Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirovinska reforma

Pendrecima po demonstrantima u Rusiji: ovako tuče Putinova policija

Foto: Reuters
1/9
09.09.2018.
u 23:25

Pritvoreno je više od 800 prosvjednika protiv mirovinske reforme, a skupovi u 80 gradova i naselja razjureni su batinama

Ruska policija pritvorila je više od 800 ljudi koji su prosvjedovali protiv planiranog povišenja dobi za mirovinu i prekinula prosvjede protiv te mjere zbog koje je pala potpora predsjedniku Vladimiru Putinu, rekle su skupine za ljudska prava.

Prosvjedi što su ih organizirali zatvoreni oporbeni vođa Aleksej Navalni i njegovi pristaše, izazov su vlastima koje su se nadale većem izlasku na regionalne izbore koji su se također održali u nedjelju, unatoč ogorčenosti zbog planirane mjere.

Snimke prosvjeda, koji se održavao u više od 80 gradova i mjesta, pokazuju kako policija povremeno primjenjuje silu kako bi rastjerala prosvjednike, tuče sudionike palicama te ih odvlači s mjesta prosvjeda.

1/8

Vlasti su odbile odobriti skupove te su ih proglasile ilegalnima.

Organizacija za ljudska prava OVD-Info koja prati pritvaranja, rekla je da je policija u nedjelju u 33 grada pritvorila 839 osoba, uključujući neke od najbližih Navalnijevih saveznika.

Rekli su da je većina pritvorena - njih 354 - u Sankt Peterburgu, gdje su vlasti najprije odobrile skup, a onda se predomislile.

Novinska agencija Interfax citirala je ministra unutarnjih poslova koji je rekao da je Sankt Peterburgu pritvoreno oko 100 osoba, a u Moskvi "njih nekolicina".

Preporučene promjene godina za umirovljenje koje trenutno prolaze kroz parlament smanjile su Putinu potporu za oko 15 postotnih bodova i najnepopularnija su mjera od 2005.

Foto: Reuters

Navalni, kojemu je zabranjeno pojavljivanje na državnoj televiziji i koji se ranije ove godine nije smio kandidirati na predsjedničkim izborima, nada se iskoristiti bijes javnosti zbog mirovinske reforme.

Planirao je voditi nedjeljni prosvjed u Moskvi, no sud ga je prošli mjesec osudio za kršenje zakona o prosvjedu te ga zatvorio na 30 dana.

Navalni kaže da je to učinjeno kako bi se potkopali prosvjedi.

 

>> Pogledajte atmosferu na utakmici Futsal Dinama

Komentara 95

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:42 09.09.2018.

U Srbiji ni slova o prosvedima ?

DO
domxerex
00:42 10.09.2018.

Koliko znam to kod rusa tako ide. Ali i kod srba isto. Šta se onda bunite. Niste se bunili kada su jugomilicajci pendrečili studente po zagrebu. Naravno da niste, to su tada radili vaši očevi.

PP
pp
00:50 10.09.2018.

Trebali bi ih pozvati na odmor u Međimurje da uvedu reda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije