Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska Vlada u Sarajevu

Pelješki most ostao otvoreno pitanje s BiH

Andrej Plenković
Igor Kralj/Pixsell
07.07.2017.
u 21:43

Plenković očekuje da BiH uredi svoje odnose do idućih izbora.

Više od 50 tema razmatrali su na zajedničkoj sjednici u Sarajevu Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Ovo je druga takva sjednica, a prva je održana još prije sedam godina u Splitu.

Usprkos brojnim neriješenim pitanjima, premijeri Andrej Plenković i Denis Zvizdić bili su vrlo optimistični nakon sjednice. Uz očekivanu konstataciju da su dvije vlade spremne nastaviti raditi na rješavanju svih aktualnih projekata ubrzanom dinamikom, naglasak je stavljen na europske integracije Bosne i Hercegovine. A premijer Plenković jasno je kazao da, bilateralno gledano, za Hrvatsku nema važnije države od BiH.

Milijarda eura iz Hrvatske

– Povezanost naših dviju država, naših naroda je povijesna. Upućeni smo jedni na druge i po geoprometnom položaju, a i u kontekstu naših odnosa u proteklim godinama kao i po zajedničkoj europskoj perspektivi – kazao je Plenković.

Upravo na tom tragu Hrvatska želi riješiti što je moguće više otvorenih bilateralnih pitanja koja su prisutna proteklih godina, ali isto tako snažno podupirati BiH kao cjelovitu i funkcionalnu državu na njezinu reformskom putu i na putu prema članstvu u EU. Hrvatski premijer podsjetio je da je Hrvatska dosad u BiH uložila više od milijardu eura, a da je za Hrvatsku iznimno važan i položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH. Plenković od svih u BiH očekuje da urede unutarnje odnose i ispune sve kriterije koji su nužni kako bi se mogli održati redoviti izbori iduće godine.

Otvaranje novih prijelaza

Zvizdić je kazao da je dogovoreno otvaranje novih graničnih prijelaza te da u razgovoru nisu zaobiđene ni teme koje opterećuju odnose BiH i Hrvatske poput odlaganja nuklearnog otpada uz granicu. Dodao je da je riješeno i pitanje imovinskih prava, odnosno omogućeno je građanima Federacije BiH da kupuju nekretnine u Hrvatskoj. Potpisano je i nekoliko međudržavnih sporazuma koji se odnose na europsko partnerstvo, turističku suradnju i uzajamnu zaštitu podataka, kao i suradnju koja se tiče mladih.

I nakon sarajevske sjednice gradnja Pelješkog mosta ostala je otvoreno pitanje. Samo dan prije u Parlamentu BiH snažno je problematizirana gradnja tog mosta. Plenković je jučer ustvrdio da su on i Zvizdić razgovarali o brojnim mostovima koji trebaju povezati Hrvatsku i BiH, ali je naglasio veliki značaj Pelješkog mosta za jug Hrvatske.
– Sve što Hrvatska radi je u skladu s međunarodnim pravima i u duhu dobrih međususjedskih odnosa – naglasio je Plenković.

Zvizdić je pokušao relativizirati problem kazavši kako se BiH ne želi miješati u unutarnja pitanja Hrvatske. – Naš je zadatak da štitimo interese BiH. Promatramo to s aspekta neškodljivog prolaza u unutarnje vode BiH – kazao je Zvizdić.  

‘Terorizam pošast, no prvo se gleda svoje dvorište’

Nedavne izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o opasnosti koju terorizam predstavlja za regiju, a posebno spominjanje Bosne i Hercegovine u tom kontekstu, izazvale su vrlo negativne reakcije u Sarajevu proteklih dana. Pojedini mediji i analitičari čak su doveli u pitanje dobronamjernost hrvatske predsjednice prema Bosni i Hercegovini. Dvojica premijera jučer su komentirala i pitanje terorizma, a Zvizdić je na određeni način poslao i poruku predsjednici Grabar-Kitarović.

– Pitanje terorizma je globalna pošast od koje nitko nije zaštićen. Moja je poruka da se prvo pospremi svoje dvorište, pa onda gleda u susjedovo. Jako smo posvećeni borbi protiv terorizma i nijedna osoba iz BiH nije mjesecima otputovala na strano ratište. To su podaci naših obavještajnih služba – ustvrdio je Zvizdić.

Plenković je pak upozorio na opasnost od selektivnog pristupa u procesuiranju ratnih zločina, što je zamjerka koju na račun bh. pravosuđa često upućuju Hrvati u BiH.     

   

Komentara 34

PU
Pukovnik
23:22 07.07.2017.

Pa hoce li ovo ikad prestati ... NEMA otvreni pitanja ni s mostom ni sa granicama! Ta pitanja samo postoje jer Hrvatska dozvoljava da se postave! Kako MI nikad nemamo otvorena pitanja s granicama a sve susjedne drzave imaju s nama? Cak i protektorat kao BiH. Zasto mi ne koristimo clanstvo u EU kao Slovenija prije spram nama? Ali nije ni cudo: Osnivac "hrvatske" diplomacije Budimir Loncar, ministrica bila orujnasica Vesna Pusic, veleposlanici poput Ivice Goldsteina u EU parlamentu jugooficir Rados i srpkinja Borzan - da ne zaboravimo Plenkovica koji je pravo jugoslovensko dijete ...

PE
pepomacan
23:34 07.07.2017.

Što to ovaj Jazavac piše?? Gdje je on čuo da je Pelješki most otvoreno pitanje?!

PI
pinkec
18:02 08.07.2017.

Plenki se baš i ne snalazi dobro sa "jugodiplomatima", ili ima suosjećaj s njima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije