali postoji i jedna dusa u Hrvatskoj, koja vjeruje Perkovicu i Nobilo ? kad bi postojalo i malo istine u njihovim navodima, da Perkovic nije kriv, Perkovic bi se dragovoljno javio sudu u Njemackoj, da dokaze svoju nevinost. Ali suprotnoo tome, grccevito se opire izrucenju, bez imalo obzira na sramotu i stetu koju tim aktom nanosi RH i hrvatskom narodu. A ironija u tome jest, sto je uz pomoc antihrvatskih medija, bio prikazivan kao "jako zasluzan" pri stvaranju i obrani RH. Sramota!

KA
kafka
13:13 08.01.2014.

Ako se uskoro ne javim znači da me je UDBA pronašla i likvidirala. :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije