Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladifest

Papa pisao međugorskom festivalu: “Molite i vi za mene”

Međugorje: Usprkos koronavirusu Međunarodni festival mladih "Mladifest 2020" okupio je tisuće mladih katolika
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/3
03.08.2021.
u 11:37

Mladifest u pandemiji može postati najveće katoličko okupljalište na svijetu

Papa Franjo i ove je godine uputio ohrabrujuće pismo mladima okupljenima na Festivalu mladih – Mladifestu u Međugorju te kao i lani poručio kako je “Festival mladih tjedan predane molitve i susreta s Isusom Kristom, posebno u njegovoj živoj riječi, u slavlju euharistije, euharistijskom klanjanju i sakramentu pomirenja”.

Papa je, kao što se vidi, na početak poruke stavio baš ono što je u središtu međugorskog fenomena – euharistija, klanjanje i ispovijed. Dodao je i da Mladifest “prema iskustvu mnogih ima snagu uputiti nas prema Gospodinu”. Predajući papino pismo mladim vjernicima, apostolski nuncij u BiH Luigi Pezutto rekao je kako je ono svojevrstan “volan” u rukama mladih, slikovito ga okrećući u rukama lijevo-desno poput upravljača u automobilu. Papa mlade u Međugorju naziva prijateljima i kaže im kako Isus svakome od njih govori: “Dođi i idi za mnom!”. “Imajte hrabrosti živjeti svoju mladost povjeravajući se Gospodinu i hodeći s njim. Dopustite se osvojiti njegovim pogledom koji je pun ljubavi i koji nas oslobađa od zavodništva idola i od lažnog bogatstva koje obećava život, ali donosi smrt. Ne bojte se primiti Kristovu riječ i prihvatiti njegov poziv. Nemojte se obeshrabriti poput bogatog mladića iz evanđelja”, poručio im je papa i rekao neka svoj pogled usmjere prema Mariji, velikom uzoru nasljedovanja Krista, i neka se povjere njoj, koja se riječima “evo službenice Gospodnje”, bezuvjetno odazvala Božjem pozivu.

01.08.2020., Medjugorje, BiH - Usprkos koronavirusu medjugorski Medjunarodni festival mladih "Mladifest 2020" okupio je na tisuce mladih katolika iz nekoliko europskih zemalja Denis Kapetanovic/PIXSELL
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pogled prema Mariji

“Njezin je život potpuno darivanje sebe, od trenutka navještenja pa sve do kalvarije, gdje postaje našom majkom. Usmjerimo svoj pogled prema Mariji kako bismo pronašli snagu i primili milost koja nam omogućuje da izgovorimo vlastito ‘evo me’. Usmjerimo pogled prema Mariji kako bismo naučili donositi Krista u svijet, kao što je to ona učinila kad je puna brige i radosti potrčala u pomoć svetoj Elizabeti. Usmjerimo svoj pogled prema Mariji kako bismo svoj život preobrazili u dar za druge. Svojom brigom za supružnike iz Kane uči nas da budemo obazrivi prema drugima. Svojim nam životom pokazuje da je u Božjoj volji naša radost, a prihvatiti je i živjeti je nije lako, ali nam otkriva istinsku radost”, napisao je papa Franjo u svojoj poruci i rekao mladima da ih, na njihovu putovanju s Isusom, koje je nadahnuto i ovim festivalom, sve povjerava zagovoru Blažene Djevice Marije.

“Neka vas svakodnevno prati pogled Boga koji vas voli, kako biste u susretu s drugima mogli biti svjedoci novog života koji ste dobili na dar. Za to se molim te vas blagoslivljam, tražeći da se i vi molite za mene”, poručio je papa, što je izmamilo dugotrajan pljesak oko 25.000 mladih koji su se okupili u Međugorju sa svih strana svijeta.

Došli smo napuniti baterije

Mladifest bi tako vrlo lako mogao postati najveće katoličko okupljanje na svijetu, jer su svi događaji osim njega otkazani ili odgođeni za bolja vremena. Potvrdio je to i kardinal Robert Sarah, prefekt emeritus Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, rekavši u propovijedi: “Došli smo ovdje, u Međugorje, obnoviti svoju vjeru u Isusa Krista, našega Otkupitelja, to jest uspostaviti autentičan i vitalan odnos s njim, našim Gospodinom i našim Bogom, kako bismo u molitvi mogli odgovoriti na presudno pitanje: kako pronaći Isusa i kako se ponašati u Njegovoj prodornoj i suverenoj prisutnosti?”.

“Tražimo li uistinu Boga? Ili preciznije, koje je mjesto Boga u našem životu? Osjetili smo potrebu doći na ovo hodočašće, koje je poput duhovnih vježbi, jer živimo uronjeni u svijet koji pokušava živjeti bez Boga, dok mi želimo susresti Gospodina; došli smo napuniti baterije kako bismo bolje živjeli u njegovoj prisutnosti i kako bismo mogli svjedočiti sjaj istine i milosrđa Božjeg”, rekao je kardinal Sarah, dodavši da valja prihvatiti ozdravljenje od velike rane našega vremena: vjerske ravnodušnosti, moralnog relativizma, individualizma i egocentričnog hedonizma.

Kardinal Sarah prvi je visoki crkveni velikodostojnik koji je Blaženu Djevicu Mariju nazvao Gospom Međugorskom.

“Neka nas Gospa Međugorska obrati i pomogne nam činiti Božje djelo i sve nas blagoslovi”, poručio je na kraju propovijedi. Pismo pape Franje i sudjelovanje kardinala Roberta Saraha na Mladifestu tumači se kao otvorena podrška crkvenog vrha plodovima Međugorja, među kojima je Mladifest jedan od najvidljivijih jer je u godinama prije pandemije znao okupiti i do 50.000 mladih iz cijeloga svijeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije