Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaoštravanje u Aziji

Nancy Pelosi napustila je Tajvan: Jednodnevni posjet izazvao žestoke reakcije

Nancy Pelosi
Foto: reuters
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
03.08.2022.
u 12:23

Pelosi je stigla u Taipei na nenajavljeno, ali pomno praćeno putovanje, rekavši kako je nepokolebljiva predanost SAD-a samoupravnom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine

Predsjednica američkoga Kongresa Nancy Pelosi doputovala je na Tajvan unatoč oštrim upozorenjima Kine, što je u posljednjih 25 godina prvi posjet toj otočnoj državi jednog američkog dužnosnika na najvišoj razini. Boravak na Tajvanu je treća i najkontroverznija etapa njezine turneje tijekom koje obilazi pet azijskih zemalja.

Tijek događanja:

12:17 Nancy Pelosi napustila je Tajvan nakon jednodnevnog posjeta koji je izazvao žestoke reakcije Kine.

12:00 Europska unija je u srijedu pozvala da se napetosti oko posjete američke dužnosnice Nancy Pelosi Tajvanu riješe dijalogom, potvrdivši pritom da jasno podržava političko načelo jedne Kine, dok je Rusija spomenuti posjet ocijenila namjernim pokušajem Washingtona da uzruja Kinu. "Interes EU-a je da se u Tajvanskom tjesnacu sačuva mir i status quo", priopćio je glasnogovornik europskog bloka 27-orice. "Potičemo mirno rješenje tog pitanja. Tenzije se trebaju riješiti dijalogom. Odgovarajući komunikacijski kanali moraju ostati otvoreni kako bi se smanjio rizik od krive procjene", poručila je Europska komisija (EK).

Glasnogovornik EK nije propustio istaknuti da Unija ima "jasnu politiku jedne Kine", te da priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu Kine, dok istovremeno teži nastavku "prijateljskih odnosa i suradnje s Tajvanom".

Ruski ministar Sergej Lavrov je za posjet Pelosi rekao da je izazvao "uznemirenost" te da se radi o namjernom pokušaju Washingtona da uzruja Kinu. "Ne znam niti jedan drugi razlog za takvo postupanje, znajući što to znači za Narodnu Republiku Kinu", rekao je Lavrov tijekom posjete Mjanmaru. Također je napomenuo da ponašanje SAD -a prolazi nekažnjeno. Moskva je također ponovila da ostaje privržena "politici jedne Kine", priznavajući Tajvan kao dio Kine te se protivi neovisnosti tog otoka.

10:15Japan je izrazio "zabrinutost" najavom Pekinga da će kao odgovor na posjet Tajvanu predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi poduzeti "ciljane vojne akcije", uključujući i područje ekskluzivne japanske ekonomske zone (EEZ). 

– Pomorsko područje na kojem je Kina najavila vojne vježbe od 4. kolovoza uključuju i ekskluzivnu japanski ekonomsku zonu – rekao je glasnogovornik japanske vlade Hirokazu Matsuno.

Tokio je Kini prenio svoju zabrinutost zbog prirode vojnih vježbi koja uključuje i korištenje bojeve municije.

– Mir i stabilnost u Tajvanskom prolazu važni su ne samo za sigurnost naše zemlje već i za međunarodnu stabilnost. Japansko stajalište uvijek je bilo da se pitanja vezana uz Tajvan moraju rješavati na miran način, dijalogom – rekao je glasnogovornik.

Na pitanje o tome podržava li Japan posjet Pelosi Tajvanu, Matsuno je odgovorio da japanska vlada "nije u mogućnosti komentirati međunarodne posjete dužnosnice Pelosi".


10:05 – Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je farsom posjet Tajvanu predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi te poručio da će oni koji se igraju vatrom nestati.

– SAD krši suverenitet Kine pod izlikom demokracije – rekao je Wang nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova ASEAN-a u Kambodži.


9:02 – Sjedinjene Države žele da Tajvan ima slobodu i sigurnost i neće od toga odustati – kazala je u srijedu predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi tijekom posjeta Tajvanu, koji je naišao na oštre osude Kine. 

– Iako poštujemo politiku "jedne Kine", naša solidarnost s Tajvanom važnija je nego ikad – rekla je Pelosi tijekom zajedničke konferencije za novinare s predsjednicom Tajvana Tsai Ing-wen. SAD podržava status quo i ne želi da se Tajvanu išta dogodi silom – dodala je Pelosi, prenosi Reuters.

Upitana o gospodarskim posljedicama s kojima se Tajvan mora suočiti zbog njezina posjeta, Pelosi je rekla da SAD otvara vrata boljoj gospodarskoj razmjeni između Sjedinjenih Država i Tajvana. Tajvan je predan održavanju statusa quo preko Tajvanskog prolaza, rekla je tajvanska predsjednica Tsai, dodajući da su kineske vojne vježbe, pokrenute kao odgovor na posjet Pelosi, nepotrebna reakcija.

Pelosi, najviše rangirani američki političar koji u zadnjih 25 godina posjećuje Tajvan, rekla je po dolasku da je njeno izaslanstvo stiglo kako bi jasno dalo do znanja da SAD neće "napustiti" otok, naveo je BBC. Kina se oštro protivi njenom posjetu te je ranije zaprijetila kako će SAD "platiti cijenu" zbog tog toga.

Odmetnuta pokrajina?

Tajvan je samoproglašen teritorij, no Kina ga smatra odmetnutom pokrajinom koja bi se trebala ujediniti s Kinom. Tajvan je postao još jedna točka prijepora u visoko napetim odnosima i oštroj retorici između Washingtona i Pekinga posljednjih godina. SAD se pridržava politike "jedne Kine", kamena temeljca diplomatskih odnosa dviju zemalja prema kojem priznaje samo jednu kinesku vladu te ima formalne odnose s Pekingom, ali ne i s Tajvanom. No istodobno održava žive neslužbene odnose s tim otokom, što uključuje i prodaju oružja otoku kako bi se mogao braniti. Posjet Nancy Pelosi Kina doživljava kao još jedan znak potpore SAD-a Tajvanu. 

U susretu s predsjednicom Tsai, Pelosi je rekla kako je "Tajvan inspiracija za sve ljude kojima je na srcu sloboda". "Svijet se suočava s izborom između demokracije i autokracije. Američka odlučnost da se očuva demokracija ovdje na Tajvanu ostaje okovana željezom", rekla je Pelosi. Tsai je istaknula dobre odnose Tajvana i SAD-a dodavši da Tajvan "ostaje pouzdan partner na kojeg se SAD može osloniti". Dodala je da se Tajvan suočava s "namjerno pojačanim vojnim prijetnjama", dodavši da "neće odustati i da će Tajvan učiniti sve što je potrebno da ojača svoju sposobnost samoobrane".

Nancy Pelosi treba se u srijedu sastati sa skupinom aktivista za ljudska prava. Prethodno se sastala i sa zamjenikom predsjednika tajvanskog parlamenta Tsaiijem Chi-Changom.


6:30 – Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi rekla je u tajvanskom parlamentu kako je ta otočna država "jedno od najslobodnijih društava na svijetu", pohvalila predsjednicu Tsai Ing-wen te pozvala na pojačanu međuparlamentarnu suradnju.

Pelosi je stigla u Taipei na nenajavljeno, ali pomno praćeno putovanje, rekavši kako je nepokolebljiva predanost SAD-a samoupravnom otoku za koji Peking tvrdi da je dio Kine.

Pelosi je u srijedu zahvalila predsjednici Tsai Ing-wen na njezinu vodstvu te pozvala na jačanje međuparlamentarne suradnje. Sada je više nego ikad ključna američka solidarnost s Tajvanom, rekla je Pelosi, dodajući da je američka odlučnost da očuva demokraciju u Tajvanu i ostatku svijeta i dalje čvrsta.

U.S. House of Representatives Speaker Nancy Pelosi attends a meeting with Taiwan President Tsai Ing-wen at the presidential office in Taipei, Taiwan August 3, 2022. Taiwan Presidential Office/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. Photo: TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE/REUTERS
Foto: TAIWAN PRESIDENTIAL OFFICE/REUTE

– Pohvaljujemo Tajvan jer je jedno od najslobodnijih društava na svijetu – rekla je Pelosi u tajvanskom parlamentu.

Također je kazala kako novi američki zakon usmjeren na jačanje američke industrije čipova u natjecanju s Kinom "nudi veće mogućnosti za gospodarsku suradnju SAD-a i Tajvana".

Iako Pelosi nije prva predsjednica američkog Zastupničkog doma koja je otišla na Tajvan – Newt Gingrich posjetio ga je 1997. – njezin posjet dolazi u trenutku kada su se odnosi između Pekinga i Washingtona naglo pogoršali, u vrijeme kada je Kina puno moćnija gospodarska, vojna i geopolitička sila nego što je bila prije četvrt stoljeća.

Kina smatra Tajvan dijelom svog teritorija i nije odustala od uporabe sile nastojeći staviti ga pod svoju kontrolu. Sjedinjene Države upozorile su Kinu da ne koristi ovaj posjet kao izgovor za vojnu akciju protiv Tajvana. Kina je američki posjet Tajvanu na najvišoj razini u posljednjih 25 godina osudila kao prijetnju miru i stabilnosti u Tajvanskom prolazu te uzvratila nizom vojnih vježbi, pozivom na razgovor američkom veleposlaniku u Pekingu i najavom obustave uvoza nekoliko poljoprivrednih proizvoda iz Tajvana.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da su kineske vježbe bojnim streljivom oko tog demokratskog otoka ovog tjedna pokazale namjeru Pekinga da uništi regionalni mir i stabilnost. Tajvan je povećao razinu pripravnosti i reagirat će na vrijeme i primjereno na vježbe, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane novinarima putem glasovne poruke.

Pelosi, dugogodišnja kritičarka Kine posebno po pitanju ljudskih prava, kasnije u srijedu treba se sastati s bivšim aktivistom s trga Tiananmen, hongkonškim knjižarom kojeg je Kina uhitila te tajvanskim aktivistom kojeg je nedavno oslobodila.

Ključne riječi

Komentara 44

ZB
zbisko
10:20 03.08.2022.

zasto diktatorski komunisticki rezim strahuje od jedne stare gospodje?

PV
prcko.vita
11:24 03.08.2022.

Znas li dluze Li da smo zalatili s Tajvanci? Li: A u kom hotelu su odsjeli?

DU
Deleted user
07:46 03.08.2022.

Ko je Kina da zabranjuje američim političarima slobodno kretanje ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije