Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Druga bića Virovitič

Pas kao automobil jer odgovornost vlasnika u "prometu" je ista

'podravina i bilogora, virovitica, arhivska fotografija ilustracija uz gradskim kaznama za nesavjesne vlasnike ljubimaca - cilj je potaknuti na pravilnu brigu i sprijeciti da zivotinje zavrse u azilu
'Marija Lovrenc/VLM'
10.12.2010.
u 10:00

Iako se gradska odredbe koja propisuje kaznu od 400 kn za nesavjesno držanje životinja primjenjuje već šest godina, mnogi je i dalje ne poštuju

Ne možete spavati noću jer pas u susjedstvu već satima laje, a vlasnika, kad ste ga na to upozorili prošli put, nije bilo briga? Nečiji se pas zaletio u vaše dijete dok se ljuljalo na igralištu? Tuđi ljubimci iz susjedstva koriste vaše dvorište za šetnju pa prevrnu kante za smeće i naprave nered, a vi ste nemoćni? Za svaku od ovih situacija, uz mnoge druge, gradska je uprava Virovitice propisala kaznu za vlasnika životinje od 400 kuna.

Prijave, evidencije...

Udarac po džepu cilja na savjest vlasnika životinja i odgovornost koju time ima, kažu u Gradu. Odluka o uvjetima držanja kućnih ljubimaca i postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama na snazi je već šest godina, no još je mnogo onih koji za nju nisu čuli. Veterinari iz ambulante Felix slikovito objašnjavaju da vlasnik psa i vlasnik automobila imaju posve jednaku odgovornost.

– Kada nabavi psa, vlasnik je dužan prijaviti ga veterinarskoj službi u roku 15 dana. Isti je rok u slučaju uginuća psa ili ako je ljubimca nekome darovao. Dužan je prijaviti i svaku bolest te dovesti psa na cijepljenje protiv bjesnoće s navršena četiri mjeseca života te se brinuti o njemu – poručuje veterinar Oliver Rajković iz Felixa, kojemu je povjerena i higijeničarska služba te briga o azilu za životinje. Prijava psa i cijepljenje prijeko su potrebni i zbog čipiranja – u slučaju napuštanja ili bijega ljubimca to je najbrži način da se pronađe vlasnik.

– Ove obveze znaju uglavnom uzgajivači pasa i savjesni vlasnici. Mnogi o njima doznaju tek kad im se pas prvi put razboli pa dođu po pomoć. Još, osobito u manjim sredinama, uvriježeno je da psa treba nabaviti "da laje" ili "za lanac" pa se odredbe Grada da pas ne može sam lutati ili se šetati gradom bez vlasnika mnogima čine smiješnima, iako to nisu – priznaje O. Rajković. Vlasnica mješanke Fifi R. M. (25), kaže da je 400 kuna kazne primjeren iznos za nesavjesne vlasnike te posve opravdanom smatra ovu odluku grada.

Kazna nakon upozorenja

– Najlakše je nabaviti psa, no treba se i brinuti o njemu. Godišnje me oko tisuću kuna stoji cijepljenje i hrana za Fifi, a kada smo vani, uvijek je na povodcu i pazim kako se ponaša. No, ima ljudi kojima je svejedno. Psi im obavljaju nuždu posvuda, bježe im, ne daju se na povodac, zalijeću se u prolaznike i napadaju druge pse. Kad im to kažete, odmah ste neprijatelj, zato je novčana kazna najbolja za one kojima upozorenja ništa ne znače – veli ona.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije