Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa: Nečuveno nasilje u Svetoj zemlji

28.12.2008.
u 14:50

RIM – Nečuveno nasilje, ocijenio je papa Benedikt XVI. tijekom nedjeljnog angelusa na Trgu svetog Petra izraelsko-palestinske sukobe koji okrvavljuju ovih dana Svetu zemlju. Napadi i odmazde prolijevaju krv nevinih osoba, rekao je Papa i pozvao odgovorne i međunarodnu zajednicu na djelovanje za dolazak do mira.

Papa je pozvao na "prekid nasilja, koji treba osuditi u svim njegovim oblicima, i uspostavu primirja u pojasu Gaze". Od međunarodne zajednice Papa je zatražio mudrost i zalaganje u pomaganju "Izraelaca i Palestinaca da izađu iz te slijepe ulice kako bi se prevladala logika sukoba i nasilja".

Papa je u nedjelju, tijekom angelusa sa svoga prozora u Vatikanu, kazao kako je i u božićnim porukama molio za prestanak mržnje i nasilja u Svetoj zemlji, te je povio: "Neka božansko svjetlo Betlehema zrači Svetom zemljom u kojoj na obzoru opet nema svjetla za Izraelce i Palestince" i osudio "izopaćenu logiku sukoba i nasilja".

Zbog izraelskog bombardiranja Gaze, papa Benedikt XVI. bi mogao odgoditi svoje putovanje u Svetu zemlju predviđeno za polovicu svibnja 2009., govore vatikanski izvori. Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi je izjavio kako je "Hamas zatvorenik logike mržnje, a Izrael vjeruje kako je oružana snaga najbolji odgovor na mržnju". Vatikan ne brani, dakako, Hamas i osuđuje svaki teroristički čin, ali drži kako je oružani odgovor Izraela na rakete "quassam", koje na izraelski teritorij lansira ta palestinska organizacija, bio neumjeren posebno zbog velikog broja žrtava među Palestincima.

Izraelski napad "začuđuje zbog svojih proporcija i broja žrtava", izjavio je otac Lombardi. Može li Papa pohoditi Svetu zemlju u takvoj situaciji? Benedikt XVI. bi na Srednji istok trebao krenuti 8. svibnja i najprije bi posjetio Jordan, a od 11. do 15. svibnja bi bio u Izraelu i na palestinskom prostoru.

Istina, do sada Vatikan nije službeno potvrdio taj Papin pohod, već je latinski jeruzalemski patrijarh Fouad Twal u svojoj božićnoj poruci kazao kako će Benedikt XVI. pohoditi Svetu zemlju u svibnju 2009.

Patrijarh Twal je sada izjavio kako je kršćanima na onim prostorima potrebna moralna potpora, jer "često imamo dojam da smo ostavljeni sami".

"Kršćani sa Zapada mogli bi nam iskazati potporu hodočašćima u Svetu zemlju ili jednostavno molitvom. To bi nam pomoglo da s većom sigurnošću gledamo u budućnost", kazao je patrijarh Twal, a glede bojazni arapskih kršćana da bi se Papin posjet u ovom trenutku mogao protumačiti kao odobravanje izraelske politike, naglašava kako je riječ prvenstveno o pastoralnom pohodu, kao što je to bilo i u prethodna dva posjeta katoličkih poglavara.

Papa Ivan Pavao II. pohodio je od 20. do 26. ožujka 2000. Jordan, Izrael i palestinska područja, a Pavao VI. (1963.-1978.), kao prvi papa novijeg doba, pohodio je Kristovu domovinu u siječnju godine 1964.

No, ne samo zbog sigurnosti, već prije svega zbog mogućeg tumačenja Papina posjeta Izraelu kao potpuru izraelskim vlastima, udaljava se mogućnost Ratzingerova odlaska u Svetu zemlju.

Inače, Benedikt XVI. će u 2009. godini ići u Kamerun i Angolu polovicom ožujka. Bit će to 15. putovanje jednog Pape u Afriku. Jednom je u afričke zemlje putovao Pavao VI., dok je Ivan Pavao II. u Africi bio 13. puta.

Ratzinger je ujesen 2009. htio obilježiti 20-tu obljetnicu rušenja Berlunskog zida, ali pošto se u to vrijeme održavaju izbori u Njemačkoj, Papa neće pohoditi svoju domovinu kako njegov posjet ne bi netko iskoristio u političke svrhe predizborne kampanje. Benedikt XVI. će, tako, u rujnu pohoditi Češku kako bi na određeni način označio povratak istočnog dijela Europe pod demokratski europski krov.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije