Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐU NAJVIŠIMA U EUROPI

Niži PDV vjerojatno tek 2020. godine, a padne li na 24 posto, i dalje smo skupi

Zdravko Marić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/5
19.01.2018.
u 07:18

Smanji li Vlada opću stopu za jedan postotni poen, ostaje bez dvije milijarde kuna

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i njegov ministar financija Zdravko Marić najavili su da bi druga polovica mandata mogla biti obilježena smanjenjem opće stope PDV-a, druge najveće stope koju plaćaju europski potrošači. Veći PDV ima samo Mađarska – 27%, a ostale tranzicijske zemlje imaju od 19% u Rumunjskoj do 23% u Poljskoj.

Kao Skandinavci

Smanji li Vlada opću stopu za jedan postotni poen i ostane bez dvije milijarde kuna potencijalnih prihoda, i ta smanjena stopa zadržala bi Hrvatsku na visokom trećem mjestu po opterećenosti PDV-om, iza Mađara i bogatih skandinavskih zemalja. Marić je i u zadnjoj poreznoj reformi predlagao spuštanje opće stope na 24%, ali cijena tog rasterećenja trebala je ići na teret proizvoda s povlaštenom stopom od 5%. Zbog otpora tadašnjeg partnera Mosta i protivljenja javnosti od takve se rošade odustalo pa sad plaćamo PDV prema tri stope: 5, 13 i 25%. Pragmatičniji vjeruju da bi smanjenje PDV-a, ako se u međuvremenu domaće i globalne okolnosti ne pogoršaju, moglo biti odgođeno do početka 2020., izborne godine i za predsjednicu i za premijera.

– Počeli smo u prvoj godini mandata s poreznim rasterećenjem, što se pokazalo opravdanim i dobrim, s fokusom na oporezivanje dohotka i dobiti, i na tim segmentima treba i dalje tražiti mogućnosti i rasterećenja. S obzirom na važnost stope PDV-a, o tom obliku također vodimo brigu i intenzivno razgovaramo – istaknuo je ministar Marić, uz opasku da će godinu pred nama iskoristiti za “finu i temeljitu analizu i promišljanje”. Analiza će osim PDV-a uključivati i porez na nekretnine, s tim što bi nekretninski porez od kojega se lani odustalo išao u primjenu tek nakon smanjenja PDV-a.

Europska komisija jučer je predložila nova pravila po kojima će države članice imati veću fleksibilnost u postavljanju stopa PDV-a pa bi se izuzeća od PDV-a, koja se sada primjenjuju samo na stare članice, mogla koristiti i u tranzicijskim državama.

– Stope PDV-a mogu biti koristan instrument za postizanje nekih političkih ciljeva članica EU, navela je jučer Komisija.

Prebaciti na turiste

– Oporavak plaća i potrošnje relativno je spor zbog čega dolazi do porasta nejednakosti i siromaštva. Europa će zbog političkih razloga i jačanja populističkih pokreta pokušati jedan dio rastućih nejednakosti kompenzirati kroz smanjenje regresivnog učinka PDV-a – kaže Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta.

Njegov je savjet Vladi da razmotri veće rasterećenje roba koje primarno koristi domaće stanovništvo, poput PDV-a na plin ili ogrjev, a veći teret PDV-a prebaci na nerezidente, odnosno turiste. Koliki će biti fiskalni prostor za rasterećenje, ovisit će o uštedama u rashodima.

– Rashodi se tiho podižu, posebno na obranu i branitelje, a treba voditi računa i o izdacima za kamate jer će one krenuti uzlaznim putem – ističe Lovrinčević. Vlada planira da će ove godine od PDV-a prikupiti nešto više od 48 milijardi kuna, a iduće dvije godine taj bi porez, prema smjernicama, trebao donositi dvije milijarde kuna više iz godine u godinu.    

Zdravko Marić
1/13

Komentara 29

GO
gordana93
08:03 19.01.2018.

ovaj lovrincevic o ekonomiji zna samo ono sto pise u knjigama kada je tako sposoban i zna sto treba neka se skine s drzavne pipe i neka u realnom sektoru pokaze svoje znanje i sposobnost kao da mi ne znamo da su rashodi u ovoj drzavi preveliki,pa kolike sve gluposti placamo dobro da smo tu gdje jesmo ja bi prvo ukinula financiranje politickih stranaka tj uvela bi im nacin financiranja da koliko sami skupe od svojih clanarina toliko jos dobiju iz proracuna pa kad moze tako za bolesnu djecu zasto tako ne bi bilo i za ove bisere da vidis kako bi odjednom bilo puno manje nesposobnih uhljeba

OB
ObrenM
07:38 19.01.2018.

Treba biti strpljiv i cekati par godina,da bi nam bilo puno bolje.Bice to standard rijetko vidjen u Europi.Taj standard ce biti rezultat smanjivanja PDV-a za 1%.Tako ce se ostvariti poreske reforme dosad nevidjene u svijetu,kako nam je obecao carobnjak porezne reforme Zdravko Maric.

Avatar javorko
javorko
07:43 19.01.2018.

recite otvoreno zasto imate pdv 25..1)hranimo nepozntu manjinu koja sebe predstavlja hrvatima u bih 2)hranite posljedice agresiju na bih i njihovu paravojsku tzv.hvo 3)imate na proracunu brdo bezveznih gluposti 4)povlastene mirovine kad bez lazi izneste u javnosti cifre koje gutaju proracun i kad iznesete bez lazi ulaz novca tada možemo pricati o realnosti hrv.ekonomije..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije