Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa u ožujku ide u Afriku

papa-sv.jpg
import
26.10.2008.
u 13:06

RIM – Papa Benedikt XVI. najavio je u nedjelju kako će u ožujku 2009. pohoditi Afriku, odnosno Kamerun i Angolu. To će biti prvo putovanje Benedikta XVI. u Afriku, a jedanaesto izvan Italije.

Papa će u Kamerunu predati dokument za Afričku sinodu koja će se održati u listopadu 2009. u Vatikanu, a u Angoli će prisustvovati obilježavanje 500. obljetnice evangelizacije te zemlje. Papa je osobno najavio ta svoja putovanja u nedjelju na koncu mise održane u bazilici svetog Petra u Vatikanu kojom je zaključena XII. redovna opća skupština Biskupske sinode o Riječi Božjoj otvorena 5. listopada.

Misi u bazilici svetog Petra prisutvovalo je 326 kardinala, biskupa i svećenika sudionika XII. skupštine Biskupske sinode. U homiliji, Papa je naglasio potrebu pridržavanja Božje zapovjedi o ljubavi među ljudima. Odnos među ljudima mora biti "u štovanju, suradnji i pomoći", a ta ljubav treba biti pružena i "strancu, siročadi, udovici, odnosno svim ljudima koji nemaju nikakvog branitelja".

U Sinodskoj dvorani zaključnu poruku XII. redovne opće skupštine Biskupske sinode o Riječi Božjoj novinarima je predstavio nadbiskup Gianfranco Ravasi, predsjednik Povjerenstva za poruku sa sinode, koja poziva na ljubav prema Riječi Božjoj, i na njezino što bolje poznavanje. Tekst je podijeljen na četiri dijela, a svaki odgovara jednome izrazu Riječi Božje: njezin glas, odnosno Objava; njezino lice, odnosno Isus Krist; njezin dom, a to je Crkva, te njezini putovi, odnosno poslanje.

U prva dva dijela dokument podsjeća na važnost božanske Riječi koja je djelotvorna, stvoriteljska i spasenjska, te na snagu Riječi koja se utjelovila, i koja ulazi u prostor i vrijeme te poprima ljudsko lice, lice Isusa Krista. U dijelu posvećenome poslanju, istaknuta je obitelj shvaćena kao bitan prostor na koji valja unijeti Riječ Božju. Dokument govori i o siromašnim slojevima društva u kojima se skuplja patnja i siromaštvo, ponižavanje i tlačenje, marginalizacija i bijeda, bolesti i samoća.

Glede važnosti dijaloga i susreta sa židovskim narodom i s islamom, u dokumentu je istaknuto kako je kršćanstvo sa židovskim narodom vezano zajedničkim priznavanjem i ljubavlju prema Starome zavjetu, dok islam daje svjedočanstvo iskrene vjere u jednoga Boga, milosrdnoga i milostivoga. Spomenuti su i budizam i konfucionizam, a nisu zaboravljeni ni oni koji ne vjeruju, a koji se trude prakticirati pravednost i voljeti dobrotu. Njima treba pružiti istinsko svjedočanstvo obzora istine i ljubavi, koji su objavljeni Riječju Božjom, stoji u dokumentu u kojem se govori i o korištenju novih tehnologija (internet itd.) u širenju Riječi Božje.

Među 55 prijedloga koja XII. skupština Biskupske sinode upućuje Papi je davanje ženi veće uloge unutar Crkve.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije