Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istanbulska konvencija

Grbin: Pitam Vladu i Murganić – koju od rezervi želimo izjaviti?!

Peđa Grbin
Igor Kralj/PIXSELL
08.03.2018.
u 17:12

Peđa Grbin poručuje kako su Konvencijom predviđene određene rezerve kod njenog potpisivanja i ratifikacije.

Nakon što je ministrica demografije Nada Murganić kazala kako se radi na usuglašavanju teksta zakona o Istanbulskoj konvenciji s koalicijskim partnerima te otkrila da će se predložiti ratifikacija konvencije uz određene ograde reagirao je i saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin. 

Poručuje kako su Konvencijom predviđene određene rezerve kod njenog potpisivanja i ratifikacije.

- Međutim, odnose se, prije svega na način pokretanja i vođenja kaznenih postupaka za nadležnost za određena kaznena djela vezana uz nasilje nad ženama i u obitelji – poručio je Grbin. 

Na svom se Facebook profilu također osvrnuo na tu temu.

Člankom 78. Istanbulske konvencije predviđeno je da se država ne može ograditi od primjene njenih odredbi, osim iznimno, kada je to predviđeno samom Konvencijom.

Konvencijom je predviđena jedino mogućnost državama potpisinicama da da izuzmu od primjene (odnosno, da izjave rezerve vezane uz primjenu) sljedećih odredbi:

– članka 30. stavka 2. koji govori o naknadi štete žrtvama nasilja koje su pretrpjele teške ozljede,

– članka 44. točke 1. e, 3. i 4. koje govore o naležnosti za pokretanje kaznenih postupaka (za kaznena djela silovanja, prisilnog braka, sakaćenja ženskih spolnih organa te prisilnog pobačaja i sterilizacije),

– članak 55. stavka 1. koji govori o pokretanju kaznenih postupaka po službenoj dužnosti (za kazneno djelo tjelesnog nasilja),

– članka 58. koji govori o zastari (za kaznena djela prisilnog braka, sakaćenja ženskih spolnih organa te prisilnog pobačaja i sterilizacije),

– članka 59. koji govori o statusu rezidenta vezano.

Također, Konvencija dopušta rezervu i u smislu da se umjesto kaznene sankcije za djela psihološkog nasilja i uhođenja predvidi neka druga sankcija (recimo, prekršajna).

Imajući navedeno u vidu, ostaje mi samo da priupitam Vladu i ministricu Murganić koju od navedenih rezervi želimo izjaviti, pita se Peđa Grbin.

Komentara 20

PR
prajdali100
19:35 08.03.2018.

Pitam Peđu ! Tko je od tvojih prijatelja organizirao crtanje svasike na na Poljudu ? Hvala.

NO
Norway
18:13 08.03.2018.

U Norveškoj se isplaćuje naknada žrtvi iako silovanje nije počinio državljanin Norveške. Ako nama ljeti dolaze na praznike “ deca” iz susjedstva i podmeću požare cijelo ljeto bez da za to snose posljedice možemo isto tako očekivati silovanja za kojee će naknade morati snositi Hrvatska. Vi mislite da će Istambulska donijeti mir, ja vam velim da može prouzročiti teške posljedice koje treba detaljno provjeriti u zemljama koje već imaju neka iskustva sa takvim situacijama. Ne slušajte samo propagandu.

ST
stefj
17:36 08.03.2018.

Potpis uz ograde je idiotizam, ako se nešto potpiše, onda se potpisalo, te je samo pitanje vremena i pritisaka kada će se u potpunosti primijeniti... Ovdje je Mrak Taritaš jako dobro vidjela da je Istambulska konvencija nešto što može srušiti vladu, gdje će Plenković izgubiti nekoliko ruku. Zapravo je sada pitanje koliko će koštati nove ruke koje će nadomjestiti ili vratiti dotične i da li će ih se moći kupiti... No to je tako, svaki puta kada se najave reforme koje se tiču rješavanja uhljeba i privilegiranih struktura, padne vlada. Već viđeno više puta... A kod konvencije je sporno njeno financiranje i stavljanje udruga iznad zakona. Ne vidim neku veliku razliku između prepuštanja zakonodavnih ovlasti nekoj aktivističkoj udruzi od prepuštanja progona Hrvatskih građana Srpskom pravosuđu. To je isto načelo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije