Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pitanje stabilnosti

Pejčinović Burić: Hrvatskoj je neprihvatljiva ideja razmjene teritorija Kosova i Srbije

Marija Pejčinović Burić
Goran Stanzl/PIXSELL
05.09.2018.
u 15:24

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prošlih tjedana iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova u kojem dominira srpsko stanovništvo za etnički većinski albanski dio južne Srbije kako bi se dvije zemlje približile rješavanju spora.

Hrvatska drži da otvaranje pitanja razmjene teritorija nije dobro u kontekstu stabilnosti jugoistoka Europe, rekla je u srijedu ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić komentirajući ideju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića o promjeni granica između Srbije i Kosova

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je prošlih tjedana iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova u kojem dominira srpsko stanovništvo za etnički većinski albanski dio južne Srbije kako bi se dvije zemlje približile rješavanju spora.

Kosovski predsjednik Hashim Thaci se prvotno složio, ali je zadnjih dana djelomično povukao potporu tom prijedlogu. Sjedinjene Države su se u međuvremenu izjasnile da će prihvatiti rješenje ako se oko njega slože obje strane, a zemlje poput Njemačke i Austrije izrazile su zabrinutost. 

"Naš je stav da otvaranje pitanja granice i razmjene teritorija nije dobro načelo u smislu doprinosa stabilnosti u ovom dijelu Europe, ali i šire", poručila je ministrica Pejčinović Burić u Banjoj Luci nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Procesa za suradnju u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Na sastanku je sudjelovao i srbijanski ministar Ivica Dačić, dok je kosovski ministar Behgjet Pacolli otkazao sudjelovanje nakon što mu je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio kako je nepoželjan u tom gradu. 

"Otvaranje pitanja granica možda može riješiti jedan problem, ali i otvoriti mnoge druge, i stoga smo vrlo oprezni oko bilo kakvih mogućih rješenja koja bi to uzela u osnovu, no ne bi vodila računa o aspektu stabilnosti i sigurnosti u regiji", poručila je ministrica, dodavši kako bi se razmjenom teritorija mogla otvoriti pitanja i u drugim dijelovima Europe. 

Na opasnost razmjene teritorija prošli su tjedan upozorila i trojica bivših visokih međunarodnih predstavnika u BiH.

"Nema sumnje da se takvim dogovorom riskiraju trenutačni dogovori kao što je onaj u Makedoniji, potkopava jedinstvo države kao što je BiH, ohrabruju oni koji priželjkuju razmjenu teritorija na drugim mjestima kao što je Ukrajina i vjerojatno će dovesti do egzodusa manjina iz njihovih trenutačnih prebivališta", napisali su u otvorenom pismu šefici europske diplomacije Federici Mogherini švedski, britanski i njemački diplomati Carl Bildt, Paddy Ashdown i Christian Schwarz Schilling.

Predstavljanje BiH predsjedanja SEECP-om

Pejčinović Burić je u Banjoj Luci sudjelovala na neformalnom susretu ministara vanjskih poslova država SEECP-a, procesa pokrenutog 1996. u Sofiji s ciljem jačanja regionalne suradnje. 

Tom prigodom je BiH predstavila svoje prioritete za drugo predsjedanje inicijativom koje je preuzela u travnju 2018. od Slovenije, sa sloganom "Bolja povezanost za bolji život", što je i prioritet bosanskohercegovačkog vodstva SEECP-om

Ministrica je čestitala BiH na preuzimanju predsjedanja i naglasila kako su "predstavljeni prioriteti vrlo slični interesu i većine država članica EU", od kojih 5 sudjeluje i u tom procesu.

Članice inicijative su Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Bugarska, Grčka, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunjska, Srbija, Turska, Slovenija i Kosovo. 

Komentara 45

AU
aunick
02:03 06.09.2018.

Postojeca etnicka zastupljenost na teriteoriji mjesanja i razdvajanja Srba i Albanaca je postojala i kad su Srbijanski komunisti pristali da toliko Srba ostane u Kosovu a i toliko Albanaca Presevske doline u Srbiji. Sto vise Srba na Kosovu laksa kontrola "Siptara". Presevska dolina previse vazna za vezu sa "Juznom Srbijom". Imali ste figu u dzepu i onda. Sad to placajte. Rankovic vas zriktal, zar ne jer to nije dobro iskoristil iako je dobro poceo.

Avatar Observer
Observer
18:31 05.09.2018.

Tko samo sastavi ovo drustvo? Sto se vise sastaju o jacanju "Regionalne suradnje" tim "Regija " postaje sve nestabilnija! Hebale vas regije , tu Hrvatska nema sto sudjelovati.

BU
Bubalamala
16:03 05.09.2018.

Bedastoća političara, da bi se to dogodilo trebalo bi pristanak međunarodne zajednice a to je za njih ne prihvatljivo. Multikulturalnosti je to što se traži da nacionalne manjine osjećaju da su u svojoj domovini sve drugo je populizam od kojim populisti dobro žive !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije