Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Parlament BiH zbog slučajeva FIS i Pukanić raspravljat će o terorizmu

09.11.2008.
u 23:00

SARAJEVO – Zastupnički dom Parlamenta BiH na sljedećoj će sjednici, najavljenoj za ovaj tjedan, razmatrati sigurnosnu situaciju u zemlji s posebnim osvrtom na terorizam. Takav zahtjev čelništvu Donjeg doma državnog parlamenta uputili su zasebno klubovi zastupnika SNSD-a i SDP-a, a za raspravu je zainteresirana i većina ostalih stranačkih klubova.

Povod za takvu reakciju bio je teroristički napad u trgovinskom centru FIS u Vitezu, kada je od eksplozije bombe poginuo zaštitar. Iako je počinitelj ovog napada brzo uhićen, zastupnici smatraju kako ima razloga za zabrinutost.

- Parlament mora dobiti cjelovitu informaciju o sigurnosti, posebno zato što postoje pretpostavke da su i sigurnosna tijela zakazala u nekim slučajevima, primjerice u slučaju bijega Željka Milovanovića, kojega se sumnjiči za atentat na Ivu Pukanića i Niku Franjića. Te naznake sustavih i osobnih slabosti u tom sektoru mogu nas skupo stajati i u procesu europskih integracija - kazao je zastupnik SDP-a Jozo Križanović.

Prema službenim podacima Ministarstva sigurnosti, koji se zasnivaju na izvješćima obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija, u prvoj polovici ove godine stanje, kada je riječ o terorističkim prijetnjama u BiH, ipak se može smatrati zadovoljavajućim. OSA u ovom razdoblju nije došla do spoznaja da su počinjena kaznena djela koja se mogu svrstati u međunarodni terorizam, a SIPA je podnijela šest izvješća protiv sedam osoba.

Izvješća se odnose na zloporabu položaja ili ovlasti i nesavjestan rad u službi, a podnesena su protiv tri osobe koje su radile na izdavanju državljanstava osobama afroazijskog podrijetla. Dva izvješća odnose se na upućivanje prijetnji ruskom i srbijanskom veleposlanstvu te tri izvješća protiv isto toliko osoba zbog proizvodnje i prometa oružja i vojne opreme.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije