Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.09.2017. u 17:27

Neslaganja između predsjednice i premijera gotovo sigurno neće prijeći okvire iza kojih više ne bi bilo povratka.

Razmimoilaženja između predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića gotovo sigurno neće prijeći okvire iza kojih više ne bi bilo povratka. I iza kojih bi počeo i otvoreni sukob dviju najmoćnijih političkih figura u Hrvatskoj.

Predsjednica je u samo dvije i pol godine već treći put u borbi za svoj dio političkog sunca. S Milanovićem je bila u stanju totalnog rata. On joj je “radio o glavi” planirajući da je izmjenama Ustava i razbaštini do kraja. S Oreškovićem je bila u dublje zamrznutom odnosu nekoliko mjeseci (smjena u vrhu SOA-e), no ta je Vlada vladala tek 141 dan. Kada je HDZ preuzeo Plenković pa odnio pobjedu na izborima, činilo se da je dostignut ideal u vladanju, jer sve su tri čelne funkcije iz iste političke opcije. No, ni to nije idealno, nego se događaju politička trenja raznih interesa i politika, a bez obzira na isti svjetonazor.

 Priprema Grabar-Kitarović za utrku za drugi mandat

To da predsjednica ima ponešto drukčije formirane vanjskopolitičke prioritete i nije unikatan događaj. U Sloveniji i Poljskoj događalo se slično. Pojačana kritičnost Grabar-Kitarović prema Plenkoviću može pak biti i odraz njihove osobne konkurencije i nadigravanja, ali moglo bi označiti i pripremu Grabar-Kitarović za utrku za drugi mandat. Planira li krenuti u tu utrku, sada je vrijeme za odluku (još je ne mora objaviti) pa je trenutak da možda i jače poradi na samostalnoj političkoj poziciji.

Kako su Plenković i ona već mjesecima u mrtvoj utrci za primat u popularnosti, ali i nepopularnosti, već i time ne mogu biti u idealnim odnosima. Uđe li u utrku za idući mandat, predsjednici će trebati 50% plus jedan glas za pobjedu. Kada bi biračima bila ista kao premijer, ta joj biračka potpora ne bi bila dovoljna. Mora posegnuti i u druge biračke bunare.

“Peckanje” po Plenkoviću i Vladi moglo bi joj uvećati biračku bazu. Pri tome ona pak mora paziti da u tom nadmetanju ne pretjera i ne izgubi oslonac u HDZ-u, kao što ga je u SDP-u i kod Milanovića bio izgubio Josipović, koji je u “peglanje” odnosa sa svojom osnovnom biračkom bazom krenuo prekasno.     

Komentara 21

PI
pinkec
18:31 12.09.2017.

Premijer Plenković mora se riješiti Pupija i njegovih antihrvata, koji ruše Hrvatsku državu!!

KA
kajinx
22:00 12.09.2017.

Zašto je Pupi u Vladi? Zato jer nema Mosta. Zašto nema Mosta? Zato jer su htjeli otvoriti UDBA arhive. Zašto ih nisu mogli otvoriti? Zato jer je tako naredio oficir KOS-a, Plenković stariji.

ER
EroK
00:46 13.09.2017.

Predsjednice Grabar Kitarović, moraju se onemogućiti i sankcioniriti anti državni elementi! Prvog Pupija, a ima ih još dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije