Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9.410 metara četvornih

Penavin otac kupio oranicu na kojoj će se graditi cesta? Bivša vlasnica: 'Vladala je prava jagma za kupnjom'

Vukovar: Počelo suđenje za brutalno premlaćivanje Ivana Mikuljana
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/3
19.02.2021.
u 10:49

Općinski sud u Vukovaru, kojemu je gradonačelnik iz gradskog proračuna poklonio četiri mopeda, 12 printera i nekoliko tonera,  nije ustupio kupoprodajni dokument, inače javno dostupan

Otac gradonačelnika Vukovara Ivana Penave, Ante Penava sklopio je kupoprodajni ugovor 28. svibnja 2019. godine sa Svetlanom Adžagom od koje je u blizini Bršadina kupio oranicu veličine 9.410 metara četvornih. Ta se oranica sada nalazi na trasi buduće vukovarske obliaznice. Kako Telegram doznaje, oranica je plaćena značajno više od cijene poljoprivrednog zemljišta u tom dijelu Hrvatske.

Svetlana Adžaga, bivša vlasnica oranice nešto manje od jednog hektara, kaže kako ne zna koliko je Penavin otac platio zemljište, jer je cijeli posao vodio njen sin. Međutim, rekla je kako je u to vrijeme vladala prava jagma za kupnjom zemljišta u blizini njene čestice, jer su neki ljudi znali da će onuda proći obilaznica. Ante Penava nije se javljao, a Općinski sud u Vukovaru, kojemu je gradonačelnik, kako Telegram navodi, iz gradskog proračuna poklonio četiri mopeda, 12 printera i nekoliko tonera,  nije ustupio kupoprodajni dokument, inače javno dostupan.

Glasnogovornica Općinskog suda objasnila je kako je otvorila spis i kako će postupiti temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, no novinari su zatražili dokument iz Zemljišnoknjižnog odjela kakav mogu dobiti svi građani bez pozivanja na zakon.

Predsjednica se također nije javila, a pisani je odgovor Telegramu ustupila Kornelija Orešković iz pisarnice u kojem stoji kako je ”molba za pristup informacijama zaprimljena” iako nije podnesena, no odgovor svejedno nije stigao.

Na pitanje je li primjereno da je Ivan Penava darovao Općinskom sudu mopede, tonere i printere, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa rekao je kako gradovi i općine često pomažu sudovima da bi bolje funkcionirali, te da to, samo po sebi, nije problem jer, rekao je Sessa, niti je gradonačelnik dao nešto što je njegovo niti je sudac, ili predsjednik suda, primio neka sredstva namijenjena radu suda za svoju korist.

S obzirom na to da je kasnije na istom sudu Penava podnio kaznenu prijavu zbog klevete protiv gradskog vijećnika Pavla Josića, Sessa je ustvrdio: ”Ali, ako bi se pojavila ovakva situacija koju opisujete bilo bi dobro da sudac to izloži strankama, pita ih vide li u tome razlog za izuzeće i potom, ovisno o rezultatu, nastavi takav postupak ili traži delegaciju drugog suda koji nije opterećen tim bremenom pomoći sudu", tvrdi. 

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Komentara 42

JS
John_s
12:13 19.02.2021.

Dno dna novinarstva, sramota. sad se očito mora napakirati Penavi pa novinari opet dižu medijski linč gdje nema materijala, no blesavi hejteri nasjedaju na hajku. Ako je zemljište bilo oglašeno i u prodaji, ako je bila jagma više kupaca, zna se zašto je jagma i zašto je zemljište iznad uobičajene cijene. Dobio je onaj kome je privatna osoba odlučila prodati jer je dao najbolju ponudu. Skandal je ne ovo nego novinari.

AC
accusator
12:22 19.02.2021.

Nova vukovarska obilaznica bit će duga oko 19.000 metara. Zahvati li širinom kakvih desetak metara, to je cca 200.000 m2. Čovjek kupio parcelu cca 5% trase od privatnog vlasnika po cijeni znatno većoj od cijene poljoprivrednog zemljišta u nadi da će grad platiti više. To se inače zove ulaganje, ali budući da je on Penavin tata, dežurni "ništanevaljaudržavi" i "svisuonilopovi", odmah to proglasavaju kriminalom. To je samo mali obracun pred lokalne izbore. Natovari protivniku, a on nek se češe

DR
Drass79
12:12 19.02.2021.

Još jedan pošteni domoljub, spreman da razotkrije pocinitelje zločina 91....i usput kupi zemlju od njih,nije problem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije