Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Informatičari na udaru

Paušalci ostaju, ali ne kao zamjena za radni odnos

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
18.09.2019.
u 06:37

Povlašteni porezni tretman ima 45 tisuća obrtnika jer je to jeftinije nego da su zaposleni radnici, no moglo bi doći do nekih promjena...

Paušalni obrti ostaju, sa svim pogodnostima koje oni donose, ali moglo bi doći do nekih promjena u načinu njihova rada, neslužbeno smo doznali u vladajućim krugovima. Ministarstvo financija preuzelo je koordinaciju nadležnih državnih tijela koja bi trebala presjeći u kojim se slučajevima rad paušalnih obrtnika smatra klasičnim radnim odnosom, a kada je to dopušten angažman koji ima privilegirani porezni položaj.

Poreznici u kontrolama

Obrtnici paušalisti plaćaju najmanje poreze, slično kao i iznajmljivači soba i apartmana u turizmu, te su njihove porezne obveze i obveze za doprinose nekoliko puta niže nego što ih plaćaju zaposleni radnici. Upravo zato takav rad buja, u nekoliko godina broj obrtnika koji su se odlučili na paušalno plaćanje poreza i doprinosa povećao se tri puta, na 45 tisuća. Česte su situacije kad su radnici davali otkaze, bilo na poticaj poslodavca ili po vlastitoj odluci, osnivali paušalne obrte i nastavili raditi isti posao. Poreznici su krenuli u kontrole i tamo gdje su procijenili da je riječ o sivoj zoni zatražili su da se na rad paušalista plate puni porezi i doprinosi kao da su zaposleni. Pomama za obrtima, ali i reakcija poreznika stvorile su pomutnju. Jedni se žale na državu da se upušta u nepotrebno arbitriranje, drugi smatraju da takve kontrole nisu dobre jer će potaknuti novi val migracija, treći smatraju da su paušalni obrti nelojalna konkurencija svima koji zapošljavaju radnike putem ugovora o radu, dok četvrti vele da ničega od toga ne bi bilo da je porezni pritisak ujednačen na sve oblike rada.

Šef obrtničke komore Dragutin Ranogajec kaže da “špekulacije o ograničenju poslovanja paušalnih obrta negativno utječu na gospodarsko stanje”.

Informatičari na udaru

– Osobito osuđujemo napise u medijima u kojima se prevarantima nazivaju svi paušalni obrtnici koji posluju pošteno i u skladu s važećim propisima, veli Ranogajec. U ministarstvu financija kažu da ‘neće ići đonom’ na paušaliste, dapače, oni su i promovirali taj oblik rada. No ne žele zatvarati oči na ‘neke pojavne oblike’ koji dovode do porezne evazije. Proteklih nekoliko dana najveće polemike vode se među informatičarima, jer njihove tvrtke prve su na udaru poreznika. Tajana Barančić, predsjednica Cisexa, grupacije koja okuplja izvoznike softvera, ističe da je glavni problem što ne postoje jasna pravila što se smatra nesamostalnim, a što samostalnim radom. Barančić kaže da nadležne službe nisu izašle s tumačenjem na temelju kojega bi se poduzetnici mogli ravnati. Paušalni rad prisutan je u mnogim zemljama, ali Barančić ističe da kod njih postoje jasna pravila. Tako, primjerice, paušalist može za jednu tvrtku raditi samo 18 mjeseci i nakon toga mora zasnovati radni odnos ili se propisuje koliko prihoda obrtnik paušalist može ostvariti u jednoj tvrtki.

Softveraši se boje da će domaći inženjeri prestati raditi za hrvatske tvrtke i početi raditi samo za strance koji će im uzeti kruh. Dakako, na gubitku je i država koja prikupi manje poreza i doprinosa, a postavlja se i pitanje pravednosti. Zašto bi samo oni koji su u radnom odnosu financirali skupu državu, a s druge strane država sama širi krug povlaštenih skupina koje plaćaju minimalne poreze, počevši od vlasnika OPG-a, iznajmljivača apartmana na moru do paušalnih obrtnika. Željko Lovrinčević, stručnjak za poreze i član Marićeve radne skupine, kaže da paušalne obrte treba vratiti izvornim načelima i povlastice da plaćaju manje poreze omogućiti samo tradicijskim i proizvodnim obrtima. Njihov broj se ne povećava. U tradicijske obrte ubrajaju se cvjećari, bravari, dimnjačari, užari, medari,... a u proizvodne alatničari, licitari, filigranski majstori, drvotokari...

– Paušalni obrti imaju neto porezno opterećenje od samo 2 posto i nisu namijenjeni intelektualnim uslugama – kategoričan je Lovrinčević koji je uvjeren da će pokušaj poreznika i inspektora da nečiji rad proglase prividnim radnim odnosom dovesti do još većeg kaosa i anarhije, pa i korupcije. U HOK-u vele da Opći porezni zakon i sada predviđa postupak u slučaju kada se prividnim pravnim poslom prikriva neki drugi pravni posao.

Komentara 56

Avatar fidelio
fidelio
07:15 18.09.2019.

To je razlog zašto nam je ekonomija u banani. Nigdje pravne sigurnosti. Prvo ti daju da napraviš paušal, pa daš otkaz i kreneš u avanturu života. Onda se nekako nađeš u uhodaš i opa! Ne može tako, samo smo se šalili. Mislim, može postolar, ali ne može programer. Ajde može i neki drugi, manje uspješan. Ali ti koji si uspio nešto... neće moći, mladiću. Država zove :) Dajem za pravo svim mladima da s ovakvom politikom napuste državu. Idi, i ne okreći se sine...

Avatar Analizator
Analizator
07:25 18.09.2019.

Pošaljite politicarima i ostalim parazitima te kontrole ak ste face.

HR
Hrabraja
07:13 18.09.2019.

M nema veze, informatičari mogu raditi i inozemnih firmi pa ovdje ne plaćati niti doprinose. A biti prijavljeni na burzu zbog zdravstvenog kao sto su bili i prije obrta. Bravo ADZ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije