Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN - SVEMIR

Papa razgovarao s astronautima

papa svemir
21.05.2011.
u 15:13

Benedikt XVI. je prvi papa u povijesti koji je razgovarao s astronautima u svemiru uz izravni tv-prijenos

RIM - Prvi puta u povijesti je jedan Papa razgovarao s astronautima. Benedikt XVI. je danas 20 minuta razgovarao s astronautima na Međunarotnoj svemirskoj postaji. Benedikt XVI. se nalazio u dvorani Foconi vatikanske biblioteke, a sa svemirskom postajom ga je povezala Europska svemirska agencija, te je postavio pet pitanja astrunautima o njihovu životu u svemiru. Sve je izravno prenosila vatikanska televizija.

Razgovaralo se na engleskom jeziku, jedino je posljednje pitanje, koje je postavio talijanskom astrunauti Paolu Nespoliju postavio na talijanskom, uz simultani prijevod na engleskome. Papi je šef misije, Mark Kelly, predstavio svoje kolege. Trenutno ukopno ima 12-oro astrunauta, 11 muškaraca i jedna žena, na svemirskoj postaji. Kelly je pozdravio Benedikta XVI. sa: Svetosti, dobro došli u svemirsku postaju.

Benedikt XVI. je kazao kako je zemlja viđena iz svemira jedna i kako je „apsurdno boriti se među nama“, te je pitao kako izgleda zemlja. Drugi talijanski astronaut, Roberto Vittori, je odgovorio kako je zemlja plave boje, isto kao i svemir, te kako je sve drugačije gledano s te razdaljine. Zatim je Vittori bacio u prostor unutar svemirske letjelice medalju koju mu je Papa poklonio i na taj način je pokazao da su u beztežinskom stanju, a onda ju je gurnuo do drugog Talijana, Nespolija, kazavši kako će on vratiti  papinsku medalju na zemlju. Papa je tada kazao Nespoliju kako je uz njega u ovim teškim trenucima pošto mu je umrla majka dok se nalazio u svemiru. Nespoli je odgovorio kako je osjetio molitve. Na koncu je jedan od astrunauta poskučio i lebdio u prostoru svemirske postaje praćen osmjehom Benedikta XVI.

Papa je zahvalio astronautima na njihovu djelovanju i na prilici da s njima razgovara. Taj prvi televizijski razgovor jednog Pape s ljudima u svemirskoj postaji bio je stvarno pun emocija.

Ključne riječi

Komentara 63

OB
-obrisani-
16:45 21.05.2011.

neka razgovara i sa lastavicama

OB
-obrisani-
16:32 21.05.2011.

Papa ih je uputio kako da se ponašaju ako na putu sretnu Boga

RE
@rea
17:44 21.05.2011.

I ja bih rado u svemir. ;o)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije