Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma će povećati mirovine

Mirovinski zakon prošao, u subotu prosvjed

Marko Pavić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.10.2018.
u 20:08

Sever: Pozivamo građane u subotu na prosvjed, a ako se ni nakon toga ne opamete, počet ćemo prikupljati potpis za raspisivanje referenduma

Vlada je usvojila paket od šest zakona mirovinske reforme zbog kojeg su sindikati već najavili prosvjed za subotu, ali i prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ustvrdio je da će mirovinska reforma omogućiti povećanje mirovina i dugoročnu financijsku održivost, ali i naglasio da će sve mjere za državni proračun do 2040. biti povoljnije 11,3 milijarde kuna.

O tome što reforma donosi mediji su već pisali, otkad je prvi nacrt izašao u javnost, došlo je do manjih izmjena prijedloga, a najviše je bure izazvala odluka o pomicanju godine od kada će se u mirovinu sa 67 godina. Postojeći zakon govorio je da će to biti 2038., ministar Pavić prvo je predlagao da se taj rok spusti na 2031. godinu, no kompromisno je odlučno da se to počinje primjenjivati od 2033. godine.

– Sindikati kao da su prespavali 2014. godinu kada je uveden odlazak u mirovinu sa 67 godina. Ne znam zašto se tada nisu bunili? Sindikati sada traže vraćanje sasvim na početak, a to više nije moguće. Mi se tu apsolutno ne bojimo, ali ih pozivamo ponovno na socijalni dijalog i razgovore s argumentima – naglasio je Pavić. Dodatno je napomenuo i kako neće svi morati raditi do 67. godine jer postoji institut dugogodišnjeg osiguranika.

– Netko tko s 18 godina ulazi na tržište rada moći će ići u mirovnu sa 60 godina i 41 godinom staža... Sa 67 godina u mirovinu će ići oni koji nisu nakupili 41 godinu staža, a većina ljudi ići će puno ranije – objasnio je Pavić.

Međutim, ovi argumenti nisu umirili sindikate pa su čelnici triju središnjica pozvali građane na prosvjed koji organiziraju u subotu u podne na zagrebačkom Europskom trgu, a od Vlade zatražili povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje.

– Pozivamo građane u subotu na prosvjed, a ako se ni nakon toga ne opamete, krenut ćemo u prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma. Već pripremamo referendumsko pitanje, a prikupljanje potpisa moglo bi početi za mjesec dana – kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever koji očekuje da će prosvjednici napuniti Europski trg, što je oko 5-6 tisuća ljudi.

Predsjednik SSSH Mladen Novosel poručio je da neće pregovarati “dok Pavić ne bude spreman argumentirano razgovarati, a ne manipulacijom”.

– Pregovora sigurno neće biti nakon prosvjeda i za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum jer pregovora o nepravdi nema – poručio je Novosel.

Komentara 18

DA
Danijel2
22:31 17.10.2018.

Tko želi mirovinu nije trebao studirati. Najbolje je biti saborski zastupnik: imaš privatni biznis, dobru plaču i ranu i dobru penziju.

AE
Aedes2017
19:37 17.10.2018.

Blebeće klaun...smješkoliki ministarčina.Zna li on da ga namjerno forsiraju da relaksira stravičnu stvarnost ?Zna li taj za sto su sve bili odgovorni u Nunbergu I da su bili obješeni ?

RI
rightside
15:22 17.10.2018.

da da,, ti ces sve,,))))no neces stici,,bar ne ti,,neki drugi ministar bude,,ti ne!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije