Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVATNA LIJEČNICA

Pedijatrica odgovorila Čačiću: 'Zakon nije zaustavljen zbog interesa pacijenata'

Radimir Čačić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
29.04.2020.
u 21:37

O svojim pacijentima skrbi najbolje što može i zna, bez obzira na to što je koncesionar. Zakonom je propisano da 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite mora ostati u Domu zdravlja.

Izjava varaždinskog župana Radimira Čačića da se sada vidi koliko je bilo važno spriječiti bivšeg ministra Milana Kujundžića u realizaciji zakonskog teksta o privatizaciji primarnog zdravstva koji bi uništio javno zdravstvo, izazvala je reakcije nekih liječnika.

Varaždinska pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš, članica Upravnog odbora Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, ističe da je 80 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite, u koju spadaju obiteljski liječnici, ginekolozi, pedijatri i stomatolozi, već privatizirano bez ikakve štete po zdravlje građana.

Foto: Večernji list

- Javnost malo o tome zna jer se u pružanju usluge i brizi za pacijenta ništa nije promijenilo. Naš odnos prema pacijentu ne ovisi o našem statusu. Svi mi, s rješenjem Ministarstva za privatnu praksu, imamo ugovorni odnos s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, po pravima i obvezama svi koncesionari smo isti, osim što neki imaju ordinaciju u svojoj kući ili nekom drugom unajmljenom prostoru, a mi ostali u Domu zdravlja, gdje plaćamo najam prostora i režije – napominje liječnica, koja je uvjerena da mnogi njezini pacijenti ni ne znaju da i ona obavlja privatnu praksu od svibnja 1997. godine.

O svojim pacijentima skrbi najbolje što može i zna, bez obzira na to što je koncesionar. Zakonom je propisano da 25 posto ordinacija primarne zdravstvene zaštite mora ostati u Domu zdravlja.

- Novim zakonom željelo se zadovoljiti mlade liječnike koji žele u koncesiju. Nemojmo se zavaravati, zakon nije zaustavljen zbog interesa pacijenata, nego Domova zdravlja koji bi izgubivši sredstva ordinacija izgubili financijsku sigurnost održavanja administrativnog aparata i održavanja prostora. Domove zdravlja treba reorganizirati, omogućiti im novi način prihodovanja - smatra Kolarek Karakaš i dodaje da je pandemija pokazala i dokazala da su i privatni liječnici dio javnoga zdravstva, i da odgovorno odrađuju svoje obaveze.

- Smatram da su u primarnoj zdravstvenoj zaštiti liječnici obiteljske medicine podnijeli najveći teret. Rad u ambulanti, dežurstva vikendom, Covid ambulante, svakodnevna administracija samoizolacije. S njima živim i znam. I hvala im! Hvala svim zdravstvenim djelatnicima na svim razinama. Nitko nije važniji ili manje važan. Svi se dajemo u okviru svojih kompetentnosti. Uspjeh leži u dobroj organizaciji kriznih stožera, odgovornosti pacijenata ali i savjesnom radu svih zdravstvenih djelatnika, od ordinacija primarne razine, hitne medicinske pomoći, patronaže, palijative, njege u kući, stomatologa, biokemijskih laboranata, spremačica, sve do bolnica i nezdravstvenih radnika u zdravstvu – zaključuje liječnica koja županu predlaže razgovor o problemima koncesionara kojima je Dom zdravlja ponudio nove ugovore o najmu prostora, a koji im nisu prihvatljivi.

Komentara 2

DU
Deleted user
22:26 29.04.2020.

A najbolji mi je kad priča o poštenju, a po cijeloj varaždinskoj županiji je zaposlio članove hnsa,nisi mogao biti niti smetljar ako nisi imao člansku izkaznicu hnsa ili sdpea

DU
Deleted user
22:03 29.04.2020.

Čačić je veliki znalac za sve od vojnika do doktora ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije