Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa: Mediji pišu samo o zlu i navikavaju nas na ružne stvari

papa
AFP
09.12.2009.
u 19:12

To zagađenje duha čini naša lica manje nasmiješenima, čini ih mračnijima, što dovodi da se međusobno ne pozdravljamo i da se ne gledamo u oči.

Papa Benedikt XVI. oštro je napao medije koji pišu samo o zlu i truju ljude. Preko medija "zlo nam biva predstavljeno, ispričano, ponovljeno, amplificirano", rekao je papa i naglasio kako "nas se na taj način navikava na najužasnije stvari i pretvara u neosjetljive osobe koje su, na određeni način, zatrovane". Benedikt XVI. u utorak poslije podne na Španjolskom trgu u Rimu obilježio je svetkovinu Bezgrešnog začeća naglasivši kako Marija "svima donosi lijepu vijest i ponavlja kako se ljudi današnjice ne trebaju bojati jer je Isus pobijedio zlo i oslobodio nas vladanja zla".

Tko može suditi drugome

Papa je govorio o gradu, ali ne misleći pri tome samo na Rim, niti samo na stvarne gradove, već na "globalno selo", odnosno medije. Grad smo svi mi, svatko pridonosi svome životu i svome moralu, u dobru i u zlu, rekao je naglasivši kako u "srcu svakoga od nas prolazi granica između dobra i zla i nitko od nas ne treba misliti da ima pravo suditi drugima, nego svatko mora osjetiti obvezu da poboljša samoga sebe".

Mediji nas nastoje "pretvoriti u 'gledatelje', kao da se zlo tiče jedino drugih i kako se neke stvari nama nikada ne mogu dogoditi", rekao je papa dodavši kako smo svi "glumci" u dobru i u zlu, a "naše ponašanje utječe i na druge".

 

Zagađen duh u zagađenim gradovima

 

Taj mehanizam zagađuje zrak u gradovima, koji se na nekim mjestima ne može udisati. Dolazi do zagađenja duha, što je manje zametljivo osjećajima, ali je na jednaki način opasno. To zagađenje čini naša lica manje nasmiješenima, čini ih mračnijima, što dovodi do toga da se međusobno ne pozdravljamo, da se ne gledamo u oči, a grad je načinjen od lica, rekao je Benedikt XVI.

Vidimo sve površinski, osobe postaju tijela, a ta tijela gube dušu, postaju stvari, predmeti bez lica, koji se mogu zamjenjivati i trošiti, rekao je i zaključio kako nas Gospa uči otvaranju prema Bogu kako bismo druge gledali na način na koji ih gleda On, počevši od srca. Benedikt XVI. pozvao je da se druge gleda s milosrđem, ljubavlju, beskrajnom nježnošću, posebno one osamljene, prezrene, iskorištavane.

Ključne riječi

Komentara 86

PJ
pIavo_jezero
16:34 10.12.2009.

haj crvčak, jedan i drugi, šta se događa ovdje dok me nije bilo, ja se još uvijek ne mogu spojiti na vl pod svojim nickom, nego koristim usluge svog klona

PJ
pIavo_jezero
17:37 10.12.2009.

crvrčak, možda se i njemu venlo sviđa, a plus, venlova žena vozi neki mrak auto, a možda ga i venlu nekad posudi, pa kako ne bi bio privlačan

OB
-obrisani-
19:45 09.12.2009.

Sveti je otac rekao veliku istinu. Mediji su u službi zla i čine sve da zli potpuno zavladaju svijetom. Materijalizam je nespojiv sa životom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije