Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnici ponovno 'o

Performeri će nagodinu još dublje zakoračiti na područje Koprivnice

'16.06.2012., Koprivnica - Konceptualna umjetnica i performerica Vlasta Delimar okupila je na svojem imanju u prigradskom naselju Staglinec u sklopu projekta Moja zemlja umjetnike iz raznih dijelova H
'Marijan Susenj/PIXSELL'
18.06.2012.
u 15:27

O jedinstvenom događaju na imanju Vlaste Delimar govori povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, "dobri duh" festivala

Osmo izdanje festivala performansa u Štaglincu kod Koprivnice bilo je prijelomno i dalo je naznačiti kako će se razvijati taj zapaženi i, u doba kad je nastao, jedinstveni umjetnički projekt. Kaže to povjesničar umjetnosti Marijan Špoljar, koji je od prvih dana \"dobri duh\" festivala što se odigrava na očevini umjetnice Vlaste Delimar. Prvi je put jedna umjetnička točka izvedena u samome gradu, ispred tržnice.

- Festival nikad neće \'otići\' iz Štaglinca, ali će se dio programa pomalo premještati na razne lokacije u Koprivnici - najavio je Špoljar, dodavši kako će iduće, deveto izdanje biti specifično po tome što će, uz utemeljiteljicu festivala Vlastu Delimar, nastupiti gotovo isključivo azijski performeri.

- Ovogodišnje izdanje festivala s temom \'Svaki dan je dobar dan\' pokušalo je biti jednom vrstom odgovora na krizu društva - moralnu i svaku drugu, ako hoćete i umjetničku. Mislim da je primjetljiva bila \'iscjeljiteljska funkcija\' umjetnosti - pokušaj da se s aspekta umjetnosti sagledaju problemi društva, a onda da se pokuša utjecati na njihovo rješavanje - izjavio je Špoljar.

On ističe kako je jedinstvenost performerskog festivala u Štaglincu, osim u ambijentu u kojemu se odvija, i u svojevrsnom voluntarizmu ljudi koji ga čine, u tome što je u njegovu izvedbu uključena lokalna zajednica, od vatrogasaca do udruge žena, a svakako i po tome što okuplja internacionalnu performersku kremu iz gotovo cijelog svijeta u geografskoj zabiti.

- Festival nikad ne bi trebao postati etablirani umjetnički događaj s jakim sponzorom i dobro plaćenim selektorom. Upravo u tome što na njemu nema diktata kustoskih koncepcija vidim jednu od njegovih glavnih vrlina - reći će Špoljar.

Festival organizira umjetnička organizacija Moja zemlja Štaglinec, a od prvog dana ima potporu koprivničke uprave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije