Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasplet slučaja ili nastavak?

Augsburg: Barišić nije plagirao rad. Đikić: Nisu rekli da nije autoplagirao

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
02.08.2017.
u 22:31

Predsjednica Sveučilišta u Augsburgu prof. dr. Sabine Doering-Manteuffel pismom je obavijestila Pavu Barišića o nalazu interne komisije

U povodu objave bivšeg ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića kako je od predsjednice Sveučilišta u Augsburgu prof. dr. Sabine Doering-Manteuffel dobio pismo koje ga ekskulpira optužbi za plagijat, očitovao se i prof. dr. sc. Ivan Đikić koji je zajedno s prof. dr. sc. Jurom Zovkom i uputio na mogućnost Barišićeva autoplagiranja.

“Prema dosadašnjim spoznajama, glavni problem u izradi doktorata gospodina Barišića jest kopiranje i prevođenje paragrafa iz njegova magisterija te objavljenih znanstvenih radova u Hrvatskoj za izradu njegovog doktorata u Njemačkoj, a bez citiranja originalnog izvora istih članaka unutar doktorata. Na taj način stekao je dvije akademske titule: magisterij i doktorat za gotovo identičan znanstveni doprinos. Takav postupak, poznat pod nazivom ‘autoplagijat’, nije u skladu s etikom u znanstvenom radu, jer se objavljeni izvorni znanstveni rad neistinito još jednom prikazuje kao izvorni znanstveni rad”, navodi prof. Đikić u svojem priopćenju i dodaje kako se Sveučilište u Augsburgu u svom postupanju u vezi s nepoštenjem u znanstvenom radu oslanja na preporuke Deutsche Forschung Gemainschaft (DFG) (organizacija za potporu znanstvenih istraživanja).

Neetičnost u znanosti

– U preporukama DFG-a nije obrađen autoplagijat kao vrsta neetičnog postupka u znanosti, u čemu DFG kasni za najnovijim europskim dokumentima o znanstvenoj čestitosti. Shodno tome, pismo predsjednice Sveučilišta u Augsburgu prof. dr. Sabine Doering-Manteuffel nigdje i ne spominje odluku o autoplagijatu gospodina Barišića – navodi dr. Đikić te ustvrđuje kako “gospodin Barišić namjerno ističe autoplagiranje kao glavnu temu u hrvatskim medijima jer zna da za to ne može biti okrivljen u Njemačkoj”. – U isto vrijeme izbjegava govoriti o konkretnim problemima s necitiranjem prije objavljenih radova koji su uočeni u izradi njegova doktorata – kaže jedan od najvažnijih hrvatskih znanstvenika. Dodaje kako je Barišić već nekoliko puta iznio u javnost informacije o “njemu poznatom identitetu” osoba koje su ga prijavile Sveučilištu u Augsburgu. – Identitet prijavitelja ili “zviždača” u etičkim postupcima zaštićen je na sveučilištima u Njemačkoj, kao i u mnogim drugim demokratskim zemljama koje su odane poštivanju etičkih vrijednosti.

Gospodin Barišić javnim objavljivanjem imena prijavitelja, s pozicije ministra u veljači 2017., kao i sadašnjim javnim istupima opetovano pokazuje svoje nepoznavanje osnovnih principa akademske etike, a da o nedostatku njegove brige za budućnost etičkih postupaka u Hrvatskoj, kao bivšeg ministra znanosti i obrazovanja, i ne govorimo. Čuvanje identiteta prijavitelja u uskom krugu osoba odgovornih za provođenje etičkih postupaka neophodno je kako bi osobe koje uoče nepravilnosti mogle bez straha za svoj profesionalni i privatni život prijaviti sumnju u neetičko djelovanje te tako osiguravati vjerodostojnost znanosti i doprinositi kontinuiranoj izgradnji kvalitetnijeg društva – kaže Đikić.

Slučaj Schlessinger

Navodi da je sličan medijski pristup bio i kod potvrđenog plagiranja američkog filozofa Schlessingera od gospodina Barišića. – Prijavu za plagiranje koju su protiv Barišića 2011. podnijela četvorica filozofa Sveučilište u Splitu odbacilo je bez ikakva obrazloženja, no nakon što je Schlessinger i osobno potvrdio da je njegov rad plagiran, tadašnji ministar Barišić osobno se ispričao Schlessingeru zbog navodne tipografske pogreške. Nakon toga je i Saborski odbor za etiku u znanosti potvrdio da je taj rad gospodina Barišića prema etičkim normama plagijat. Nakon toga je gospodin Barišić napao članove odbora koji su utvrdili postojanje plagijata. Stoga mislim da je i u ovom slučaju grešaka u izradi doktorata potrebno da Sveučilište u Augbsburgu javno obznani svoje nalaze i tek nakon toga ćemo moći reći postoje li etičke greške u izradi doktorata gospodina Barišića ili ne, završava Đikić. Podsjećamo kako je dr. Đikić zatvorio svoj laboratorij na Sveučilištu u Splitu te je prekinuo svoje djelovanje u Hrvatskoj zbog izjava rektora Šimuna Anđelinovića da je u sukobu interesa jer su na istoj katedri njegov kum i kumova supruga. Javnosti i premijeru Plenkoviću tada je poručio da ipak namjerava nastaviti borbu protiv plagiranja u Hrvatskoj.

U povodu pisma koje je prof. dr. sc. Pavo Barišić, bivši hrvatski ministar znanosti i obrazovanja, dobio od predsjednice Sveučilišta u Augsburgu Sabine Doering-Manteuffel zatražili smo i objašnjenje od te institucije. U odgovoru koji smo dobili na naš upit stoji kako je predsjednica Sveučilišta Augsburg izvijestila prof. dr. Pavu Barišića isključivo o tome da je od predsjedavajućeg internog istražnog povjerenstva za istraživanje znanstvenog prekršaja obaviještena da nakon detaljnog pregleda na temelju načela za istragu kod sumnje za znanstvenu prijevaru na Sveučilištu u Hamburgu od 27. siječnja 1999. interna istraživačka komisija vjeruje da u ovom slučaju ne postoji znanstveni prekršaj.

Istovremeno, navodi se dalje u pismenom odgovoru, predsjednica Sveučilišta upućuje u svojoj obavijesti na paragraf 8 gore navedenog načela. Taj paragraf ukazuje da će konačnu odluku o tome hoće li se postupak prekinuti, ili je potrebna nova istraga ili će se ipak, neovisno o mišljenju istraživačkog povjerenstva, proglasiti znanstvenom prijevarom, konačnu odluku donijeti uprava Sveučilišta, upućuju u odgovoru na naš upit u povodu nastavka slučaja Plagijat. Paragraf dalje kaže da će o toj odluci, kada ona bude donesena, biti obaviješteni svi akteri u procesu s obrazloženjem zašto je takva presuda donesena. Takvu odluku uprava Sveučilišta u Augsburgu još nije donijela. Očekuje se da će Sveučilište odluku donijeti najranije sredinom rujna ove godine. Služba za medije tog njemačkog sveučilišta obećava da će i dalje hrvatske medije izvješćivati o slučaju s obzirom na velik interes.

Komentara 20

BU
Budak
22:49 02.08.2017.

Dosta je. Barisic moze biti nekome simpatican ili ne, ali plagijator nije i to je dokazano od neovisne mjerodavne institucije. Pogotovo iz redova SDP-a pokrenuta je nevidena hajka na covjeka i njegovo dijelo. Sad se od njih nitko ne javlja kako bi se ispricao. To govori o crvenoj kulturi, ali njima su preki sudovi ionako specijalnost. Covjeku i njegovoj obitelji ucinjena je golema nepravda za koju nitko ne odgovara. A Dikic? Bolje je nekad sutjeti i raditi.

B2
bokida 2
23:07 02.08.2017.

Gospodine Đikiću, čovijek Vašeg znanja i stručnosti da se uhvati u mrežu SDP- vog nemorala je ipak malo previše. Očito Vam nije dovoljna jedna pljuska pa želite i drugu.

GU
Gustirna
23:09 02.08.2017.

Ajde đikonja kod svog sdp srbina jovanovica da te izleci...ako taj uopce vise i jest doktor jer koliko znadem vec godinana ne radi kao lijecnik...a onaj nelegalni doktorat iz osijeka mu i tako ne skuzi....ali imas tamo i miralema pa ti mozda on pomogne...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije