Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEVERNA MAKEDONIJA

Papa prvi svjetski čelnik u Skoplju od kada je država izmijenila ime

Papa Franjo
Foto: YARA NARDI/REUTERS/PIXSELL
04.05.2019.
u 15:39

Franjo je Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji uputio dvije video poruke želeći potaknuti njegovanje kulture susreta i bratstva

Papa će biti u Skoplju samo dva dana nakon drugog izbornog kruga za prvog predsjednika novoimenovane države. U nedjelju 5. svibnja sjevernomakedonski birači izabrat će novog predsjednika između dvoje kandidata koji su gotovo izjednačeni prošli prvi krug, odnosno između kandidata vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske unije Albanaca (DUI) Steve Pendarovskog i kandidatkinje VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske Davkove.

Pendarovski je proeuropski opredjeljen, a Siljanovska Davkova je suverenistkinja. Kako će biti “čitan” papin posjet Skoplju?

Šef ureda za tisak Svete Stolice Alessandro Gisotti nam je kazao kako je pohod Pape ekumenski, nije politički, a ne ulazi ni u raspru unutar pravoslavnog svijeta. Pravoslavne crkve su u napetim odnosima od svog nastajanja. Bugarska pravoslavna crkva se oduvijek, primjerice, distancirala od Konstantinopolija (ekumenskog patrijarha) i bila je bliža Moskvi (Ruskoj pravoslavnoj crkvi).

Sada kao da je se ne tiču društveni problemi koji vladaju u Bugarskoj. Makedonska pravoslavna crkva se samoodvojila od Srpske pravoslavne crkve 1967., te ta autokefalnost nije priznata.

Prije papina putovanja u Bugarsku i Sjevernu Makedoniju predstavnici pravoslavnih crkvi su dali do znanja kako će zadržati zabranu zajedničke molitve (communicatio in sacris). Pravoslavni čelnici neće sudjelovati ni u kojem ekumenskom slavlju s papom.

Franjo je uputio dvije posebne video poruke Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji. Sveta Stolica je s Makedonijom od kada je postala neovisna htjela ostvariti prijeteljske i diplomatske odnose. Papa poručuje kako je danas u Europi i cijelom svijetu više nego ikada potrebno njegovati kulturu susreta, bratstva, a “ja ću doći među vas sijeti to sjeme uvjeren da će oni uroditi plodom”, porućio je Papa makedonskim žiteljima. Suživot nije uvijek lagan i to znamo, kaže Franjo, ali ljepši su mozaici oni stvoreni s više boja. Svoj pohod Sjevernoj Makedoniji papa Franjo je povjerio svetici Mariji Tereziji, koja je rođena i odrasla u Skolplju.

No, znakovito je što je prije nekoliko godina papa imenovao mons. Kiru Stojanova jedinim biskupom egzarhom, odnosno istodobnim šefom latinskog i bizantinskog obreda, a što je jedinstveni slučaj u Crkvi. Podsjetimo da se u travnju prošle godine skopski biskup i apostolski egzarh mons. Kiro Stojanov susreo se s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović prilikom njezina posjeta Makedoniji.

Franjo će u dvijema državama održati 12 govora (pet govora, tri homilije, tri molitve i jedan pozdra) na talijanskom jeziku. U njegovoj pratnji će biti kardinali Leonardo Sandri, pročelnik Kongregacije za istočne crkve, Kurt Koch, predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana, Pietro Parolin, državni tajnik, te tajnik za odnose s drugim državama mons. Paul Richard Gallagher. U papinu zrakoplovu će biti 61 novinar, fotoreporter i video-snimatelj.

Za video medije su 13 novinara, 10 snimatelja i tri pruducenta. Za agencije su 13 novinara, za radija četiri novinara, jedan novinar za časopis (American Magazin), jedan novinar za web sajt (Crux), petoro su fotografi, a novinara dnevnih listova ima jedanaest mođu kojima je i potpisani dopisnik Večernjeg lista.

Papa Franjo u Abu Dhabiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije