Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN PORUČUJE

Papina izjava o prezervativima izvađena je iz konteksta

17.04.2009.
u 17:00

RIM – Vatikan je službeno odgovorio na kritike koje je Belgija uputila papi Benediktu XVI. zbog njegove izjave kako prezervativi ne pomažu u spriječavanju širenja bolesti side. Odgovor vatikanskog državnog tajništva, koji u petak obznanjuje ured za tisak Svete Stolice, se odnosi na sve koji su kritizirali Papinu izjavu, ali posebno na Belgiju čiji je parlament usvojio rezoluciju kojom se osuđuje vatikansko držanje prema sidi i upotrebi prezervativa.

Vatikan drži kako su riječi Benedikta XVI., koje je izgovorio u zrakoplovu na svom nedavnom putovanju u Afriku, bile izvađene iz konteksta i upotrebljene za napad na Papu i Crkvu.

Sveta Stolica ocijenjuje neoubičajenim za odnose s Belgijom usvajanje rezolocije belgijskog parlamenta kojom se osuđuju izjave Pape o prezervativu. U nekim zemljama, drži Vatikan, pokrenuta je prava medijska kampanja bez premca protiv papine izjave o prezervativu, a samo se u nekim zemljama shvatila njegova moralna poruka.

Benedikt XVI. je, odgovarajući na pitanje držanja Crkve u borbi protiv side, izjavio kako se treba iči u dva pravca za dolazak do riješenja. S jedne strane u humanizaciji seksualnosti, a s druge u pomaganju osoba koje pate.

- Bez te moralne i odgojne dimenzije, borba protiv side neće biti pobjednička - prenose se u vatikanskom priopćenju Papine misli. U nekim zemljama se, žali se Vatikan, razvio medijski napad koji je isključivo polazio od izjave o upotrebi prezervativa u borbi protiv side.

Naglašava se kako su Papine riječi shvaćene u Africi gdje su biskupi uputili poruku zahvale Benediktu XVI.
- Zahvaljujemo Papi za ponovno ukazivanje na zajednički crkveni nauk u pastoralnoj materiji oboljelih od side - poručili su biskupi zapadne Afrike. Prema tome neke europske zemlje, za razliku od afričkih biskupa, nisu shvatile Papine poruke o upotrebi prezervativa u borbi protiv side.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije