Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ožegline

Paprika je u šoku, vidite kako se muči

paprike
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
23.07.2015.
u 20:18

Obitelj Fajfar više vrsta povrća uzgaja na oko dva hektara. Ima oko 3000 kvadrata plastenika, a uveli su sustav navodnjavanja “kap na kap” i orošavanje

Navodnjavamo, ali temperature su previsoke. Rajčica se još nekako drži, ali paprika je u šoku, vidite kako se muči – kaže Martin Fajfar, uzgajivač povrća iz Sračinca u Varaždinskoj županiji. Povrće zalijeva minimalno tri sata na dan, no zbog ekstremnih vrućina bit će gubitaka na prinosima. – Biljke dobivaju dovoljno vode, ali ubijaju ih ove nenormalne temperature – dodaje poljoprivrednik koji se za proizvodnju povrća odlučio 1986., a nastavi li se s ovakvim vrućinama, ovo bi mogla biti najgora godina od proteklih tridesetak.

Obitelj Fajfar više vrsta povrća uzgaja na oko dva hektara. Ima oko 3000 kvadrata plastenika, a uveli su sustav navodnjavanja “kap na kap” i orošavanje.

– Troškovi su veliki. Agregat za sustav za navodnjavanje treba napuniti, gorivo je skupo, a cijene povrća sve su niže – ističe Martin. Probleme sa sušom, dodaje, imaju i ostali proizvođači, bez obzira na navodnjavanje. Kad su temperature iznad 38, kao proteklih dana, povrće vene i dobiva ožegline.

>>Kroz sustav uzbunjivanja RH upozorena na mljevenu papriku

>>Stvorio prve hrvatske sorte paprike

Komentara 6

L0
luena 01
21:04 23.07.2015.

Ako hoces -zelis biti uspjesan i konkurentan moras investirati pa i u skupu tehnologiju i strojeve za navodnjavanje... Nema vajde od kukanja i nadati se da ces i u ovakvim uvjetima zaraditi... Za los kavalitet neces ni najnizu cijenu dobitt nego ces na kraju u smece bacit,a trud koji si ulozio ti uzaludan bio......

OB
Objektivno...
05:41 24.07.2015.

Strašno... A vidim na slici da i jabuke otpadaju

DU
Deleted user
21:57 23.07.2015.

Dese se ekstremne godine kada nema tehnike i tehnologije koja može riješiti ovakove probleme. Sustav kap na kap je djelotvoran do neke granice. Nije mi poznato koja tehnologija može osigurati nesmetan razvoj biljaka kada je standardna meteorološka temperatura četrdeset stupnjevaa u hladu na dva metra od zemlje, a na njivi bar pedeset.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije