Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Srpska pravoslavna crkva

Vladika Irinej proziva hrvatske biskupe za ustaštvo

Vladika bački Irinej
Foto: POOL/PIXSELL
09.02.2019.
u 10:24

Vladika je rekao da se nije bavio hrvatskim biskupima osim kad je bio primoran da odgovara na napade biskupa u Hrvatskoj.

 Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je u pismu u studenome prošle godine SPC-u, srpskog patrijarha i vladiku bačkog Irineja optužila za raspirivanje mržnje, pišu u subotu Večernje novosti koje prenose tvrdnje vladike bačkog Irineja da proustaški nastrojeni biskupi nisu manjina u HBK.

Irinej je rekao za list da osobno nikada nije napadao ikoga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i srpskog patrijarha.

Vladika Irinej je kazao da se nikada nije bavio hrvatskim biskupima pojedinačno, kao ni Hrvatskom biskupskom konferencijom u cjelini, niti nekim drugim biskupima u Srbiji, osim kada je bio primoran da u službi portparola SPC-a odgovara na "napade nemalog broja gospode biskupa u Hrvatskoj".

Hrvatska biskupska konferencija je u pismu napisala da se u priopćenjima zadnjega zasjedanja Svetoga Arhijerejskog sabora Srpske Pravoslavne Crkve "javno razvrstava hrvatske biskupe i tumači tko je od njih dobronamjeran i tko od njih djeluje prema II. vatikanskom saboru a tko ne, te većinu od njih označuje kao ljude 'neprikrivene proustaške orijentacije i ustašoidne retorike' bez objašnjenja na temelju čega ih smatra takvima".

"Uostalom, neka ista gospoda izvole dokazati i pokazati da nema ustaški nastrojenih biskupa u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Sudeći prema njihovim izjavama u hrvatskoj javnosti, lako se može zaključiti da oni nisu manjina u okviru svoje crkve u Hrvatskoj", rekao je vladika Irinej za Večernje novosti.

Ravnatelj zadarske škole dao izjavu za novinare

Ključne riječi

Komentara 195

NI
nik83
11:35 09.02.2019.

Da je Hrvatska normalna zemlja, SPC bi davno bila tretirana kao teroristička organizacija. Kako drugačije nazvati skupinu bradonja koji su prije 30 godina pozirali pored tenkova i oklopnih transportera s automatskim puškama u rukama, a i danas propagiraju četništvo i zločinački projekt Velike Srbije potkopavajući hrvatski ustavnopravni poredak. Da ne govorim da se iz njihovih redova nikad nisu začule pomirljive poruke, nego samo poruke mržnje. Što prije osnovati Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu, a SPC zabraniti . Tko je istinski vjernik pravoslavac, a nije četnik, njemu je svejedno pod čijom će ingerencijom biti.

Avatar Tito
Tito
11:18 09.02.2019.

Pod hitnno osnovati Hrvatsku Pravoslavnu Crkvu. Pa Neka se ljuti kome smeta.

DU
Deleted user
10:49 09.02.2019.

Koji je to licemjer!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije