Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni ugovori

Paveliću duplo veći bonus od Vladina

pavelić i jakovina
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.07.2016.
u 12:47

Da je uprava HEP-a imala isti ugovor, Perici Jukiću bi samo za 2014. trebalo isplatiti 7,5 milijuna kuna bonusa zbog milijardu kuna veće zarade

Javnost je nedavno šokirala odredba ugovora s članovima uprave Hrvatskih šuma kojom im je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina omogućio isplatu bonusa od 5,5 milijuna kuna. Budući da im trenutačni ministar Davor Romić takve bonuse ne želi isplatiti, Ivan Pavelić, predsjednik uprave tvrtke, potražuje 2,3 milijuna kuna, a njegov kolega Ivan Ištok 1,6 milijuna kuna sudskim putem, dok je treća članica uprave Marija Vekić odustala od potraživanja 1,6 milijuna kuna koje joj ugovor garantira.

Imali pravo, ali ga nisu koristili

Naime, u članku 5. ugovora koji su potpisali Jakovina i Pavelić određeno je da će se menadžeru isplatiti bruto iznos od 0,75 posto razlike između ostvarene neto dobiti tekuće financijske godine i najveće neto dobiti ostvarene u 2009., 2010. i 2011. godini. U tri godine Paveliću se tako nabralo 2,3 milijuna kuna bonusa. Hrvatske šume su u tri godine od 2013. do 2015. zaradile 371 milijun kuna, a godišnje je dobit premašivala rekord iz usporednog razdoblja, čime je ostvaren uvjet iz ugovora.

Ipak, ugovor kakav je dobio Pavelić nema nijedan, koliko je javnosti poznato, član uprave ostalih državnih tvrtki. Da su imali pravo na takve bonuse, država bi svake godine svoje menadžere nagrađivala milijunima kuna. Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić morao bi, primjerice, dobiti 7,5 milijuna kuna bonusa jer je u 2014. ostvario milijardu kuna razlike u odnosu na rekordnu dobit u razdoblju 2009. – 2011. Međutim, umjesto tog velikog bonusa, tvrtkama u energetici koje su nosile zaradu i punile državni proračun nije isplaćivan niti dvostruko manji bonus koji im je omogućio tadašnji premijer Zoran Milanović. Podsjetimo, riječ je o uredbi iz travnja 2012. po kojoj uspješne uprave koje posluju s dobiti ili smanje gubitak imaju pravo na bonus u maksimalnom iznosu od 80 posto bruto plaće.

TIH: Treba ih smijeniti

U Pavelićevu slučaju po tome bi izračunu u tri godine ostvario dvostruko manji bonus jer bi umjesto 2,3 milijuna kuna dobio maksimalno 1,2 milijuna kuna, ali mu ih Vlada nikada ne bi isplatila jer je dala naputak da se ne isplaćuju bonusi. Mnogi čelnici državnih tvrtki ostvarili su pravo na bonuse, ali su oni isplaćeni samo u Croatia osiguranju, Hotelima Plat te Zračnoj luci Zadar tijekom 2013. Direktor Imperijala bonus je podijelio s radnicima, a mnogi su se poput cijele Uprave Janafa odrekli isplate bonusa. Vlada je već iduće godine suspendirala isplatu bonusa, ali je očito zažmirila na jedno oko kod ugovora s posebnim povlasticama kakav je, tvrde mediji, Jakovina potpisao svom prijatelju Paveliću.

U priopćenju pristiglom iz Transparency Internationala Hrvatska (TIH) ističe se da Upravu Hrvatskih šuma treba smijeniti, a ne joj isplaćivati 5,5 milijuna kuna bonusa na temelju javnosti nedostupnih ugovora o radu. Predsjednica TIH-a Davorka Budimir ističe da je nedopustivo da se iz naknade za općekorisne funkcije šuma financiraju udruge i manifestacije koje nisu povezane s razvojem šumarstva ili šuma. Inače, tim se nametom, koji plaćaju tvrtke i obrti, na račun Hrvatskih šuma slije i do 250 milijuna kuna svake godine.

Komentara 31

DU
Deleted user
12:52 25.07.2016.

Zašto novinari ne idu pred prozor Jakovine ili Milanovića po izjavu o pljački

FT
feel_the_coruption
13:07 25.07.2016.

Ovo je bitno. Ne ustaše i partizani. U istražni zatvor Jakovinu, zbog izdaje i profiterstva. Tko zna, možda i dijele novac kad ga dobiju. Napraviti primjer od ovih lopova. Ako je Linić je zatvarao obrte zbog par kn viška u blagajni u špici sezone, ovo je za par godina zatvora. I da se razumijemo, od sada pa nadalje SVE u zatvor zbog ovakvih stvari, nije bitno HDZ, SDP i tako su isti kad se krade...

DE
dernek
13:06 25.07.2016.

Kad je hdz pozajmio pare gong i zelic se propeli na zadnje noge ali kad sdp izvlaci lovu iz drzavni poduzeca gong manji od makovog zrna ove izbore gongu treba zabraniti promatranje izbora.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije