Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTIGLI DOGOVOR

Pence se sastao s Erdoganom: 'Turska je pristala zaustaviti operaciju'

Sastanak Pencea i Erdogana
Foto: Reuters/Pixsell
1/14
17.10.2019.
u 22:14

"Pregovaranje s terorističkom organizacijom ili odustajanje od operacije koja je u tijeku, nisu na stolu", poručio je ranije neimenovani turski dužnosnik

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u četvrtak da je postigao dogovor s turskim predsjednikom Tayipom Erdoganom o prekidu vatre u sjevernoj Siriji kako bi se okončala osmodnevna turska ofenziva protiv snaga koje predvode Kurdi. 

Govoreći nakon kriznih razgovora s Erdoganom u Ankari Pence je rekao da će prema dogovoru sve vojne operacije biti zaustavljene kako bi se omogućilo povlačenje kurdske milicije YPG tijekom 120-satnog razdoblja. Turske vojne operacije će se okončati kada to povlačenje bude potpuno, rekao je Pence na konferenciji za novinare. 

„Danas su se SAD i Turska složili oko prekida vatre u Siriji”, rekao je Pence na konferenciji za medije nakon više od četiri sata pregovora u predsjedničkoj palači u Ankari. 

"Turska strana će zaustaviti operaciju Izvor mira kako bi omogućila povlačenje snaga YPG-a iz sigurnosne zone za 120 sata", rekao je Pence. "Sve vojne operacije u okviru operacije Izvor mira bit će zaustavljene, a operacija Izvor mira bit će potpuno obustavljena po dovršenju tog povlačenja."  Pence je rekao kako su američke snage u tom području već počele pomagati u sigurnom povlačenju jedinica YPG-a.

Dogovor s Erdoganom isto tako osigurava da Turska ne vodi vojne operacije u sirijskom pograničnom gradu Kobaniju. Pence je rekao kako su se Sjedinjene Države i Turska obvezale na mirno rješenje zahtjeva Ankare na uspostavi "sigurnosne zone" u sjevernoj Siriji blizu granice s Turskom, što je jedan od ciljeva turske ofenzive.

"Pregovaranje s terorističkom organizacijom ili odustajanje od operacije koja je u tijeku, nisu na stolu", poručio je ranije neimenovani turski dužnosnik. 

“Ne glumi frajera! Ne budi glup!”, napisao je američki predsjednik Donald Trump u pismu turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu 9. listopada, na sâm dan kada su turske snage pokrenule ofenzivu protiv Kurda na sjeveru Sirije. Pismo, koje je prva objavila novinarka Fox Businessa, a koje je Donald Trump uputio turskom kolegi više nalikuje na uličnu komunikaciju nego diplomatsku. Pismo pisano potpuno nediplomatskom retorikom dobilo je i potvrdu autentičnosti iz Bijele kuće.

Pazi da ne budeš vrag

Kako tvrde izvori bliski turskom predsjedniku, Erdoğan ga je bacio “u kantu za smeće”, u istom stilu kao ruski predsjednik Vladimir Putin kada mu je lider Turske poslao pismo nakon rušenja ruskog bombardera u sirijskom zračnom prostoru. Putin ga je potom nepročitanog pred kamerama bacio u smeće.

Pismo je Trump započeo riječima: “Dragi gospodine predsjedniče, hajdemo razraditi dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj tisuća ljudi, ne želite biti odgovorni za uništenje turske ekonomije, što ću ja učiniti bude li potrebno.”“Naporno sam radio kako bih riješio neke od vaših problema. Nemojte iznevjeriti svijet. Možete sklopiti odličan dogovor”, nastavio je Trump i istaknuo da je zapovjednik kurdskih snaga Mazlum Kobani Abdi spreman na pregovore i ustupke poručivši Erdoğanu da će povijest biti dobra prema njemu ako ovo napravi ispravno i ljudski jer će ga u protivnom zauvijek gledati kao vraga.Osim nediplomatskog pisma, Trump svoju politiku i dalje nastavlja kontroverznim i licemjernim izjavama. Iako je SAD potrošio na desetke milijardi dolara na naoružavanje i obučavanje kurdskih boraca, među kojima su bili i borci Kurdistanske radničke partije (PKK), Trump je kazao kako je PKK “možda” i veća “teroristička prijetnja” od džihadističke skupine Islamske države. PKK je odigrao glavnu ulogu u borbama protiv terorističke organizacije Islamske države, a već desetljećima gerilski ratuje protiv Turske.

Foto: Reuters/Pixsell

Stigli Pence i Pompeo

– Ako je Trump cijelo vrijeme surađivao s kurdskim teroristima, kako ih sad naziva kada ih više ne treba, trebao je napustiti predsjedničku funkciju i pustiti da mu američki sudovi sude zbog financiranja i naoružavanja “terorista” – kazao je za Večernji list kurdski političar i član kurdske jedinice nacionalne obrane Rizan Hiddwo. U međuvremenu, potpredsjednik SAD-a Mike Pence susreo se s turskim predsjednik Recepom Tayyipom Erdoganom u četvrtak, kako bi ga nagovorio da zaustavi ofenzivu protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije, ali su turski dužnosnici poručili da će Ankara nastaviti s operacijom.

Foto: Reuters/PIXSELL

Ofenziva je prouzročila novu humanitarnu krizu u Siriji, u sklopu koje je 200 tisuća civila napustilo svoje domove, a nastao je i sigurnosni rizik zbog tisuća militanata Islamske države koji su ostali u kurdskim zatvorima. Demokrati i dio republikanaca optužuju Trumpa, koji je povukao američke postrojbe prije ofenzive, za izdaju Sirijskih demokratskih snaga (SDF), koje predvode sirijski kurdi, a bili su glavni partner Washingtona u borbi protiv Islamske države u Siriji. Trump je u srijedu kazao da je njegov potez "strateški briljantan".

Foto: Reuters/Pixsell

Komentara 52

BO
bombaatomska
20:02 17.10.2019.

Trump miromlomi ratnike a sankcije piju krv krvolocima

Avatar neomarxisticka extr. ljeviciva
neomarxisticka extr. ljeviciva
19:58 17.10.2019.

kad vec izvjestavate izvjestavajte nepristrano te tocno. Kurdi nisu savez sklapali sa trumpom vec sa obamom te su se borili za svoju zemlju i buducnost te od islamista koji su njima bili na vratima a ne za aeriku. evropa bii mogla prestat kukati te poslati svoje slavne vojnike i ratnike a ne trazit od amerikanaca da se trose na svakom koraku te brane evropske strateske interese bilo u pitannju migranate ili bilo cega. nismo u stanj vlastite granice braniti jer nemamo vojske a u nato 2% od gdpa necemo da uplacujemo te bi kao amerikanci trebali doci i braniti nas te zastupati nase evropske interese. nije amerika vise glupa te ima pravoga lidera koji se niodkoga nepusti iskoristiti. nepali vise ta lazna propaganda na emocije i manipulaciju mase

IZ
IzKamena
20:40 17.10.2019.

Predsjednik Trump suvereno i bez ispaljenog metka (osim par raketa po Siriji kad je rusima pokazao perspektivu) nastavlja vladati Svijetom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije