Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Pedofili profitirali od starog Kaznenog zakona

27.02.2009.
u 18:25

ČAKOVEC – Stari Kazneni zakon pogodovao je dvojici nepravomoćno osuđenih za silovanje djece na Županijskom sudu u Čakovcu. Da su kaznena djela počinili koji mjesec kasnije, od listopada 2006. godine otkako je na snazi novi Kazneni zakon, kazne bi bile drastičnije, čak su mogli dobiti i do 40 godina zatvora.

Napao 6-godišnjakinju
Županijski je sud u Čakovcu, naime, Dušana Stojanovića (51) iz Pleškovca osudio na osam godina zatvora zbog spolnog odnosa s djetetom i bludnih radnji nad djetetom. On je tijekom srpnja 2006. godine seksualno iskoristio tada šestogodišnju djevojčicu, koja mu se zbog svojih godina i psihofizičkog razvoja nije mogla oduprijeti. Zatražio je od nje da se popne na krevet, a tada ju je skinuo i iskoristio.

Tijekom ljeta iste godine bludničio je nad tada petogodišnjom djevojčicom, koju je dirao po stražnjici i spolnom organu. Za spolni odnos s djetetom dobio je sedam godina zatvora, a za bludne radnje dvije godine, pa mu je sud izrekao jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora. U njegovu je slučaju primijenjen članak staroga Kaznenog zakona, u kojem se kaže da će se onaj tko izvrši nasilni spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju s djetetom ili s nemoćnim djetetom kazniti kaznom zatvora od najmanje tri godine. Stojanoviću je određen i pritvor.

Isti je sud Velimira Oršuša (24) iz Orehovice osudio na pet godina zatvora, jer je tijekom ljeta 2006. godine izvršio nasilan spolni odnošaj s tada 12-godišnjom djevojčicom.

Na šumskom ju je smetlištu ponudio cigaretom, a tada ju je uhvatio za ruku, povukao dublje u šumu i oborio na tlo, gdje ju je skinuo i silovao.

Mora se liječiti
I u njegovu je slučaju prilikom određivanja kazne primijenjen isti članak starog kaznenog zakona. On se inače nalazi u pritvoru, koji mu je produljen, a određena mu je i sigurnosna mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. Zašto im u ovom slučaju nije određena maksimalna kazna od 15 godina zatvora nismo uspjeli doznati. Sutkinja Županijskog suda u Čakovcu pozvala se na činjenicu da je glavna rasprava bila tajna.

U svakom slučaju, o nepravomoćnim presudama u slučaju žalbe odlučivat će Vrhovni sud.


Zakon prema vremenu počinjenja

Pedofilima je do 30. rujna 2006. godine prijetila kazna od tri do 12 godina zatvora, a od 1. listopada 2006. godine prijeti im najmanje pet godina zatvora s tim da im se može izreći i dugotrajni zatvor od 20 do 40 godina zatvora. Na počinitelje se primjenjuje onaj zakon koji je vrijedio u trenutku počinjenja kaznenog djela.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije