Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE ZBOG DOKUMENATA

Papa prihvatio ostavku šefa vatikanske žandarmerije

Papa Franjo predvodi biskupsku sinodu
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
1/3
14.10.2019.
u 16:43

Domenico Giani je postao šef vatikanske žandarmerije s papom Benediktom XVI., te je to nastavio biti i s papom Franjom.

Papa Franjo prihvatio je ostavku šefa vatikanske žandarmerije Domenica Giania, obznanio je u ponedjeljak ured za tisak Svete Stolice.

Papa se zadržao u dugom razgovoru sa zapovjednikom Gianijem i zahvalio mu se na odanoj službi. Domenico Giani je postao šef vatikanske žandarmerije s papom Benediktom XVI., te je to nastavio biti i s papom Franjom. U vatikanskoj žandarmeriji je više od 20 godina, a kao njezin šef bio je uvijek uz pape i na njihovim putovanjima.

Razlog podnošenja ostavke je objavljivanje dokumenata koji su trebali ostati u tajnosti. Premda Domenico Giani nema nikakvu “subjektivnu odgovornost” za objavljivanje dokumenata podnio je ostavku Papi koji ju je prihvatio. Bilo je obznanjeno kako su petoro upravitelja financijskih poslova suspendirana i pod istragom od 1. rujna zbog ulaganja u neke nekretnine, posebno u kupovinu zgrade u Londonu. Šef ureda za tisak Svete Stolice Matteo Bruni je obznanio kako je po Papinu mišljenju “smrtni grijeh” objavljivanje u javnosti dokumente koji su trebali ostati u tajnosti, tim više što je istraga u tijeku i što još nitko nije optužen, već samo suspendiran do zaključenja unutarvatikanske istrage.

U tekstu koji je izašao u javnost se kaže kako su petoro upravitelja suspendirana iz predostrožnosti nakon prijave koja je pristigla iz vatikanske banke IOR i glavnog revizora Države Grada Vatikana. Tih petoro su: Tommaso Di Ruzza, laik direktor vatikanske financijske vlasti (AIF); monsignor Mauro Carlino, šef ureda dokumentacije državnog tajništva i bivši tajnik kardinala Angela Becciua bivšeg zamjenika tajnika državnog tajništva; dvojica upravitelja u uredima državnog tajništva, Vincenzo Mauriello i Fabrizio Tirabassi; te službenica u administraciji Caterina Sansone. Time što su objavljena njihova imena sa slikama kao da su na tjeralici, otvorio se medijski linč na njih i novi skandal.

Papa Franjo predvodi biskupsku sinodu
1/10

Komentara 1

MI
midea
11:27 11.11.2019.

kako ono kazu ... ne kradi ne laži

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije