Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Papa oštro protiv mafijaša: Oni siju smrt i ne mogu se nazivati kršćanima

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
28.03.2018.
u 13:44

Franjine riječi s opće audijencije srijedom na Trgu svetog Petra njegov su najžešći napad na organizirani kriminal u četiri godine

Papa Franjo poručio je u srijedu talijanskim mafijašima, među kojima se mnogi smatraju velikim vjernicima, da u njima nema ništa kršćanskoga.

Franjine riječi s opće audijencije srijedom na Trgu svetog Petra njegov su najžešći napad na organizirani kriminal u četiri godine.  

"Ne moramo ići daleko, promislimo samo što se događa ovdje, u Italiji", rekao je Franjo govoreći općenito o "lažnim kršćanima" koji se pretvaraju da su pravedni, a u stvarnosti su pokvareni.

"Evo, ti takozvani kršćani, mafijaši. Ništa u njima nije kršćansko. Oni se tako nazivaju kršćanima, ali u svojim dušama nose smrt i nanose je drugima", rekao je.  

Mnogi članovi talijanskih skupina organiziranog kriminala, poput kalabreške 'Ndranghete i sicijanske Cosa Nostre, sebe vide kao vrlo pobožne ljude.

Posebno se to odnosi na manje gradove na jugu, gdje primaju sakramente i redovito idu na mise. Mjesni svećenici pritom ih ponekad i podržavaju.

Kalabreški gradić Oppido Mamertina našao se na naslovnicama 2014. kada je tradicionalna povorka za Gospu skrenula s uobičajena puta kako bi prošla pokraj kuće lokalnog mafijaša koji je bio prebolestan kako bi sam u njoj sudjelovao.

Kada je Franjo posjetio Kalabriju iste godine optužio je mafijaše da "štuju zlo" i kazao da se svojim djelima sami ekskomuniciraju iz Crkve.

Ivan Pavao II. u poznatom je govoru u Agrigentu na Siciliji 1993. ljutito, gotovo vičući osudio članove Cosa Nostre i poručio im da će se "jednoga dana suočiti s Božjom pravdom". Mafijaši su mu odgovorili s nekoliko manjih bombaških napada na rimske crkve, uključujući i na rimsku katedralu baziliku svetog Ivana Lateranskog, koja je Papina stolna crkva u njegovu svojstvu rimskog biskupa.

Komentara 11

Avatar IgorBr
IgorBr
13:54 28.03.2018.

I 90% hrvatskih katolika se ne može nazivati katolicima, ali se naziva i to Crkvi ni malo ne smeta. Onda mogu prodavati priču o 85% katolika u Hrvatskom društvu.

Avatar Grunf
Grunf
17:19 28.03.2018.

da dođe u Hrvatsku tek bi onda imao o čemu pričati.

MA
MatijaGubecGS
19:18 28.03.2018.

A što je sa svećenicima koji zlostavljaju dječicu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije