Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK KULTURNE BAŠTINE

Papinske isprave iz 12. i 13 st. koje su ukradene u Dubrovniku nađene u Salzburgu

papinske isprave
Foto: MUP RH
1/5
23.06.2021.
u 14:32

Veliku ulogu u pronalasku vrijednih isprava, odigrale su nadležne službe MUP-a

Hrvatsko veleposlanstvo u Beču organiziralo je povrat vrijednih povijesnih dokumenata, papinskih isprava iz 12. i 13. stoljeća, koje su otuđene iz Državnog arhiva u Dubrovniku, a povratu vrijednih dokumenta nazočio je i Nikola Milina, glavni ravnatelj policije,  priopćio je MUP.

- Želim se zahvaliti policiji i Veleposlanstvu na još jednoj akciji koja je rezultirala uspješnim povratom kulturne baštine u Republiku Hrvatsku. Hrvatska je potpisnica svih međunarodnih konvencija koje reguliraju ilegalni promet kulturnim dobrima i imamo zaista odličnu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i policijom. Ovo nije prvi povrat, a sigurna sam da nije ni zadnji. Stoga se zahvaljujem na posvećenosti onim policijskim službenicima koji pretražuju baze i pronalaze ovakve dokumente, ali i onim policijskim i carinskim službenicima koji na granici redovito presreću krijumčare kulturnim dobrima i osiguravaju sprječavanje iznošenja kulturnih dobara iz Republike Hrvatske, te da Hrvatska bude zemlja transfera kroz koju bi prolazila nelegalno iznesena kulturna dobra s Bliskog istoka, koja onda završavaju na crnom tržištu - kazala je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Veliku ulogu u pronalasku vrijednih isprava, odigrale su nadležne službe MUP-a. Nakon što je Ravnateljstvo policije MUP-a zaprimilo prijavu Državnog arhiva u Dubrovniku, da su im nepoznatog dana i vremena na neutvrđeni način nestale dvije papinske isprave na pergameni iz 12. i 13. stoljeća, stupili su u kontakt s Ministarstvom kulture i medija te su potom stručnjaci MUP-a putem međunarodne policijske suradnje pronašli dokumente u Arhivu nadbiskupije u Salzburgu.

Prvu je ispravu 25. studenog 1189. izdao je  papa Klement III. kako bi Dubrovčanima preporučio nadbiskupa Bernarda. U drugoj ispravi datiranoj 22. travnja 1252. papa Inocenta IV. raspravlja se o sporu oko nadležnosti između dubrovačkog i barskog nadbiskupa.

Općinski službenik Luka Ćurlica sredinom 30-ih godina 19. stoljeća navedene dokumente uredno je popisao, no nije ih bilo u spremištu. Doktorica Nella Lonza ih je pronašla na internetskoj stranici Arhiva nadbiskupije u Salzburgu. S obzirom na to da je dodatnim znakovima i upisima utvrđeno kako isprave pripadaju dubrovačkom arhivu, Arhiv nadbiskupije u Salzburgu izrazio je spremnost za povrat navedenih dokumenata, a Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču organiziralo njihov povrat u Hrvatsku, izvijestio je MUP.  

Komentara 9

JB
Jednonogi.Brabonjak
16:25 23.06.2021.

Hajde lijepo je to. Kad ćemo dobiti dokumente iz Jasenovca, ima li šanse barem 1%?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije