Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sutra počinje

Pejčinović Burić: summit SEI je vrhunac diplomatskih napora

Marija Pejčinović Burić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.12.2018.
u 22:36

U fokusu je dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske s kojom Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja

Summit Srednjoeuropske incijative (SEI) vrhunac je diplomatskih napora Hrvatske u ovoj godini, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić u nedjelju uoči skupa na kojem će o temama sigurnosti i gospodarstvu razgovarati šest premijera i visoka razina drugih sudionika.

Završni događaj jednogodišnjeg hrvatskog predsjedanja SEI-jem, dvodnevni summit počinje večerom u ponedjeljak i traje cijelo jutro nakon poslovnog foruma u utorak.

"Na ovaj  summit koji je najveći diplomatski događaj u ovoj godini odazvalo se šest premijera i dosta visoka razina inicijative", rekla je ministrica za središnji dnevnik HTV.

To je najbolji rezultat SEI-ja od proslave 25. godišnjice te inicijative prije nekoliko godina, ocijenila je.

SEI je osnovan prije 30-ak godina s idejom da se pomogne zemljama regije u pristupanju Europskoj uniji i od današnjih 18 članica SEI njih 10 je članica EU, pet je država na putu da to postanu, a tri su članice istočnog partnerstva.

"Ako se gleda kroz to, očigledno je da je SEI donijela rezultate za ono što je bio njezin osnovni cilj", smatra ministrica.

Premijeri dviju zemalja, Albanije i Mađarske ujedno održavaju radni posjet.  S Albanijom će se potpisati izjava o strateškom partnerstvu, najavila je Pejčinović Burić.

U fokusu je dolazak Viktora Orbana, premijera Mađarske s kojom Hrvatska ima nekoliko otvorenih pitanja, među kojima je odbijanje Budimpešte da izruči predsjednika MOL-a Zsolta Hernadija za kojim je Hrvatska raspisala tjeralicu po tužbi da je bivšem HDZ-ovu premijeru Ivi Sanaderu dao mito kako bi ovaj prepustio upravljačka prava u INA-i Mađarima.

Ministrica je ocijenila da Hrvatska i Mađarska imaju "zaista niz odličnih odnosa", dobro surađuju i u provedbi Schengena i vjeruje "da je zaista vrijeme da i na ovoj visokoj razini dalje sjednemo za stol i dogovorimo kako ćemo dalje raditi".

Pomaci u odnosima između Zagreba i Budimpešte su se već dogodili, ocijenila je podsjetivši da je Mađarska ukinula blokadu za pristup Hrvatske OECD-u.

"Iznimno smo sretni da je Mađarska digla blokadu za OECD. Mislimo da je to jedan važan korak i pokazatelj dobre volje", rekla je.

S Mađarskom, koja je veliki vanjskotrgovinski partner Hrvatske "imamo i neka otvorena pitanja, ali naravno prilika za to će biti da razgovaraju sutra (u ponedjeljak) premijeri Andrej Plenković i Viktor Orban, rekla je .   

Iako su središnje teme summita "Izgradnja sigurnosti, jačanje gospodarstva, omogućavanje napretka“, razgovarat će se i o drugim temama i o europskom putu za zemlje za koje je ta tema zanimljiva, rekla je.

Za Poslovni forum koji počinje u utorak ujutro, ministrica je podsjetila da je je postao uobičajena praksa, a "upravo to je uvela Hrvatska tijekom prvog svog predsjedanja prije točno 20 godina".

"Sada smo to zadržali i stavili gospodarstvo u fokus ovogodišnjeg summita", rekla je.

Ministrica je za HTV govorila i o drugom velikom izazovu za Hrvatsku, pripremama za predsjedanje Europskom unijom u 2020.

"Možda smo među državama koje su u najkraćem roku došle do predsjedanja od ulaska u članstvo", rekla je.

Predsjedanje SEI-jem će od Hrvatske u Zagrebu preuzeti Italija.

SEI je osnovan 1989. u Budimpešti, a u članstvu su danas Albanija, Austrija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Italija, Mađarska, Makedonija, Moldova, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Sjedište Tajništva Inicijative je u Trstu.

>> Europska vojska

Komentara 3

DU
Deleted user
05:35 03.12.2018.

Za buricku je regija ono sto nosi u svom mentalnom.sklopu kao vecina hrvatskih politicara jugovina ta depresivna tvorevina za sve hrvate... ..mvp je sve samo ne hrvatsko u tom minisistarstvu se najvise osjeca smrad jugovine.... ..ona ima diplomatski napor ..imaa napor u nijekanju hrvata ...sto je sa hrvatima u bih ..je li ikad izustila treci entitet...

Avatar Observer
Observer
00:30 03.12.2018.

Sto je to regija ?

LU
Lujo123
06:42 03.12.2018.

nestani sponzorušo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije