Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Martina Dalić:

'Niži PDV? Nema razloga da tako subvencioniramo turističku industriju'

Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.11.2017.
u 21:32

Šef Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Ronald Korotaj podsjeća da turizam s 90 posto stranih noćenja sudjeluje u globalnoj utrci i da bi bilo fer da ima uvjete kakvi su u svijetu

Turizam će se načekati da dobije PDV od deset posto, kakav ima konkurencija, a i ugostitelji da stopa PDV-a od 25 posto na njihove usluge padne na 13 posto, koliko vrijedi za smještaj i aranžmane s hranom. Za Vladu to uopće nije tema, što se potpredsjednica Martina Dalić nije libila jasno reći hotelijerima na njihovom godišnjem kongresu.

- Naš turizam je u uzlaznom ciklusu, potražnja velika, trendovi u poslovanju pozitivni i u tom kontekstu ima važnijih pitanja. Recimo, kako podići kvalitetu usluga. PDV je porez koji ne snosi poduzetnik, prevaljuje se na kupca, a Hrvatska je još uvijek jeftinija turistička destinacija od nekih konkurentnih zemalja. Pri tom, snižavanje stope ima jednokratnu vrijednost za poduzetnika; ostaje mu više novca samo u trenutku kad se stopa snizi, a nakon toga ju se, toliku kolika je, prevaljuje na krajnjeg kupca. To je u suštini jednokratna subvencija poduzetnicima, a trenutno nema razloga za takvo subvencioniranje turističke industrije - bila je otvorena potpredsjednica Vlade. Hotelijeri nisu krili razočaranje.

Šef Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Ronald Korotaj podsjeća da turizam s 90 posto stranih noćenja sudjeluje u globalnoj utrci i da bi bilo fer da ima uvjete kakvi su u svijetu. Za drugu bolnu točku, manjak radne snage, potpredsjednica imala je bolje vijesti.

Vlada će, kaže M. Dalić, do Božića pripremiti cijeli paket mjera za rješavanje tog problema. ali, napominje, bilo bi u redu i da poslodavci, s obzirom na dobru plaću, dignu plaće. Ministar turizma Gari Cappelli ističe da problem s manjkom radnika nije iznenađenje, mogao se, kaže, očekivati nakon ulaske Hrvatske u EU. Ističe da, recimo, i jednoj Nizozemskoj manjka sto tisuća radnika, dok se Austrija, u kojoj kreće sezona skijanja, suočava s manjkom samo u ugostiteljstvu od nekoliko desetaka tisuća radnika.

Pogledajte i galeriju: Izabrani Miss i Mister turizma, a na pisti pali i vrući poljupci:

Martina Dalić
1/25

Komentara 15

PU
Pukovnik
21:50 24.11.2017.

Niti jedna hrvatska vlada nema i nije imala ideju kako pokrenuti hrvatsko gospodarstvo i kako poticati poduzetništvo. Samo znaju izmisliti poreze i namete i opterećivati financije građana. Tako ubrane harače ne koriste za razvoj države nego za plaće uhljeba, žderačinu u restoranima i limuzine.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
22:04 24.11.2017.

Dignite pdv na 51%.Ma tko hebe ove što skupljaju za vaše rabljene guzice stoko i lijeva i desna

LK
lomas.kusic
21:49 24.11.2017.

Neka se malo oporave Tunis,Grcka,Turska i ostali pa cemo vidjeti nas turizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije