Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apostolski nuncij u Hrvatskoj

Radna skupina o Stepincu je Papina ekumenska gesta prema SPC-u

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
27.01.2016.
u 12:36

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico naglasio je kako ga je Papa zamolio da prenese poruku da on nema ništa protiv svetosti kardinala Stepinca, niti protiv hrvatskog naroda

Papa Franjo proglasit će kardinala Stepinca svetim i proces kanonizacije je pri kraju, zajednička je poruka nadbiskupa zagrebačkog kardinala Josipa Bozanića i apostolskog nuncija u Hrvatskoj mons. Alessandra D’Errica upućena svećenicima na Teološko- pastoralnom tjednu koji je jučer započeo u Zagrebu.

Rasvjetljavanje istine

– Ne mogu biti ravnodušan prema istupima i ružnim optužbama u kojima se govori da sam ja, da su hrvatski biskupi, obmanjivali javnost, da nešto zlonamjerno prešućuju, da su uvrijedili Svetu Stolicu pa i samoga papu. Bolno je to čuti i zato se obraćam vama, dragi svećenici, da se ne biste dali zavesti medijskim napadima i pridružili se duhu tako smišljenih propagandnih uradaka i tumačenja – rekao je kardinal Bozanić, dodavši da u Crkvi svatko ima svoj poziv i svoju odgovornost.

– U svojoj odgovornosti i u bratskoj otvorenosti mogu, posuđujući riječi blaženoga Alojzija, reći da si u tome pitanju nemam što predbacivati, baš kao što nema ničega što bi se moglo predbacivati Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Biskupi su na mjerodavnim instancama intervenirali usmeno i pisanim putem, a u svojoj odgovornosti obavještavali povjerene im vjernike i crkvenu javnost – rekao je kardinal Bozanić, dodavši da se Stepinca osporava jer je držao da hrvatski narod, poput drugih naroda, ima pravo na svoju državu.

– I zato se kardinala Stepinca opetovano pokušava koristiti za političke ciljeve falsificiranjem činjenica, zastupanjem iskrivljenih tumačenja učinjenog i izgovorenoga te upornim ponavljanjem laži iz montiranoga procesa protiv njega. Blaženog Alojzija ne treba posebno braniti jer o njemu svjedoči svetost njegova života, ali za očekivati je da se i hrvatska država, zbog sadašnjosti i budućnosti same države sustavnije posveti rasvjetljavanju cjelovite istine iz tog teškog razdoblja naše povijesti – rekao je kardinal Bozanić.

Kanonizacija blaženog Alojzija Stepinca nije dovedena u pitanje jer to je unutarnja stvar Katoličke crkve. Ono što je učinjeno neće se više preispitivati, nema nikakve revizije procesa koji je gotovo završen – rekao je kardinal Bozanić.

Susret radne skupine u Rimu

Apostolski nuncij u RH nadbiskup Alessandro D’Errico nadovezao se na govor kardinala Bozanića kojemu je zahvalio za mudre riječi o pitanju kanonizacije kardinala Stepinca.

– Budući da sam i ja bio ponekad prozivan, želim predstaviti neke stvari koje su vrlo važne za ovaj slučaj – rekao je nuncij te podsjetio kako je u prosincu boravio u Rimu te imao prilike susresti se i razgovarati sa Svetim Ocem.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Veći dio razgovora bio je posvećen upravo prijedlogu Svetoga Oca o formiranju radne skupine. Zadivio sam se kad sam vidio da je Sveti Otac informiran i o iznenađenju koje se dogodilo u javnom mnijenju u Hrvatskoj – rekao je nuncij te naglasio kako ga je Papa zamolio da prenese poruku da on nema ništa protiv svetosti kardinala Stepinca, niti protiv hrvatskog naroda. Papa je naglasio kako osnivanje radne skupine stručnjaka Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve treba shvatiti kao ekumensku gestu i izlazak na periferiju, duhovnu periferiju gdje se Crkva stavlja u dijalog s različitim čimbenicima. Papa smatra, napomenuo je nuncij, kako ovdje nije riječ o ponovnom raspravljanju o Stepinčevoj svetosti, već bi radna skupina trebala imati informativnu ulogu o svemu što je već učinjeno. Kao posljednje, nuncij je pojasnio samu organizacijsku dimenziju. Podsjećajući kako se njegov susret s Papom održao 17. prosinca, te mu je Papa rekao kako se očekuje posjet izaslanstva Srpske pravoslavne Crkve što se i dogodilo sredinom siječnja. Dakle, u radnoj skupini bi sa svake strane trebalo biti 3-5 članova, i na prvom zasjedanju koje će biti u Vatikanu ustanovit će se dnevni red. Na kraju je nuncij dodao kako je Papa svjestan da ta inicijativa puno stoji hrvatski narod, ali je uvjeren da će to pridonijeti punom pomirenju između dva naroda.

>> Amfilohije pritiskao papu da odustane od kanonizacije Stepinca

Komentara 18

Avatar Marceluswallace
Marceluswallace
13:04 27.01.2016.

Nadam se da je Papa vidio "hitove" zagrebačkog Irineja na You Tubeu....čudim se da se nije prijavio na Voice

HR
hrvatin
14:13 27.01.2016.

Sto on ima pregovarati sa srbima o Stepincu kada se zna koliko ga oni mrze i zna da se oni nece nikada sloziti da je on svet.Za vrijeme Pape Ivana PavlaII sve je dokazano i potvrdjeno i Stepinac je proglasen Blazenikom.Mnogi Srbi iz Htvatske,posteni i lojalni ljudi svjedocili su u korist Stepinca.Sramota da poglavar katolicke crkve(koji se precesto ponasa kao cirkusant) pita cetnicke vojvode misljenje o Stepincu.

MO
mobitel20
14:18 27.01.2016.

Neka se on ostavi "ekumenizma" preko ledja hrvatskih katolika !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije