Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE TOMISLAV KARAMARKO

Partnerstvo s Mesićem odvuklo ga u politiku

karamarko-tx.jpg
import
07.10.2008.
u 15:29

Slika u javnosti o Tomislavu Karmarku kao šefu svih špijuna imidž je koji nipošto ne odgovara vrlo jednostavnom Zadraninu, odraslom u Zagrebu, obiteljskom čovjeku i ocu dvoje pučkoškolaca. Sam Karamarko nije se nikada bavio izravnom operativom, no dosta je vremena proveo na vrhu lanca odgovornosti.

Početkom devedesetih bio je šef kabinata Stjepana Mesića u Vladi, i taj je poslovno-prijateljski odnos obilježio Karamarkovu karijeru. Imenovan je načelnikom Policijske uprave zagrebačke i ondje bi opstao još neko vrijeme da nije zagrebao u pretvorbu i prvu Kutlinu aferu u Zagrebu. Smjenjen je i neko je vrijeme 'vegetirao' u kadrovskom odjelu MUP-a, a potom - kada mu je pukao film - u HAK-u.

Ponovo se pojavio u Mesićevoj prvoj predsjedničkoj kampanji, no umjesto mjesta na Pantovčaku, Mesić mu je povjerio sklisko područje siguirnosg sustava koje je trebala 'rastaviti,očistiti i nanaovo sasataviti' u skladu sa zapadnim načelima. No, prijateljstvo s Mesićem palo je nakon sukoba s Željkom Bagićem koji je Karamarka došao glave nakon čitavog serijala javnog šamaranja s Šimom Lučinom, Rankom Ostojićem i Franjom Turekom.

Vrlo brzo nakon toga 'sletio' je i Bagić, a Karamarko je do idućeg poziva - ovog puta i od Sanadera i od Mesića, več duboko zašao u poduzetničke vode s nekoliko kompanjona - mahom ljudi iz sustava. Uspjeh u poslu neki povezuju s sigurnosnim zaleđem. Kada je drugi put zakoračio u državnu službu, svoje je poslove povjerio odvjetnicima. Postavio je na noge novi Zakon o službama, a i sam premijer javno mu je priznao neke veće akcije koje su bile uvijet Hrvatskoj na putu prema EU.

Karamarko je oduvijek medijima bio posebno zanimljiv, no u javnosti je od malo riječi. Dovoljno je elokventan i 'naoružan' stranim jezicima da neće osramotiti zemlju. Nije član niti jedne stranke iako se za njega veže priča da je među prvim osnivačima HDZ-a. Imao je ponuda iz nekoliko stranki. Privatno je daleko od 'mračnog' špijuna, putuje, jedri, igra košarku, ponekad vrlo tvrdoglav i tašt, odličan retoričar i omiljen u društvu. Zamjeraju mu što se često okružuje ljudima koji mu u javnosti negativno utiču na ugled. U šali zna reći kako je tajna njegova uspjeha u životu činjenica da je rođen - baš na Dan mladosti, 25. svibnja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije