Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PODRŽAO BIH ZABRANU'

Pedijatar o opasnostima energetskih pića za djecu: To može imati reperkusije na cijeli organizam

RTL
07.06.2021.
u 22:46

"Najčešće se djeca i javljaju, i po cijeloj Hrvatskoj su takvi slučajevi u hitnim pedijatrijskim ambulantama, da imaju osjećaj lupanja srca, neki imaju osjećaj nedostatka zraka, a neki teži slučajevi su u pravilu hvala Bogu puno rjeđi."

Pedijatar KBC-a Zagreb doktor Filip Rubić kazao je da djeca ne bi smjela piti niti jedno energetsko piće dnevno te da bi on kao liječnik podržao zabranu energetskih pića djeci.

"Djeca ne bi smjela uopće piti i ta namjernica zapravo nema nikakvu svrhu u dječjoj prehrani", rekao je dr. Rubić gostujući u RTL Direktu.

Na pitanje kako dječji organizam reagira na kofein, kojeg u energetskim pićima ima u velikim količinama, odgovorio je: "Pa zapravo na isti način kao i odrasli koji jednostavno na neki način bolje naviknut na to ili su jednostavno te količine u puno manjoj mjeri. Ipak ta energetska pića imaju puno veću koncentraciju iste te tvari nego namirnice koje konzumiraju odrasli."

Dodao je da to konzumiranje energetskih pića može imati reperkusije na cijeli organizam.

"Najčešće se djeca i javljaju, i po cijeloj Hrvatskoj su takvi slučajevi u hitnim pedijatrijskim ambulantama, da imaju osjećaj lupanja srca, neki imaju osjećaj nedostatka zraka, a neki teži slučajevi su u pravilu hvala Bogu puno rjeđi."

Iznenađen je saznanjima da ih djeca konzumiraju u ogromnim količinama i svakodnevno.

"Nažalost to sam i ja sad isto saznao. Nisam očekivao tako jednu veliku proširenost i primjene takvih energetskih pića koji se zapravo stvarno koriste od nekog u širokoj primjeni za možda dehidraciju. To nije ono što je recimo svrha tog energetskog pića da pomogne nekome da prebrodi noć prije ispita, kao što je recimo u studentskim danima."

Nije problem samo kofein, nego je problem i šećer.

"To je ogroman problem za zdravlje. i inače je primjena šećera i današnji način života je tako da je zapravo to problem. Ali svakako ova količina šećera koja se konzumira od jednom ima reperkusiju na cijeli organizam. Dominantan na onaj endokrinološki dio."

 

 

Komentara 1

Avatar Konjina3.0
Konjina3.0
23:27 07.06.2021.

kofeina ima i u Coca Coli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije