Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUTOVANJE SVETOG OCA Vatikan želi Tursku u Europskoj uniji, a turski premijer ipak će se susresti s papom

Papa u Turskoj: Pomirba uz prijetnje i prosvjede

vat-txt.jpg
import
27.11.2006.
u 15:52

Benedikt XVI. putuje danas ujutro iz Rima u “drugi Rim”, Istanbul, nekad Konsantinopolis. Iz ”drugog Rima” gledat će i na “treći Rim”, odnosno Moskvu, u koju nije mogao otputovati nijedan njegov prethodnik. Prije Benedikta XVI. u Turskoj su bili: 1967. godine Pavao VI. te Ivan Pavao II. 1979. godine, samo godinu dana nakon što je stupio na Petrov stolac.
Ni Benedikt XVI. nije dugo čekao na pohod u krajeve u kojima su Isusovi sljedbenici prvi put nazvani kršćanima, gdje je propovijedao i sveti Pavao, gdje će 30. studenoga proslaviti blagdan Svetog Andrije, kao i njegov prethodnik Ivan Pavao II.

Promjena stajališta
Napetosti između Vatikana i Turske su prevladane iako će papu dočekati prosvjednic. Zbog prijetnji koje su papi bile upućene, sigurnosne su mjere podignute na najvišu razinu. Od protivljenja do neutralnosti u vezi s ulaskom Turske u Europsku uniju, Vatikan je došao do stajališta da Ankara može biti članicom europske organizacije pod uvjetom da poštuje zadane joj uvjete.
Hoće li Benedikt XVI. u Ankari to kazati turskom premijeru Tayyipu Erdoganu, koji je najavio da će 28. studenoga u zračnoj luci u Ankari ipak dočekati papu prije nego nastavi put u Rigu. Erdogan se prije izgovarao da ne može naći slobodan termin za susret s papom zbog odlaska na summit NATO-a, koji se održava u vrijeme papina posjet Turskoj.
Tajnik Svete Stolice za odnose s drugim zemljama mons. Dominique Manberti, uoči polaska Benedikta XVI. u Tursku, izjavio je da se Vatikan ne protivi ulasku Turske u EU, no da Sveta Stolica priželjkuje da “u slučaju pristupa EU Ankara poštuje sve zadane uvjete”.
Jospeh Ratzinger je svojedobno kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere izrazio sumnje u opravdanost ulaska Turske u EU. Vatikan traži od Turske zaštitu kršćanskih vjernika i omogućavanje katolicima, kojih je tamo 35 tisuća, odnosno 0,04 posto od ukupnog stanovništva, prema podacima Svete Stolice, izražavanje vlastite vjeroispovijesti.

Plava džamija
Daljnji korak približavanja je najava papina posjeta Plavoj džamiji u Istanbulu.
Glasnogovornik Turske biskupske konferencije mons.  
Georges Marovitch je izjavio da će papa posjetiti Plavu džamiju, najvažniju u Istanbulu, kao znak prijateljstva i poštovanja prema muslimanima. Papine riječi izgovorene u Njemačkoj o proroku Muhamedu kada je, prema mišljenju islamskog svijeta, uvrijedio njihovu vjeru, najprije su dovele u pitanje njegov pohod Turskoj, ali se situacija promijenila. Benedikta XVI. je u Tursku, podsjetimo, pozvala vlada i ekumenski patrijarh Pravoslavne crkve Barolomej I., ali ne i katolički biskupi.
Upravo će se s Bartolomejem I. voditi razgovori ključni za ujedinjenje kršćana, što bi trebao biti korak prema papinu odlasku u Moskvu, u koju nije mogao otići Wojtyla, papa Poljak, ali bi mogao otići papa Nijemac.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije