Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Infrastrukturni projekti

Iz EU danas 357 milijuna € za Pelješki most, jučer 101 milijun za informacijske autoceste

Pelješki most
Grgo Jelavic/PIXSELL
07.06.2017.
u 07:23

Gradnja mreže nove generacije pružit će brz internetski pristup ondje gdje nije dostupan, osobito u ruralnim područjima

U razmaku od samo dva dana Europska komisija usmjerava dosad najozbiljnije svote iz fondova EU u infrastrukturne projekte u Hrvatskoj.

Jučer je Bruxelles odobrio plan za širokopojasnu mrežu nove generacije u vrijednosti od 101,4 milijuna eura, a danas se očekuje dugo očekivana odluka o sufinanciranju gradnje Pelješkog 
mosta, za koji EU daje 357 milijuna eura.

Gradnja mreže nove generacije trebala bi pružiti brzi internetski pristup ondje gdje trenutačno nije dostupan, osobito u ruralnim područjima Hrvatske, priopćio je jučer EK. Mreža će ostati u javnom vlasništvu, planira se graditi do kraja 2023., a od ukupno 101,4 milijuna eura veći dio dolazi iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

– To će Hrvatskoj pomoći da uspostavi infrastrukturu potrebnu za informatičko društvo i pridonese stvaranju jedinstvenog digitalnog tržišta u EU – rekla je europska povjerenica za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Posredničke mreže, kao što je mreža nove generacije u Hrvatskoj, mogu se smatrati informacijskim autocestama. One prave autoceste, točnije autocesta A1 Zagreb – Split – Dubrovnik, koja je prije ulaska Hrvatske u EU sagrađena do Ploča, dobivaju financiranje novog važnog koraka današnjom odlukom Europske komisije o sufinanciranju Pelješkog mosta.

Na svečanosti potpisivanja odluke, prema kojoj Europska komisija odobrava sufinanciranje tog mosta u 85-postotnom iznosu (357 od 420 milijuna eura ukupno prihvatljivih troškova), danas u Bruxellesu će biti europska povjerenica za promet Corina Cretu, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac i državni tajnik za infrastrukturu Tomislav Mihotić.

Sufinanciranje iz EU odnosi se i na sam most duljine 2,4 kilometra, i na pristupne ceste na Pelješcu u duljini od 12 kilometara, i na obilaznicu Stona.

Radovi bi trebali početi na jesen, a završetak i otvorenje mosta, koji će po prvi put teritorijalno spojiti Dubrovnik i okolicu s ostatkom Hrvatske, očekuje se do 2022. godine.

Komentara 1

DD
DD
18:43 07.06.2017.

Lakoje ga vama,zivite ko srce u loju 😎

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije