Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pat pozicija nakon izbora

Talijani zatražili više Rima, a puno manje Bruxellesa

06.03.2018.
u 14:35

Pobijedili su dosadašnji oporbenjaci - antieuropski Pokret 5 zvjezda i antiimigrantska desna stranka Liga, teško su poraženi Renzi i Berlusconi

Pobjednik je izbora za 18. saziv talijanskog parlamenta Pokret 5 zvijezda (M5s) s premijerskim kandidatom Luigijem Di Maijem, koji je izjavio da je spreman razgovarati sa svim strankama. M5s je osvojio 32 posto glasova i nema dovoljno parlamentarnih mjesta za osnivanje većinske vlade, ali Di Maio otvara mogućnost suradnje na programu. Koalicija desnog centra osvojila je 37 posto glasova, a unutar nje je Liga (bivša Sjeverna Liga) Mattea Salvinija s 18 posto glasova preskočila pokret Naprijed Italijo bivšeg premijera Silvija Berlusconija koji je dobio 14 posto. Prema njihovu unutarnjem dogovoru, stranka koja dobije više glasova predlaže premijera, pa će Liga, dakle, predložiti svog čelnika Salvinija.

Fašisti ispod jedan posto

Poražena je ljevica kako ona koja se odvojila od Demokratske stranke (PD) da bi se pozicionirala još ljevije, a u kojoj su, primjerice, bivši čelnici PD-a Massimo D’Alema i Pierluigi Bersani, tako i matica stranke s čelnikom Matteom Renzijem. D’Alema nije ni ušao u parlament. Renzijeva Demokratska stranka dobila je manje od 20 posto glasova, što je njezin povijesni minimum. Pobijedile su do sada oporbene stranke, odnosno M5S i Liga, a izgubile su stranke koje su bile na vlasti pet godina, tijekom cijelog parlamentarnog mandata, odnosno PD-a, dio iz nekadašnjeg pokreta Naprijed Italijo i stranke nastale izlaskom parlamentaraca iz PD-a.

No, ne može se kazati kako je pobijedila desnica, jer Talijanska braća Giorgie Meloni, koja je najdesnija u koaliciji desnog centra, dobila je nešto više od četiri posto glasova, a uvjerljivo najdesnija profašistička stranka CasaPound nije došla ni do jedan posto glasova, dakle ni blizu praga od tri posto za ulazak u parlament. I Berlusconi je teško poražen.

Dakle pobijedila je nova stranka M5S koja je prvi put ušla u parlament 2013. i koju je u znak prosvjeda prema političarima i strankama osnovao komičar Beppe Grillo osvojivši trećinu svih glasova. Toliko je, očito, nezadovoljnih Talijana. Sada je za M5S glasovalo gotovo 11 milijuna Talijana od 46 milijuna koliko ih ima pravo biranja, a odazvalo ih se oko 75 posto. Ako se tome pridoda i 18 posto Lige onda se dolazi do polovice nezadovoljnika dosadašnjim vladama i koalicijama.

Italija je podijeljena. Na sjeveru je pobijedila koalicija desnog centra, a na jugu M5S. Obje su stranke za više talijanskog suvereniteta, a za manju ovisnost od rigidnih pravila Europske unije. No, dvije stranke neće koalirati. Salvini je potvrdio da neće u koaliciju s M5s, a i Di Maio zasigurno neće u savez s Ligom. Di Maio je izjavio kako “imamo odgovornost da sastavimo vladu” i naglasio kako je glasovanje za M5S bilo postideološko glasovanje. Birale su se teme, a ne ideologije, kazao je Di Maio i naglasio da je spreman na razgovor sa svim strankama, posebno prilikom izbora predsjednika oba doma parlamenta.

Odustali od izlaska iz EU

“Za nas danas počinje treća republika (prva je bila od Drugoga svjetskog rata do 1992. kada se prešlo na većinski izborni sustav i kada su nestale tradicionalne stranke kao što je bila demokršćanska), a treća je konačno republika građana”, kazao je Di Maio i naglasio kako se ni europski partneri, kao ni Bruxelles ne trebaju plašiti njihove vlade. M5S je odbacio, a što je svojedobno predlagao, mogućnost sazivanja referenduma o izlasku Italije iz eurozone ili Europske unije.

Kako će postupiti šef države Sergio Mattarella u ovoj dosta kompliciranoj situaciji? Di Maio je izjavio kako ima puno povjerenje u Mattarellu. Igranje šaha na političkoj ploči je započelo. Novoizabrani članovi parlamenta (630 zastupnika i 315 senatora) počet će se upisivati 8. i 9. ožujka. Prvi sastanak 18. parlamentarnog saziva održat će se 23. ožujka na kojem će se birati predsjednici Senata i Zastupničkog doma. Parlamentarne stranačke skupine stvorit će se 25. ožujka, nakon čega će započeti konzultacije parlamentarnih stranaka s predsjednikom republike Mattarellom, koji bi nakon toga nekome trebao povjeriti mandat za sastav nove vlade. Tek bi polovicom travnja Italija mogla dobiti svoju 65. vladu.

Četiri scenarija kako bi se mogla rasplesti situacija nakon izbora:

1. Premijerski kandidat M5S Luigi Di Maio dobiva mandat za sastav vlade. M5S ne ulazi u koaliciju, već će parlamentu predložiti program i pozvati parlamentarce da ga podrže. Bila bi to ‘vlada programa’.

2. Manjinska vlada desnog centra ne bi opstala, ali bi možda ta koalicija sa Salvinijem kao premijerom mogla složiti većinu. Ima dosta parlamentaraca koji bi mogli prijeći u koaliciju desnog centra.

3. Koalicija Berlusconi – Salvini – Renzi nije moguća. Salvini neće izlaziti iz koalicije desnog centra jer bi to značilo staviti u pitanje opstanak regionalnih vlada Lige u Lombardiji, Liguriji i Venetu.

4. Novi izbori su daleko. Šef države Mattarella učinit će sve da se ne sazivaju novi izbori. A, ni parlamentarci ne žele da ih se odmah pošalje kućama, pa će učiniti sve da sastave neku vladu.

Komentara 3

GE
genex
15:11 06.03.2018.

silvije,silvije,pa ti ne pišeš kako jeste nego što bi ti želio.pa svi već znaju da italija dobija desnu vladu na čelu sa salvanijem.

Avatar jerko.cvein
jerko.cvein
17:40 06.03.2018.

Taliani ocu vise Putina i manje EU !

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
04:27 07.03.2018.

i onda ce afrikanci iz Libije prestati dokaziti u Italiju camcima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije