Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurnom video vezom

Pentagon razgovarao s kineskom vojskom prvi put ove godine, usredotočili su se na upravljanje krizom

U.S. President Joe Biden visits the Pentagon in Arlington, Virginia
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.08.2021.
u 07:20

Michael Chase, zamjenik pomoćnika ministra obrane za Kinu, prošlog je tjedna razgovarao s kineskim general bojnikom Huang Xuepingom, zamjenikom ravnatelja ureda Narodnooslobodilačke vojske za međunarodnu suradnju.

Visoki dužnosnik Pentagona razgovarao je s predstavnikom kineske vojske prvi put otkako je predsjednik Joe Biden u siječnju ove godine stupio na dužnost, rekao je anonimni američki dužnosnik Reutersu u petak.

Michael Chase, zamjenik pomoćnika ministra obrane za Kinu, prošlog je tjedna razgovarao s kineskim general bojnikom Huang Xuepingom, zamjenikom ravnatelja ureda Narodnooslobodilačke vojske za međunarodnu suradnju.

"(Oni) su koristili obrambenu telefonsku vezu SAD-a i NR Kine za sigurnu video konferenciju", rekao je dužnosnik govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Chase se usredotočio na "upravljanje krizom i rizikom", dodao je dužnosnik, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države godinama su suprotstavljanje Kini stavljale u središte svoje nacionalne sigurnosne politike, a Bidenova administracija opisala je rivalstvo s Pekingom kao "najveći geopolitički test" ovog stoljeća.

Odnosi između Kine i SAD-a postaju sve napetiji, a dva najveća svjetska gospodarstva sukobljavaju se niza pitanja, od Tajvana i kineskih ljudskih prava do vojne aktivnosti u Južnokineskom moru.

Unatoč napetostima i uzavreloj retorici, američki vojni dužnosnici dugo su nastojali uspostaviti otvorene linije komunikacije sa svojim kineskim kolegama kako bi mogli ublažiti potencijalne nesporazume ili se nositi s bilo kakvim incidentima.

Ključne riječi

Komentara 6

AP
Anka partizanka
09:57 28.08.2021.

Piše u članku "Odnosi između Kine i SAD-a postaju sve napetiji, a dva najveća svjetska gospodarstva sukobljavaju se oko niza pitanja, od Tajvana i kineskih ljudskih prava do vojne aktivnosti u Južnokineskom moru". Znači sukobljavaju se, kao što se i sve zemlje "sukobljavaju " s Amerima, po pitanju uplitanja Amerike u tuđe nezavisne države i u njihovu unutarnju politiku i teritorij. Tipično za Amere.

QQ
Qq
11:35 28.08.2021.

joj kad ti je ovaj u dvorištu već je kasno

MP
miroslav.petkovic.7564
08:33 28.08.2021.

Mason prdnija si u cabar haha rusi vam se smijuovdje. Kazu ko mala djeca su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije