Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAGIRALI SAMO MUSLIMANI

'Patrijarh Irinej oživljava zločinačku ideju velike Srbije'

patrijarh Irinej
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
26.10.2017.
u 15:27

Islamska zajednica BiH: Zabrinjava da se ta ideja danas ponovo oživljava kroz istupe političke i društvene elite oživljava

“Još jednom se pokazalo da je ideja velike Srbije koja je prouzročila stradanja milijuna ljudi na ovim prostorima začeta, odgajana i provedena u dijelu svećenstva i srpskih nacionalističkih elita. Zabrinjava da se ta ideja i danas ponovo kroz istupe dužnosnika i različite političke i društvene inicijative oživljava”, stoji u reagiranju Islamske zajednice u Bosne i Hercegovine na govor partijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC), Irineja.

Ne vidi krivnju Srba

Irinej je, naime, govoreći na beogradskom sajmu knjiga, gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću, kazao kako “gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u Bosni i Hercegovini, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima”.

Ovakvoj izjavi koja je istovjetna onima s početka devedesetih na temelju kojih su Srbi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini počinili brojna zvjerstva i zločine, poglavar Pravoslavne crkve dodao je i izjavu kako je posebno razočaran “tragičnim ponašanjem braće rimokatolika” koji su po njegovu mišljenju “izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku”.

Na kraju je ustvrdio kako su “Hrvati jedini u Europi imali dječje logore”.

Nakon ovakvih izjava punih mržnje i poziva na nove podjele iz Islamske zajednice Bosne i Hercegovine nisu željeli ostati nijemi naglasivši kako nacionalistička retorika, viktimizacija vlastitog naroda bez spremnosti da se preuzme odgovornost za zločine devedesetih, a posebno zločin genocida na kojemu je nastao današnji entitet Republika Srpska (RS), ne pridonose procesu suočavanja s prošlošću ni izgradnji povjerenja.

U svojoj su reakciji podsjetili i na činjenicu kako je upravo muslimanska zajednica od srpskog agresora doživjela najveća stradanja tijekom rata devedesetih godina, pri čemu je, naglasili su, ubijeno stotinu njezinih imama, na stotine ih je stradalo u logorima srpske vojske, porušeno je 614 džamija i više od tisuću drugih vjerskih objekata, te stoga iskazuju svoju zabrinutost i upozoravaju europsku, muslimansku i svjetsku javnost na opasnost koja dolazi od neodgovornog dijela svećenstva SPC.

Bosanskohercegovački muslimani na kraju su konstatirali i kako se s jednom tvrdnjom srpskog patrijarha mogu složiti, a to je njegova konstatacija “da narod koji stvara istoriju na zločinima i krvi drugih naroda nema budućnost”.

Protiv kanonizacije Stepinca

Treba podsjetiti i kako srbijanskom patrijarhu Irineju ovo nije prvi put da veliča ideju velike Srbije i zločinački četnički pokret, pa je tako u svojoj poslanici u povodu pravoslavnog Božića 2014. godine citirao poklič: “za krst časni i slobodu zlatnu” koji je koristio četnički pokret ratnog zločinca Draže Mihailovića u Drugom svjetskom ratu. Iste je godine tražio od srbijanskog ministarstva prosvjete da promjeni udžbenik iz povijesti za 6. razred jer nije bio zadovoljan činjenicom da su Albanci i u prošlosti živjeli na Kosovu.

Također valja podsjetiti i kako je patrijarh Irinej jedan od najvećih protivnika kanonizacije hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca.

Komentara 276

KO
koraknaprijed
15:35 26.10.2017.

Velika srbija je začeta na kozi i krepala na traktoru.

DU
Deleted user
15:51 26.10.2017.

Na Beogradskom sajmu knjiga,gdje je patrijarh održao svoj historijski govor,inače su jedni od najpopularnijih pisaca "naši" Tomić,Jergović,Dežulović.....Nadam se da su sjedili u prvom redu da dobro čuju koga i što hrane svojim nalivperima.

Avatar Roy Bean
Roy Bean
20:30 26.10.2017.

koliko je četnika na ovom portalu još će VL preimenovati u Večernje Novosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije