Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitraža

Pejčinović Burić najavljene kazne ribarima smatra 'besmislenim i nemogućim'

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
02.01.2018.
u 20:45

Također je najavila da će se u četvrtak u Ministarstvu poljoprivrede RH održati sastanak ribara s predstavnicima nadležnih ministarstava kako bi ih se umirilo i raspravilo sva pitanja koja ih zabrinjavaju.

Hrvatska poziva Sloveniju da otvoreno granično pitanje u Savudrijskoj vali riješi dijalogom i da se suzdrži od bilo kakvih jednostranih poteza, poručila je u utorak hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ocijenivši da su slovenske prijetnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima "potpuno neprimjerene, besmislene i nemoguće".

Ministrica Pejčinović Burić je u razgovoru za emisiju "RTL Danas" istaknula da Hrvatska ostaje pri svojem stavu da se arbitražnu odluku ne može provesti jednostrano i pozvala Sloveniju da se vrati dijalogu.

Također je najavila da će se u četvrtak u Ministarstvu poljoprivrede RH održati sastanak ribara s predstavnicima nadležnih ministarstava kako bi ih se umirilo i raspravilo sva pitanja koja ih zabrinjavaju.

"Mi vjerujemo da nema drugog rješenja nego da se vratimo za stol, da razgovaramo. Dijalog je jedini način da se ovo otvoreno granično pitanje riješi", kazala je, ponovivši da je jednostrana primjena arbitražne odluke protivna međunarodnom pravu.

Naglasila je da je hrvatski teritorij jednak kakav je bio 1991. "Granična crta je ona crta koja je utvrđena '91. godine i prema tome na terenu se ništa nije desilo", objasnila je. "Radi se o hrvatskom teritoriju, neprijeporno, i nikakvi slovenski zakoni se ne mogu implementirati na teritoriju Republike Hrvatske", naglasila je.

To bi značilo "promjenu ili pokušaj promjene nasilnim sredstvima na terenu, a to prema međunarodnom pravu svakako nije dozvoljeno", kazala je ministrica.

Na pitanje kako bi Hrvatska odgovorila na to, ministrica je kazala da će se Hrvatska zaštititi svim sredstvima s kojima raspolaže.

"Sve naše službe kontroliraju naš državni teritorij prema svojoj jurisdikciji, a policija (....) brani naše ribare", kazala je.

Ministrica je naglasila da su slovenske prijetnje visokim novčanim kaznama hrvatskim ribarima, koje bi mogle iznositi i do 40.000 eura, "potpuno neprimjerene, besmislene i nemoguće".

"Mislimo da u ovoj fazi nije dobro izazivati incidente. Mi nećemo poduzimati ništa jednostrano, molili smo i tražili i slovensku stranu da to ne radi. Nadamo se da će na tome ostati", kazala je, napomenuvši da se još ništa nije dogodilo što bi se moglo proglasiti jednostranim incidentom.

Podsjetila je da se sa Slovenijom u zadnjih šest mjeseci puno razgovaralo o ovom pitanju, da su održana dva sastanka na visokoj razini i sedam na razini stručnjaka. No u ovom trenutku nema izravnog dijaloga, nego se samo razmjenjuju medijska i diplomatska priopćenja i izjave, kazala je.

"Slovenija u ovoj fazi najavljuje da će provesti arbitražnu presudu. Mi ostajemo kod našeg stava da je to nemoguće i da je jedini put da se ovo otvoreno pitanje riješi dijalog i očekujemo da će i slovenska strana shvatiti da je to najbolje i za jednu i za drugu zemlju", kazala je. "Potrebna je jedna vrsta fleksibilnosti u odnosima s obje strane. Mi inzistiramo na tome da nađemo rješenja koja su dobra za i dvije države i za ljude koji žive s jedne i druge strane granice."

Ministrica je izrazila nadu da će spor sa Slovenijom biti riješen do hrvatskog predsjedanja EU-om 2020. Smatra da je arbitražna odluka svela mnoge slovenske nerealne zahtjeve u realnije okvire i vjeruje da je to dobra podloga, temeljem protokola koji je Hrvatska predložila slovenskoj strani, da se dođe do rješenja.

"S obzirom na dugo razdoblje u kojem se pokušavalo doći do rješenja, ima puno dobrih stvari koje su se u ovom procesu iskristalizirale i mislimo da s dobrom voljom s jedne i druge strane, s jednim korakom ili dva s jedne ili druge strane, možemo relativno brzo doći do odgovarajućeg rješenja", zaključila je Pejčinović Burić.

Pogledajte galeriju: Stanje u lučici Savudrija na dan kada je Slovenija objavila primjenu arbitraže:

1/18

Komentara 33

DU
Deleted user
21:43 02.01.2018.

Poštovana gosp. Burić. Lako je samo govoriti, a kada zagusti onda svi nestanu kao da su u zemlju propali, a na kraju zna se tko uvijek nastrada naravno kmet (čitajte: ribar). Predlažem Vam da se što prije uputite do najbližeg javnog bilježnika te da kod njega sastavite izjavu da na sebe preuzimate sve možebitne pristigle kazne i da ćete ih Vi osobno na vrijeme poravnati da ne bi došlo do ovrha. Potpisanu i ovjerenu izjavu posreduj-te ribarima u Savudriju da imaju sve crno na bijelom. Ja Vam obećavam da ću među prvima isploviti prema Piranskom zaljevu. A tamo neka me oni slikaju sa lijeve ili desne odnosno kako žele i koliko im srce poželi. Toliko o tome. Sa poštovanjem!

Avatar Django
Django
21:05 02.01.2018.

Stanje je takvo da Hrvatska ne priznaje arbitražu i smatra zaljev svojim do crte sredine. Slovenska policija prelazi crtu sredine, dakle hrvatsku državnu granicu, i na hrvatskom teritoriju popisuje hrvatske državljane i odmjerava im novčane kazne - u stranoj valuti. Time im, ako ne plate, prijete velike neugodnosti pri ulazu u Sloveniju. Dakle Slovenci se ponašaju aktivno. Pitanje je zašto i hrvatski državni organi, koje svi mi uredno uzdržavamo, ne počnu djelovati aktivno? Pravo pitanje ministrici vanjskih poslova je, je li pozvala slovenskog veleposlanika i objasnila mu što će se dogoditi slovenskom policijskom plovilu i plovilu ribarskog inspektorata (ili kako se već zove onaj koji piše nekakve kazne) kada slijedeći puta prijeđu crtu sredine? Pravo pitanje ministru unutrašnjih poslova je, što čini policija u trenutku kada plovila strane države, bez najave i dozvole, ulaze u hrvatski akvatorij i maltretiraju hrvatske državljane? Isto pitanje, naravno, i ministru obrane. Uostalom, je li maknuta žilet žica tamo gdje se nalazi na hrvatskoj teritoriji? Da li se ovako ponaša jedna suverena država? Kada će biti dosta? Gdje je točka preko koje više nećemo tolerirati razbojničko ponašanje naših "prijatelja"? Može li nam to objasniti predsjednik vlade i predsjednica države? Ili njih nije briga?

RS
rasta sev
23:07 02.01.2018.

Naši političari kao da su drogirani ili totalno nesposobni uopće ih nije briga što će biti s nekim ribarom ako bude zabilježen od slo police i kažnjen te ga kod prelaska granice nakon nekog vremena janezi uhite i pokušaju naplatiti kaznu ili ispostave međunarodni ovršni nalog i naplate kaznu kako će riješiti takav scenarij?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije