Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori

Pariz: Hrvatska je izvrsna kandidatkinja i spremna je za EU

\'gradska...zagreb...30.12.2004 zastava rh i eu snimio - marko lukunic\'
Marko Lukunić/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
26.05.2011.
u 16:59

U mnogim državama članicama, ne samo u Francuskoj, ima populista, a takvo bi im motrenje izbilo argumente iz ruku – naglašava isti izvor.

Pariz niječe navode nekih britanskih glasila da je i Francuska među zemljama koje bi odugovlačile s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

– Hrvatska je izvrsna kandidatkinja, ona je spremna za članstvo. Nema nikakva razloga da se zaključenje pregovora odgodi do rujna jer se za kolovoza provedena na plaži ništa ne može učiniti što se ne bi stiglo do srpnja – rekao je diplomatski izvor. Isti je izvor napomenuo da sve političke odluke vezane uz hrvatsko članstvo treba donijeti do ili na sastanku Europskoga vijeća 24. lipnja, a da za srpanj "mogu možda preostati tek neke tehničke pojedinosti".

Za motrenje kako Hrvatska provodi zakone u razdoblju između zaključenja pregovora i ulaska u EU, a koje bi se ugradilo u 35. pregovaračko poglavlje, Ostala pitanja, kaže da mu je cilj zajamčiti da napori na preobrazbama ne stanu s potpisivanjem pristupnoga ugovora te da im nikako nije namjera usporiti nego dapače ubrzati postupak ratifikacije pristupnoga ugovora. Najavljivane kazne za moguće prekršaje diplomat ne spominje nego kaže da bi podrobnosti motrenja trebala predložiti Europska komisija

– U mnogim državama članicama, ne samo u Francuskoj, ima populista, a takvo bi im motrenje izbilo argumente iz ruku – naglašava isti izvor. Smirivanju populista služila bi, kaže, i klauzula u 35. poglavlju koja bi rekla da će Hrvatska ući u "revidirani Schengenski ugovor". Time bi se, ako to prihvate, države članice EU obvezale do ulaska Hrvatske u schengenski prostor "ojačati", kako Francuzi kažu, schengenske propise, odnosno olakšati uvjete za privremeno uvođenje ponovnoga nadzora unutarnjih granica.

Komentara 18

DU
Deleted user
17:19 26.05.2011.

Pazi sad ovo: veliki serbski prijatelji koji do sada nisu propustili da bacaju i najmanji kamencic pred nas da bi nas sprijecili da udjemo u EU kazu da smo zreli za ulazak!!! Na kaj vam ovo smrdi? Na dvostruko primanje u EU 01.07.2013. godine: Srbije i Hrvatske ( i to tocno u tom redu kako sam napisao!!!).

BE
besliciv
17:47 26.05.2011.

@ Vlaskoulicanec Srbija jos uvijek ceka da postane \"Kandidat\" za pregovore s EU ! Pregovori ce joj trajati 6-10 godina a glavni uvjet bit ce priznanje kosova. Hrvatska je na kraju pregovora ! Hrvatska postaje clanica 2013 dok bi srbijaa to najranije mogla biti 2019 !

CU
cunt
19:14 26.05.2011.

to je čak i ptica na grani pjevala već zadnjih 10 godina,,,,,srbija u EU zajedno sa hrvatskom, e Pudlica moja, da si samo malo manje vremena provela pred špiglom..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije