Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Pas je član obitelji iako to ne piše u obiteljskom zakonu

Psići
Foto: Thinkstock
1/3
16.10.2017.
u 06:50

Sva talijanska glasila pisala su ovih dana o slučaju jedne službenice na rimskom sveučilištu La Sapienza kojoj poslodavac nije htio priznati dva dana plaćenog bolovanja za njegu njezina kućnog ljubimca

Pas je član obitelji premda to ne piše u nekom obiteljskom zakonu, pa čak niti u građanskom zakonu.

Sva talijanska glasila pisala su ovih dana o slučaju jedne službenice na rimskom sveučilištu La Sapienza kojoj poslodavac nije htio priznati dva dana plaćenog bolovanja za njegu njezina kućnog ljubimca. Pas je bio jako loše i morao je hitno biti odnesen veterinaru. Žena, single, nije imala alternativu i svog ljubimca hitno odnijela veterinaru, koji je izliječio psa. Žena je morala dva dana izostati s posla, ali kada je donijela potvrdu veterinara kao opravdanje izostanka s posla, na sveučilištu su joj to odbili.

O tom svom događaju pričala je prijateljima s kojima odlazi u šetnju s četveronožnim ljubimcima u rimski park Doria Pamphili, koji su joj savjetovali da se obrati udruzi za zaštitu životinja, odnosno Savezu protiv vivisekcije (Lega Anti Vivisezione). Taj savez ima i svoje pravnike, te su joj pomogli u nalaženju rješenja. Pronašli su u nekim presudama Vrhovnog suda kako je nepružanje pomoći životinji kazneno djelo.

Dakle, da nije pružila pomoć svome psu počinila bi kazneno djelo. Naime, postoji zakon po kojem je ne samo nepružanje pomoći ili zlostavljanje životinje kazneno djelo, već i samo napuštanje životinje je kažnjivo. Sveučilište joj je priznalo bolovanje. Predsjednik Saveza protiv vivisekcije, Gianluca Felicetti, kaže kako svima, koji moraju izostati s posla radi njege kućnog ljubimca, treba biti priznato bolovanje. Inače, još od 2008. godine se u parlamentu nalazi prijedlog izmijene građanskog zakona koji bi išao u tome smjeru.

Uostalom nije logično imati kazneni zakon za kažnjavanje ljudi koji napuste životinju ili je maltretiraju (uoči ljetnih praznika ima onih koji jednostavno na ulici ostave pse i zbog takvih je uvedena kazna), a da i građanski kodeks to ne obradi. Ne samo što je samac smatran obitelji, sada će članom obitelji biti i pas (ili mačka ili neka druga životinja) s kojim živi čovjek.

Komentara 9

Avatar mama mia
mama mia
08:06 16.10.2017.

Davno nisam čitala nešto ovako lijepo najprije ono o kujici Candy sad ova lijepa priča o požrtvovnosti čovjeka prema psu njegovom vjernom prijatelji rađe čitam ovako nešto nego izjave kojekakvih Košića

WI
WIRRULINA
07:35 16.10.2017.

da teško svatiti ljudima koji i svoju vlastitu obitelj ne cijene a kamoli bi mogli u mozgu malo i proširiti svijetonadzore. Da to je mnogima komplicirano.

WI
WIRRULINA
07:35 16.10.2017.

da teško svatiti ljudima koji i svoju vlastitu obitelj ne cijene a kamoli bi mogli u mozgu malo i proširiti svijetonadzore. Da to je mnogima komplicirano.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije